55. IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021

0
406

Največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji letos, predstavlja priložnost za povečanje prepoznavnosti Slovenije kot destinacije za aktivna doživetja. Med 9. in 21. februarjem bo namreč Pokljuka gostila enega najprestižnejših športnih dogodkov, IBU Svetovno prvenstvo v biatlonu 2021. Veliki mednarodni športni dogodki so priložnost za dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot turistične destinacije in gostiteljice vrhunskih športnih dogodkov.

Pokljuka je eno izmed tradicionalnih prizorišč največjih tekmovanj v biatlonu, saj že trideset let gosti svetovne pokale, evropska in svetovna prvenstva. Letos Pokljuka obeležuje že dvajseto obletnico organizacije 37. svetovnega prvenstva v biatlonu, ki ga je gostila leta 2001.

Zanimanje za televizijski prenos letošnjega svetovnega prvenstva je izredno veliko, saj si bo po napovedih tekmovanje v biatlonu ogledalo več kot 130 milijonov gledalcev po vsem svetu. Neposredno bodo tekmovanje prenašale televizijske postaje v 22 državah, med drugim tudi v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Češki, Slovaški, Poljski, Ruski federaciji, Franciji, Danski, Finski, Norveški, Švedski, Švici, Kitajski in ZDA. Tudi medijski interes za dogodek je zelo velik, saj bo dogodek na prizorišču spremljajo več kot 150 novinarjev.

STO prepoznava pomen velikih mednarodnih športnih dogodkov kot odlično priložnost za dvig prepoznavnosti ter ugleda Slovenije kot privlačne turistične destinacije, še posebej za aktiven oddih in priprave športnikov ter pozicioniranje naše dežele kot odlične gostiteljice najzahtevnejših športnih dogodkov. Preko televizijskih zaslonov velika mednarodna tekmovanja spremlja več milijonov športnih navdušencev in številni mediji širom po svetu. Številne mednarodne športne prireditve, ki jih gosti Slovenija, potekajo z edinstveno naravno kuliso naše dežele, kar ljubitelje aktivnega oddiha navdihuje k obisku Slovenije. STO že vrsto let sodeluje pri velikih športnih dogodkih s ciljem izpostavitve Slovenije in znamke I feel Slovenia. V okviru svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki se bo Slovenija milijonom gledalcev v promocijskem spotu, ki ga je pripravila STO, predstavila kot privlačna zimska destinacija. Slovenija in slovenski turizem bosta izpostavljena v komunikaciji dogodka s strani organizatorjev ter na družbenih omrežjih, še posebej pa v komunikaciji s tujimi in domačimi predstavniki medijev. Vidnost Slovenije bo močno prepoznana tudi skozi implementacijo znamke I feel Slovenia na samem prizorišču dogodka, med drugim tudi na štartnih številkah tekmovalcev, v štartno ciljnem prostoru, na odru za zmagovalce, v kazenskem krogu, nad streho nad streliščem, na steni za intervjuje in na drugih površinah prireditvenega prostora tekom celotnega prvenstva.

Trajnost je eno od vodil letošnjega svetovnega prvenstva na Pokljuki. Mednarodna biatlonska zveza (IBU) se je odločila, da bo ubrala  “zeleno” pot in v trajnostni strategiji 2020-2030 začrtala smernice, s katerimi bi biatlon postal vodilen na področju trajnosti v športu. Pod sloganom »Pokljuka brez plastike« predstavlja letošnje prvenstvo v biatlonu pilotni projekt za zmanjšanje uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo na množičnih prireditvah. Trajnostna usmeritev letošnjega tekmovanja utrjuje ugled Slovenije kot trajnosti zavezane destinacije.

Letošnje leto je Pokljuka še posebej čarobna in predstavlja pravo pravljično snežno idilo, manjkalo pa bo vzdušje, ki ga na biatlonskih prireditvah vsakokrat pripravijo zvesti navijači. Dogodek bo potekal kar 12 dni, celoten program pa si je mogoče ogledati tukaj.

STO turističnemu produktu aktivni oddih in športnemu turizmu posveča veliko pozornost. K povečanju ugleda in prepoznavnosti Slovenije veliko pripomorejo tudi vrhunski slovenski športniki, ki z dosežki, entuziazmom in srčnostjo navdušujejo milijone športnih navdušencev in aktivnih posameznikov po svetu. V letošnjem letu STO nadgrajuje že do sedaj zelo uspešno sodelovanje z globalno prepoznavnimi slovenskimi športniki kot sta Primož Roglič in Luka Dončić. Športnikom ambasadorjem se je v začetku leta pridružil vrhunski kolesar Tadej Pogačar.