IZTOK ALTBAUER

0
942
Iztok Altbauer

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč

Slovenija ima zavidanja vredno geografsko pozicijo in geološko diverziteto, tako da je postala lokacija bogatega nabora zdravilišč, ki jih vsako leto obišče ogromno število turistov. Zdraviliški in zdravstveni turizem ter turizem dobrega počutja je postal eden ključnih sektorjev turistične industrije, saj ustvari približno tretjino vseh prenočitev. Ta številka bo v prihodnosti verjetno še narasla, saj postaja v našem napornem sodobnem času potreba po sprostitvi vse močnejša. Slovenija ima izobilje naravnih bogastev in luksuz tako morskega kot tudi gorskega podnebja, kar je privedlo do vrste raznolikih zdravilišč, ki ponujajo zdravje, rekreacijo, sprostitev in še mnogo več. Bi radi občutili naravne zdravilne učinke termalnih voda? Potrebujete masažo ali savno, da se znebite napetosti? Ne samo, da slovenska zdravilišča to ponujajo, to običajno ponujajo sredi čudovite narave. Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč igra pomembno vlogo v slovenskem turizmu. Njihova spletna stran (www.slovenia-spa.si) je bogat vir informacij, kot bi od tako obsežne organizacije tudi pričakovali. Za več informacij o različnih ponudbah obiščite spletno stran. Direktor SSNZ je Iztok Altbauer, ki je na tem položaju od leta 2008. Na Univerzi v Ljubljani je študiral nemcistiko in sociologijo. S prof. Albauerjem se nam je bilo v veselje na kratko pogovoriti o slovenskih zdraviliščih, njihovih obiskovalcih in prihodnosti.

ZAKAJ NAJ SE TURISTI IZ TUJINE ODLOČIJO ZA POČITNICE V SLOVENSKEM ZDRAVILIŠČU?

Ker bi jim radi ponudili edinstveno izkušnjo. V Sloveniji jih čaka 15 naravnih zdravilišč in term, ki nudijo raznolike programe za vsakovrstne potrebe in želje. Teh 15 term in zdravilišč stoji na ozemlju z bogato dediščino. Tradicionalne zgodbe in specialitete kulturne pokrajine se mešajo s prvovrstnim medicinskim znanjem, občutkom za lepoto telesa ter uma ter individualnimi potrebami sodobnega človeka. V slovenskih zdraviliščih negujemo načela zdravega življenjskega sloga, ki so osnovana na večstoletni tradiciji in izkušnjah iz balneologije, klimatologije in thalasso terapije.

KAKO SE JE SLOVENSKI ZDRAVILIŠKI SEKTOR SPREMENIL V ZADNJEM DESETLETJU? 

Slovenska zdravilišča so se iz tradicionalnih medicinskih rehabilitacijskih centrov razvila v sodobne centre dobrega počutja, kjer se vsake potrebe lotijo s holističnim pristopom. Zgodil se je velik naložbeni cikel, ki je omogočil gradnjo novih in sodobnih hotelov in velnes centrov. Sektor je skupno pridobil približno 1500 novih postelj v hotelih in apartmajih ter številne nove bazene s termalno vodo. S tem se je razširila ponudba v nekaterih resortih, ki so se še posebej osredotočili na sproščanje, razvajanje in navdihjujoče programe za um, telo in duha. Kljub temu smo ohranili in nadaljevali naš razvoj medicinskega ter rehabilitacijskega področja. Razvili smo tudi nekaj novih programov, med katerimi so še posebej uspešni programi za razstrupljanje, pomlajevanje in izgubo telesne teže.

KATERA SLOVENSKA ZDRAVILIŠČA SO NAJBOLJ PRILJUBLJENA MED TURISTI IZ TUJINE?

Med tujimi turisti povpraševanje po slovenskih zdraviliščih stalno narašča in trenutno predstavlja povprečno 51% vseh prenočitev. V nekaterih od 15 zdravilišč je ta odstotek še višji in odvisen od njihove glavne ponudbe (medicinsko zdravilišče, center dobrega počutja, termalni vodni park) ali lokacije (bližina hrvaške ali avstrijske meje in morja).

IZ KATERIH DRŽAV PRIHAJAJO GOSTI SLOVENSKIH ZDRAVILIŠČ?

V letu 2019 avstrijski turisti še naprej brez težav zasedajo prvo mesto. Sledijo jim turisti iz Italije, Hrvaške, Nemčije, Srbije in Nizozemske. Opazno se je povečalo tudi število obiskovalcev iz Češke, Poljske, Izraela, Danske in Madžarske.

PO ČEM SE RAZLIKUJEJO ZDRAVILIŠČA V RAZLIČNIH SLOVENSKIH REGIJAH?

Zdravilišča se lahko po ponudbi pravzaprav zelo razlikujejo npr. medicinska zdravilišča se lahko razlikujejo glede na zdravilna dejavnike, kot so termalne ali mineralne vode, šota, blato, zrak, slanica, tako imenovana Acqua Madre, morska voda, aerosoli ter drugo. Ta sredstva posledično vplivajo na to, katere zdravstvene težave lahko v zdravilišču obravnavajo s procesom rehabilitacije in zdravljenja. Po drugi strani pa lahko na ponudbo in programe vpliva nov razvoj na področju dobrega počutja ter novosti v termalnih vodnih parkih. Še en dejavnik je to, da imamo zdravilišča tudi na jadranski obali, kar nam omogoča, da v svojo ponudbo vključimo thalasso terapijo, ki ni na voljo pri naši glavni konkurenci v Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem.

KATERE STORITVE, KI JIH PONUJAJO SLOVENSKA ZDRAVILIŠČA, SO NAJPOGOSTEJŠE?

Ponudba je tako široka, da težko govorimo o eni pogosti storitvi, razen da omenim razširjenost savne in masaž. Načeloma so zdravilni dejavniki tisti, ki določajo širok nabor ponudbe. Ponašamo se z desetletji znanstvenega razvoja na področju sodelovanja med naravo in medicinskim znanjem. Dober primer je “Črna voda”, Donat Mg (svetovno priznana zdravilna pitna voda z največjo vsebnostjo magnezija na liter),  “Radenska Tri Srca” zdravilna pitna voda, parafinska termalna voda ter jadranska morska voda in zrak – vsi imajo zdravilne učinke, a se med seboj močno razlikujejo.

KAKO MENITE, DA SE BO V PRIHODNJIH LETIH SPREMENIL IN RAZVIL SLOVENSKI SEKTOR ZDRAVILIŠČ?

Analizirali smo svojo ponudbo in za merilo vzeli vodilne spa destinacije ter države. Ugotovili smo močno potrebo po večji diverzifikaciji naših zdravilišč, predvsem velnes ponudbe. Prav tako moramo vzpostaviti več unikatnih programov, ki povejo zgodbo povezano z naravo. To je trenutno zelo priljubljen trend, ki bi mu morali slediti. Bolj uspešni bi bili lahko, če bi se bolj povezali z lokalnimi turističnimi organizacijami in z njimi razvijali programe, saj predstavljajo komplementarno ponudbo in ne konkurence. Verjetno ne bomo zgradili veliko novih objektov, bomo pa razvijali in izboljševali trenutno ponudbo. Prav tako bomo okrepili znamko Slovenija – Dežela zdravja in promovirali moč slovenskih naravnih zdravilišč, da postanejo bolj prepoznavna na tujih trgih in turistom, ki Slovenije še niso obiskali.