Obeležujemo 40 let rumenih rutic

0
327

Agencija za varnost prometa svetuje: »Odložite telefon, vozite s prilagojeno hitrostjo, bodite pozorni in strpni vozniki, zlasti do najbolj ranljivih skupin na cesti, kot so pešci, predvsem starejši ljudje in otroci ter kolesarji in motoristi.

Tako kot vsako leto, je tudi letos nova generacija prvošolčkov prestopila šolski prag. Leto 2022 pa je prav posebno leto, saj obeležujemo že štiri desetletja od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je izstrelila Slovenijo na zemljevid za otroke prometno najvarnejših držav v Evropi.

Vsekakor pa so otroci nepredvidljivi in gledajo na promet z drugačne perspektive kakor mi, lahko ravnajo zelo impulzivno. Na cesti ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil in na pločniku so nepredvidljivi. 1. septembra je s poukom začelo 194.554 osnovnošolcev, od tega 20.797 prvošolcev, ki so pot do šole prehodili prvič.

Za njih je to popolnoma nova izkušnja. Zato je izrednega pomena, da se za njih ustvari odgovorna prometna izkušnja, ki bo dragocena popotnica za vse življenje. »Starše in skrbnike naprošamo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled. Prometna vzgoja se začenja v varnem zavetju doma. Otroci morajo razumeti, da že najmanjša nepazljivost v okolici ceste lahko nosi nepopravljivo škodo,« navaja direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar.

Iz Agencije za varnost prometa hkrati pozivajo vse voznike, naj prilagodijo vožnjo v okolici izobraževalnih ustanov. Ko govorimo o varni vožnji v prometu, je najpogostejši razlog za nesrečo še vedno neprilagojena hitrost. Z umirjeno vožnjo prispevate k varnim potem za vse prometne udeležence, tudi tiste najmlajše.

Omejitve hitrosti nam zagotavljajo varnost. Zavedati se  moramo, da alkohol ne sodi na cesto, da gremo za volan le, ko smo spočiti. Vse več nesreč se zgodi zaradi naše nepozornosti, tudi zaradi uporabe telefona. Slednjega naj bi med vožnjo uporabljalo kar 75 % voznikov. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Bodimo odgovorni in skupaj soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu.