NFT: I feel sLOVEnia

0
593

I feel sLOVEnia NFT: nova digitalna kartica in uporaba tehnologije blockchain za promocijo turizma

Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) predstavlja I feel NFT: prvo turistično promocijsko aktivnost v Italiji povezano z NFT in tehnologijo blockchain. Na otvoritvi dogodka EXPO Dubai 2020 je namreč Slovenija kot prva država na svetu izdala NFT za promocijo slovenskih turističnih destinacij v Italiji.

Danes v Milanu poteka tiskovna konferenca v organizaciji Slovenske turistične organizacije, na kateri je bil predstavljen projekt I feel NFT, popolnoma inovativen način promocije turizma na italijanskem trgu, z uporabo tehnologije blockchain (*1) in NFT. (*2) 

Dogodka v organizaciji predstavništva STO v Italiji se udeležujejo Nena Dokuzov z MGRT, Tadej Slapnik, generalni direktor Hashneta, Aleš Pevc iz Tehološkega parka Ljubljana in Aljoša Ota, vodja predstavništva STO v Italiji.

Slovenija, prva država, ki je izdala NFT žetone

Slovenija ponovno izstopa kot pametna, inovativna in trajnostna destinacija, pripravljena pogledati v prihodnost in nove tehnologije, pri čemer se je  blockchain izkazal kot zelo uporabno orodje in nosilec velikih sprememb, ki izboljšuje in ustvarja digitalizacijo neštetih sektorjev z izstopajočimi pozitivnimi učinki, kar je prepoznala tudi STO v pred kratkim objavljeni Strategiji digitalne preobrazbe slovenskega turizma 2022-2026, ki v konkretnem ukrepu (ukrep 9) naslavlja tudi koncept in funkcionalnost Zelenega digitalnega žetona.

Turizem se nenehno razvija in tiste destinacije, ki so pripravljene sprejeti digitalni razvoj, bodo pridobile pomembne konkurenčne prednosti. Uporaba tehnologije veriženja blokov omogoča ohranjanje visoke mednarodne konkurenčnosti s spodbujanjem digitalizacije, izboljšanjem zadovoljstva strank in povišanja stopnje zaupanja, vsled povečanja učinkovitosti, preglednosti in trajnosti, temeljne vrednote, na katerih temelji vizija slovenskega turizma.

Slovenija je ob otvoritvi EXPO DUBAI 2020 kot prva država na svetu izdala NFT – nezamenljive žetone, ki se ustvarijo in certificirajo na tehnologiji veriženja blokov za promocijo rezultatov gospodarstva države in turističnih destinacij. Gre za zbirko 15.000 edinstvenih digitalnih 3D ikon, ekskluzivnih panoram in 360 fotografij visoke ločljivosti. Gre za zbirko 15.000 edinstvenih digitalnih 3D ikon, ekskluzivnih panoram in 360 fotografij visoke ločljivosti.

Z implementacijo te tehnologije je nastala nova informacijska platforma, katere  cilj je povečanje vrednosti in kakovosti za Slovenijo, povečanje in posodabljanje promocijskih aktivnosti STO z namenom zagotavljanja predstavitve turističnega sektorja Slovenije in turizma v digitalni, sodobni in inovativni obliki.

Aljoša Ota, vodja predstavništva STO v Italiji, izpostavlja: »Zelo smo veseli, da lahko danes ob odprtju turističnega sejma Bit Milano 2022 predstavimo projekt I Feel NFT. Prepričani smo, da lahko postanejo turistične destinacije s tehnološkim napredkom in digitalizacijo veliko bolj zanimive in atraktivne, saj se posledično povečajo nove promocijske možnosti, ki se odpirajo s svetom NFT in možne izvedbe promocijskih aktivnosti v metaverse. Slovenija se spet predstavlja z izredno inovativnim projektom, ki zajema tehnološke spremembe, ki jih doživljamo.«

I feel NFT in NFT kartice

Slovenija je v Italiji uradno pričela s projektom I feel NFT s posebno spletno stranjo https://ifeelnft.si/ in kartico NFT, ki bo predvidena v samo 1000 enotah. Vsaj v prvi izdaji.

