Osebnost tedna: DJ RGM

0
705

Koliko časa se že ukvarjate z elektronsko glasbo in produciranjem glasbe? Kaj vas je pravzaprav pritegnilo v glasbene vode, je bil morda kakšen DJ vaš ogromen vzornik?

Glasbeni navdušenec nad house glasbo sem že od najstniških let, tako, da je velik del mojega življenja. Od takrat mislim, da je minil redkokateri dan v tišini in ravno to, da je z in ob glasbi mogoče početi vse, predvsem pa, da si je z njo mogoče osmisliti dan po svoje, je največji vzrok.

Pravzaprav nisem imel nobenega tipičnega vzornika, fascinantno se mi je zdelo vse kar je po glasbeni poti spodbujalo srčni utrip in svobodomislenost.

Kaj mislite, da je bil prelomni trenutek vaše kariere?

Mislim, da prvič, ko sem pred 4 leti stopil za DJ pult in spoznal, da je to na nek način preskok v času. Kar je pod prsti in slušalkami DJ-a je namreč le njegova ideja, realnost postane ko publika zasliši. In, ko okolica začuti, kar si ti čutil par elektronskih udarcev prej, je zame neponovljiv nadzemeljski občutek.

Igrali ste na številnih festivalskih odrih. Kateri nastop se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Če sedaj povem, se mi boste verjetno smejali… Pa vendar. Nastop, ki ga najbolj pomnim je bil na našem Pohorju, na travniku pod drevesom, kakšna 3 leta nazaj. Brez publike, pravzaprav kogarkoli. Zaradi teško dostopnega terena sem se kar namučil, da sem sam peš nesel vso opremo, pa vendar…si postavil kader in stisnil play. Moj poslušalec ?  – narava. Danes v času koronaukrepov so takšni DJ-seti polni naravnih znamenitosti in osame že standard, takrat nazaj pa sem s tem ‘čudaškim pohodom’ svoje prijatelje kar prijetno nasmejal, ko sem tja gor ‘hodil’ igrat sam sebi.

Kako se razlikujejo občinstva po svetu? Kakšna je slovenska publika v primerjavi s drugimi?

Nastopal sem kvečjemu v Sloveniji in na Hrvaškem, tukaj ni opaznih razlik, morda le, da je hrvaškega občinstva za house glasbo več. Lahko pa ponudim svoje mnenje iz mnogih festivalov katerih sem bil po Evropi. Moram reči, da se mi zdi, da najboljše občinstvo vedno raznoliko občinstvo. Ne toliko po letih ali spolu temveč narodnostno. Več ko je razlik na plesišču bolj so si vsi enaki in bolj glasba, ki igra tudi povezuje.

Glavna kakovost DJ-ja je, da dobro začuti svoje občinstvo, kdaj dodati tempo, kdaj pa odvzeti »plin«. Kakšne taktike imate pri tem vi?

Držim se zaporedja :

Sledi sebi – sledi publiki, naredi po občutku – opazuj.

Kakšno glasbo pa radi poslušate, ko niste na odru?

Venomer predvajam iza DJ mize to kar poslušam tudi drugače.

Razlikuje se morda le to, da kadar jo poslušam zase ne rabim biti toliko pozoren za koga, kje in kdaj se predvaja. Zase imam rad imam udarne, groovy ritme, stopnjevanje, globino, predvsem pa melodičnost, duhovno inteziteto pesmi in besedila, estatični naboj, občutek  transcendentnosti, ki mi jo pesem daje. Stil mariskomu morda za vrhunec večera ali ‘after’ zabavo – zame pa zmeraj, vsak dan, zmeraj na polno.

Kdo so po vaši oceni najbolj perspektivni didžeji na sodobni slovenski klubski sceni?

Zame je perspektiven vsak didžej, ki sledi svojim glasbenim ciljem, ima fokus, prezenco in empatijo. Najbolj perspektivni so ob pravem času na pravem mestu.

Pred kratkim ste lansirali nov projekt Pulse vitezi”. Nam lahko poveste kaj več o projektu?

Projekt združuje in povezuje vse ljubitelje house glasbe ter vse, ki se z glasbo, turizmom in dogodki ukvarjajo tudi profesionalno. Gre za sklop dogodkov po slovenskih in kmalu tudi evropskih gradovih, ki v 20 minutnem videostreamu skozi doma ustvarjeno house glasbo in čudovitimi posnetki okolice in kulturne zapuščine ozavešča in promovira sodobno glasbo, kulturo, turizem in elektronsko glasbeno sceno.

Kaj lahko pričakujemo od Pulse vitezov v tem letu?

Slovenija ima veliko čudovith gradov in izjemnih lokacij, tako da prihaja še več PULSE vsebine. V spomladanskem delu lansiramo še dva izjemna videa iz Mariborske Piramide in gradu na Ptuju. Naslednje projekte že imamo v pripravi, vsekakor pa jih bomo glede na okoliščine prilagodili razmeram, a zagotovo ‘dostavili’ do vas ali vaših ekranov. #PulseVitezi se borimo dalje. 🙂

Epidemija novega koronavirusa je med drugim najbolj prizadela tudi koncertno industrijo. Kako se bo po vašem mnenju spremenil način obiskovanja koncertov, festivalov in zabav? Menite, da bomo prihodnjo festivalsko sezono poplesavali v udobju doma?

Ja, težko verjamem, da bo vse kot je bilo. Morda pa najedemo v tem kaj dobrega. Da neznan in nasmejan obraz, ki ga srečamo v koncertni gneči ali družbo prijateljev ob starem zvočniku, nikoli več ne bomo imeli za nekaj samoumevnega. To bo sprememba.

Jaz tudi v času ‘navadnih’ festivalskih sezon zmeraj plešem tudi doma! 🙂 

Kaj bi svetovali mladim, ki si želijo vstopiti v svet elektronske glasbe?

Vstopite. Dandanes smo ne glede na leta po svoji biti tako že kar precej ‘elektronski’.  Z glasbo je zabavneje in z njo te razume tisti, ki te morda brez nje ne bi.

Kaj je vaš moto oziroma vodilo v življenju?

V Glasbi je živjenje. Življenje je glasba.