Kulturno dogajanje na Prešernov dan

0
1718

Slovenski kulturni prostor 8. februarja vsako leto s ponosom obeležuje rojstni dan Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika. Ta dan ni le priložnost za spominjanje in čaščenje njegovega izjemnega dela, temveč tudi za slavljenje slovenske kulture, ki se je v marsičem oblikovala in razvijala prav pod vplivom njegovega genija. Francetu Prešernu se ne posveča pozornost le zaradi njegovega pesniškega opusa, temveč tudi zaradi njegove vloge pri oblikovanju slovenskega nacionalnega zavesti in identitete. V čast temu velikanu slovenske kulture se 8. februarja odvijajo številni dogodki, ki ohranjajo njegovo zapuščino in spodbujajo razumevanje ter spoštovanje do njegovega dela. Za vas smo zbrali par namigov, kaj lahko obiščeš na ta dan in kje vse so brezplačne vstopnine.

Ljubljana

Narodni muzej- vstop v muzej in ogled stalnih razstav je brezplačna, za ogled razstave Nekoč je bil Gutenwerd pa velja znižana vstopnica (za otroke brezplačno). Muzejske publikacije, starejše od 6 mesecev, bodo v muzejski trgovini na voljo z 20-odstotnim popustom.

Mestni muzej Ljubljana– na ta dan so brezplačna vodstva po razstavah ter delavnice za otroke. Vrata na široko odpirajo tudi v Plečnikovi hiši, kjer bodo brezplačna vodstva potekala od 10. do 18. ure.

Ljubljanski grad –  ta dan bo dan odprtih vrat, v okviru katerih pripravljajo številne brezplačne aktivnosti. Na brezplačnih vodenih ogledih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, brezplačno si lahko ogledate stalne razstave ter kratki film o zgodovini gradu v Virtualnem gradu. Brezplačno se boste lahko tudi povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

Kranj

Prešernov smenj v Kranju, ki obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. Na ta dan zaživi duh dr. Franceta Prešerna. Doganje poteka 8. februarja med 10. in 17. uro. Letošnji program si oglejte TUKAJ.

Vrba

Z obiskom tradicionalnega pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica, prvi in najstarejši tematski poti v Sloveniji, ne morete zgrešiti. Kaj vse se bo dogajalo si oglejte tukaj, seveda je na ta dan na voljo ogled Prešernove rojstne hiše brezplačno.

Maribor

Tudi Knjižnica Maribor, Galerija Media Nox, Društvo Trafika in Rajzefiber, Mariborska knjižnica, Beletrina, Pokrajinski arhiv Maribor, Sinagoga Maribor ter Lutkovno gledališče Maribor bodo svoja vrata brezplačno odprli. Dodatne brezplačne prireditve v Mariboru pa lahko najdeš tukaj.

Novo mesto

V Dolenjskem muzeju ste na slovenski kulturni praznik prijazno vabljeni na vodstva in delavnice ter ogled stalnih in občasnih razstav, katere bodo brezplačne.

Praznovanje Prešernovega dne je Več kot Samo Spominjanje

Prešernov dan je torej več kot le priložnost za spominjanje na enega največjih slovenskih pesnikov. Je dan, ko se slovenska kultura združuje v slavljenju svoje dediščine, v raziskovanju njenih globin ter v ustvarjanju novih interpretacij in povezav. Je priložnost za ponos in povezanost vseh tistih, ki se čutijo del slovenskega kulturnega prostora. In ko se vsako leto 8. februarja znova spominjamo Franceta Prešerna, se zavedamo, da njegovo delo in njegova zapuščina še vedno živita in navdihujeta nove generacije.