Kartica zagotavlja – z edinstveno kodo – pridobitev NFT v svojo digitalno denarnico »wallet«: NFT je certificiran, edinstven in neponovljiv žeton, ki se simbolično lahko dodeli v obliki digitalnega spominka, izbran iz zbirke na namenski platformi, ki zagotavlja dostop do vrste ekskluzivnih storitev (kot so muzeji, razstave, doživetja) ter ekskluzivne digitalne vsebine in zanimivosti, ki jih ponuja slovenska turistična ponudba.

Za uporabo je potrebnih nekaj preprostih korakov: imetniki kartic bodo morali vnesti kodo na platformi, v aplikacijo v svoji digitalni denarnici – et voilà, edinstven spomin bo prenesen v osebno zbirko NFT, povezan z njihovo denarnico.

Digitalni spominki in doživetja na platformi v formatu NFT prikazujejo edinstvene kraje in posebnosti slovenskega turizma.

Med kategorijami je izbira široka, na voljo so: pokrajina, znamenitosti, kultura, video, fotografija, 360-stopinjske slike in 3D modeli. Gre za inovativno rešitev, ki bo po pričakovanjih prinesla koristi STO in Sloveniji, ki si z integracijo trajnosti in blockchain tehnologije vse bolj prevzema vlogo pametne modelne destinacije.

Glavne prednosti digitalizacije prek kartice NFT in verige blokov so:

1.   Promovirati in predstaviti glavne turistične destinacije, slovenske reprezentativne razstave, umetniška dela in izdelke slovenskih podjetij v obliki žetonov NFT, digitalnih vsebin in trajnih spominkov za obiskovalce.

2.   Inovativna oblika spominka: obiskovalec bo lahko vtise in izkušnje prenašal v novi edinstveni digitalni obliki, skozi zbirke NFT.

3.   Dodana vrednost pri razvoju digitalnih veščin za končnega uporabnika, ki pridobi unikatne žetone (kovance) ali žetone v omejeni seriji. NFT žetoni se lahko uporabljajo tudi kot potrdilo ali dokazilo o obisku mesta.

4.   Uporabniška izkušnja je na prvem mestu, tehnologija pa deluje v ozadju in ustvarja zaupanje uporabnikov. To predvsem zmanjšuje vstopne ovire, spodbuja razvoj digitalnih veščin in olajša korake obiskovalcem, ki tehnologije ne poznajo preveč.

5.   Slovenija predvideva tudi izvajanje NFT certifikatov za tečaje usposabljanja za organizatorje potovanj v Sloveniji: potovalne agencije bodo lahko postale Slovenia Expert s pridobitvijo potrdila, registriranega kot NFT.

Gre za še en projekt na področju digitalizacije STO. STO je v zadnjih letih uspela Slovenijo predstaviti kot zeleno, inteligentno in inovativno destinacijo, ki spremlja in v promocijo in razvoj vključuje spremembe in priložnosti, ki jih ponuja digitalni razvoj na področju izboljšanje prepoznavnosti, kakovosti storitev in turistično promocijo območja. Kar z vizijo, da Slovenija postane vzorčni primer pametne destinacije, ki krepi in spodbuja razvoj trajnostnih, butičnih, personaliziranih in inovativnih doživetij, podpira tudi nova Strategija digitalne preobrazbe slovenskega turizma.

Slovarček:

*1) Blockchain. dobesedno “veriga blokov” je skupna in “nespremenljiva” podatkovna struktura. Opredeljen je kot digitalni register, katerega vnosi so združeni v “bloke”, združeni v kronološkem vrstnem redu, in katerega celovitost je zagotovljena z uporabo kriptografije.

*2) NFT. Nezamenljiv žeton (NFT, non-fungible token ali non-reproducible token) je posebna vrsta žetona, ki predstavlja lastniški list in potrdilo o pristnosti, zapisano na blok verigi unikatnega sredstva (digitalnega oz. fizično)

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.