Pri Krki stremijo k večji trajnostni mobilnosti – imajo prvi težji električni tovornjak za prevoz izdelkov

0
207

Ne glede na to, ali se odločajo za kolo, souporabo prevoza, javni prevoz, električni skiro ali hojo, v podjetju Krka izražajo zavezanost trajnostni mobilnosti. Poleg tega, da živijo v slogu s trajnostno mobilnost, aktivno skrbijo tudi za okolje v vseh delovnih procesih. To potrjuje njihova najnovejša pridobitev – prvi prvi težji električni tovornjak za prevoz izdelkov v Sloveniji.

Z najnovejšim vozilom, ki je pomembno dopolnilo Krkin vozni park električnih vozil, postavljamo nov standard za prihodnost in nadaljujemo izvajanje dolgoročnega načrta razvoja trajnostne mobilnosti. To je namreč v Krki in Sloveniji prvo električno tovorno vozilo, ki skupaj s tovorom tehta več kot 12 ton. Električno energijo bo uporabljal za vožnjo in vzdrževanje natančno predpisanega temperaturnega režima v tovornem prostoru. Z njim bomo po Sloveniji razvažali naše izdelke.

Z njihovo najnovejšo pridobitvijo podjetje postavlja nove standarde za prihodnost ter dosledno uresničuje dolgoročni načrt razvoja trajnostne mobilnosti. Gre se za prvo električno tovorno vozilo v Krki ter v Sloveniji, ki skupaj s tovorom tehta več kot 12 ton, uporabljali pa ga bodo za razvažanje njihovih izdelkov. Vozilo bo izkoriščalo električno energijo tako za vožnjo kot tudi za vzdrževanje natančno predpisanega temperaturnega režima v tovornem prostoru.

Prvi težji električni tovornjak za prevoz izdelkov v Sloveniji

Andrej Lukan, namestnik direktorja Oskrbne verige za področje logistike, je ob novi pridobitvi povedal: »Nakup električnega tovornjaka za nas pomeni prvi korak k uporabi okoljsko najustreznejših težkih tovornih vozil. V Krki smo še dodatno dokazali, da kot okolju prijazno podjetje uvajamo sodobno tehnologijo tudi na področju logistike. Smo prvi v Sloveniji, ki smo kot končni uporabnik registrirali težji električni tovornjak za prevoz izdelkov. Z njim bomo prispevali k čistejšemu okolju in dali smernice za podobna podjetja v Sloveniji. V prihodnje bo naš razvoj usmerjen k najnovejši tehnologiji in okolju prijaznim vozilom, ki bodo primerna za dostavo večjih količin izdelkov na daljših razdaljah.«

Glede na predvideni obseg dela bo električni tovornjak na leto prevozil več kot 50 tisoč kilometrov. To pomeni, da bi več kot enkrat obkrožil svet, saj je obseg Zemlje približno 40 tisoč kilometrov.

  • Na leto bo privarčeval več kot 15 tisoč litrov goriva. Toliko ga skupaj porabi 10 povprečnih slovenskih voznikov osebnega vozila.
  • Tovornjak enake kategorije, ki deluje na fosilna goriva, bi ustvaril več kot 40 ton CO2. Da bi izničili negativni učinek, bi bilo treba posaditi 2600 dreves.
Prvi težji električni tovornjak za prevoz izdelkov v Sloveniji

Viziji trajnostne prihodnosti pa sledi tudi več zaposlenih

V Krki stremijo k uresničevanju in razvijanju trajnostne mobilnosti na vseh področjih. Tako je električni tovornjak še ena pozitivna pridobitev.

Prvi električni avtomobil so v Krki dobili leta 2010, v letu 2024 pa bo delež osebnih in lahkih dostavnih vozil, ki za svoje delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije, že presegel 10 %.

Njihovih cilj je tudi v prihodnje pozorno spremljati napredek vozil z najnovejšo tehnologijo ter zmanjšanim ogljičnim odtisom. V Krki v Novem mestu bodo tako kmalu razširili mrežo električnih polnilnic, ki bodo na voljo tudi za zunanje obiskovalce. Posebna novost bo prva hitra polnilnica, ki omogoča polnjenje s kar 6-krat večjo močjo in hitrostjo kot doslej. To pomeni, da bo baterija električnega tovornjaka povsem napolnjena v zgolj 3 urah.

Viziji trajnostne prihodnosti sledi tudi vse več zaposlenih, ki na delo pridejo bolj ekološko, na primer s skupno vožnjo, javnim prevozom, peš in s kolesom. Lani smo zato v Ločni v Novem mestu pred upravno stavbo postavili sodobno kolesarnico s 128 mesti za kolesa, na severnem vhodu pa še eno, ki sprejme skoraj 50 koles. Poleg tega so kolesarnice postavljene na vseh Krkinih lokacijah po Sloveniji.