Martinovanje 2023 – kam se danes odpraviti na najboljša martinovanja po Sloveniji?

0
665
Kam se odpraviti na Martinovanje 2023?
Kam se odpraviti na Martinovanje 2023?

Kam vse se lahko letos odpravite na martinovanje? Kje bo največje martinovanje v Sloveniji? Kje v Sloveniji praznujejo martinovanje že cel teden prej in tudi po 11. novembru?

Martinovo praznujemo 11. novembra, martinovanje pa bi lahko opisali kot festival slovenskega vina in kulinarike, ki obeta nepozabno zabavo, polno slovenske tradicije. Tudi letos se med 4. in 12. novembrom 2023 se po celotni Sloveniji odvijajo martinovanja, ki združujejo najboljše lokalne vinske sorte, gastronomske poslastice in kulturne dogodke.

Tukaj je seznam najboljših lokacij za martinovanje 2023, kjer boste lahko doživeli pristnost slovenskega podeželja, uživali v edinstvenih okusih mladega vina in se prepustili gostoljubju, ki je značilno za ta jesenski praznik. Katere kraje priporočamo in kje bo vaše martinovanje 2023 postalo najbolj nepozaben v vašem koledarje, pa si preberite spodaj:

Martinovanja po Sloveniji 2023

Martinovanje na Krasu: Odpotujte na Kras, kjer bo martinovanje resnično nepozabno. Od 4. do 12. novembra se obeta prava paleta dogodkov – od odprtih kleti, ki ponujajo kraška vina, do kulinaričnih užitkov s kraškim pršutom in ostalimi lokalnimi specialitetami. Avtobus “skoči gor – skoči dol” pa vam omogoča, da brez skrbi okusite vse, kar Kras ponuja.

XXV. Martinovo v Laškem: Laško, poznano po svojem pivu, praznuje vino od 8. do 12. novembra. Poudarek bo na kulturnih in etnoloških značilnostih regije, z Martinovim sejmom kot vrhuncem, kjer se boste lahko seznanili z lokalnimi tradicijami in izdelki.

Martinovanje v Starem Velenju: Velenje vas 10. novembra vabi na martinovanje na prostem. Vino in kulinarika bosta združena v čudovitem okolju starega trga, kjer se boste lahko družili z lokalnimi vinarji in poskusili pristne šaleške dobrote.

Martinovanje v Beli krajini: Semič bo med 10. in 12. novembrom prizorišče za ljubitelje kulturne dediščine in vina. Obeta se vam predstavitev tradicionalnih poklicev in spretnosti, ki so značilne za to regijo, z degustacijo vin pa boste lahko dan zaključili v lokalni vinoteki.

Martinovanje v Mariboru: Maribor, prestolnica Štajerske, bo od 10. do 12. novembra gostil največje martinovanje v Sloveniji. Tradicionalni krst mošta, stojnice z mladim vinom in bogata kulinarična ponudba bodo krasile trg Leona Štuklja, dodatna doživetja pa najdete tudi vzdolž Koroške ceste.

Martinovanje na Ptuju: 11. novembra Ptuj oživi s praznovanjem vina v srcu najstarejšega slovenskega mesta. Praznik vina na Ptuju je resnično posebno doživetje z glasbenim programom, ki spremlja okušanje lokalnih vin in kulinaričnih dobrot.

Martinovanje v Lendavi: Lendava, znana po svoji dvojezičnosti in mešanju kultur, bo 11. in 12. novembra praznovala martinovo s tradicionalnimi prireditvami in pohodi, ki vas bodo popeljali po čudovitih lendavskih goricah.

Martinovanje v Gornji Radgoni: Ta sejemsko in peninsko mesto bo 11. novembra praznovalo martinovo na Kerenčičevi ulici. Dogodek bo združeval bogato vinsko ponudbo s kulturnim programom in zabavnimi nastopi.

Martinova pojedina v Dominikanskem samostanu Ptuj: V čarobnem ambientu samostana vas 11. novembra čaka kulinarično razvajanje z jedmi Štajerske hiše kulinarike in izbranimi vini iz Ptujske kleti.

Martinovanje v Šmarjeti: 11. novembra se v Šmarjeti pripravljajo na pohod, tržnico z lokalnimi dobrotami in zabavo z ansamblom, ki bo zagotovo popestrila martinovo soboto.

Martinovo v Šmartnem: Obiščite vasico Šmartno v Brdih 11. in 12. novembra, kjer se boste lahko poglobili v enogastronomske užitke regije in okusili novo vino, ki se po svetu uvršča med vrhunska.

DOBROdošlo VINO v Celju: 11. novembra Celje vabi na enološko-gastronomski dogodek, kjer boste lahko okušali vina iz slovenskih vinorodnih dežel in sosednjih držav, v družbi žive glasbe in domačih kulinaričnih dobrot.

Ljubljanska vinska pot: Ljubljana bo 11. novembra postala središče martinovanja z bogato vinsko in kulinarično ponudbo, ki bo razprostrta po ulicah in trgih starega mestnega jedra.

Martinovanje v Slovenskih Konjicah: Martinovanje v Slovenskih Konjicah bo 11. novembra praznik vina, ki bo obarvan s ponudbo jesenskih stojnic, zabavo in posebnim nastopom.

Brunch Martinova pojedina v Grand Hotelu Primus: Na dan 12. novembra bo Grand Hotel Primus v Ptuju organiziral brunch z bogatim izborom jedi, kjer boste lahko uživali v “show cookingu” in kulinaričnih mojstrovinah.

Ne pozabite, za podrobnejše informacije obiščite spletne strani ali kontaktirajte turistične informacijske centre naštetih krajev.