Svetovni dan čebel

0
791

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice Združenih narodov 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in tako je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel.  

Slocks osveščamo in skrbimo za zavedanje o bogatstvu slovenske kulturne dediščine in njenih elementov, zato smo ustvarili MEDENE nogavice v sodelovanju z arhitektom Janijem Bizjakom. 

Slocks nogavičke so narejene in oblikovane v Sloveniji, ponašajo se z ekološkim certifikatom.
Za znamko stoji magistra etnologije in kulturne antropologije – Tina Mentol, ki se s slovensko gastronomijo in kulinariko ukvarja že vrsto let.
V mesecu decembru 2019 je s Slocks izdala prve nogavičke s POTICO in KRANJSKO KLOBASO, trajnostna moda s simbolno vrednostjo, ko se materialna kultura preslika v predmete vsakdanje rabe.

Jani Bizjak je ob prvem Svetovnem dnevu čebel 20.5.2018 ustvaril priložnostni kovanec za 2€. Čebele, čebelarstvo in med igrajo veliko vlogo pri Slovencih, hkrati imamo Slovenci tudi zavedanje, da brez čebel ni življenja in jih je potrebno ohraniti. Slovenci imamo veliko izdelkov in tradicij, ki so povezane s čebelami, sladice oplemenitene z medom, dražgonški kruhki, lectova srca, široka paleta medu, med najpogostejše vrste medu spadajo: akacijev, lipov, hojev, smrekov, kostanjev, cvetlični…
Za posebnost veljata tudi kraški med in kočevski gozdni med.

Slovenski med je pridelan na območju celotne Slovenije in nosi zaščiteno geografsko označbo, saj ga odlikuje bogastvo in pestrost rastlinskega sveta, razgibanost krajine ter podnebij, ki omogočajo široko paleto okusov in vrst medu. Posebnost medu pridelanega v Sloveniji je avtohtona slovenska čebela – kranjska sivka, ki je druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu. Slovenci imamo dolgo tradicijo čebelarstva, ki jo ohranjamo kot tudi ljubezen do čebel, vsak 200ti Slovenec je čebelar. Slovenija je bila ena izmed pobudnic, da je 20. maj postal svetovni dan čebel. Prvi Svetovni dan čebel smo praznovali 20. maja 2018, ob tej priložnosti pa je Slovenija izdala priložnostni kovanec za 2€, ki ga je oblikoval arhitekt Jani Bizjak in je dizajniral tudi te #slocks nogavice – medene, mar ne?

Nogavice lahko kupite v Trgovina IKA.

Pri Slocks izdelujemo slovenske nogavice,ki jih krasijo motivi in zgodbe iz slovenske kulturne dediščine.  Narejene so iz prvovrstnega ekološkega bombaža, spletene in dizajnirane v Sloveniji, ponašajo se pa tudi z ekološkim certifikatom.
Pri nas si vsakdo najde svoj par.

Slocks – nogavice po slovensko!

Nogavice, ki združujejo in predstavljajo Slovence. Vsak narod ima simbole in predmete, po katerih je prepoznaven in po katerih se pripadniki naroda med seboj prepoznajo. Naj bo to reprezentančni košarkaški dres, slovenska potica, kranjska klobasa ali slovenski grb. Nešteto načinov je, kako se Slovenci med sabo družimo in veliko je stvari, ki so nam vsem blizu. Pri Slocks smo začeli z najokusnejšimi, slovensko potico, ki je leta 2018 postala zaščitena na nacionalni ravni in kranjsko klobaso, ta je leta 2006 poletela tudi v vesolje – torej prava slovenska kozmoklobasa. Slocks s slovenskimi produkti, promoviramo slovensko modo, ki je trajnostno naravnana, narejena in dizajnirana v Sloveniji ter nastala iz ljubezni do slovenskega.