V Zagorju ob Savi se bo kmalu odprl nov gorskokolesarski park – Cilenca Trails

0
803

Občina Zagorje ob Savi je s svojimi naravnimi danostmi in razgibanim reliefom nadvse primerna za razvoj nove slovenske gorskokolesarske destinacije z odprtjem novega gorskokolesarskega parka Cilenca Trails.

Gorsko kolesarstvo postaja čez dalje bolj popularno tudi v Sloveniji. Navdušenci nad gorskim kolesarstvom se na območju Zagorske Doline zbirajo že vrsto let in raziskujejo raznovrstne poti.

V Kolesarskem klubu Zagorska Dolina so opazili povečano zanimanje za gorsko kolesarjenje tako pri mlajši, kot tudi starejši populaciji in tako pričeli s projektom grajenja najnovejšega gorskokolesarskega parka v Sloveniji imenovanega Cilenca Trails. S tem projektom želijo postaviti Zagorje na zemljevid svetovnih kolesarskih destinacij.

Gorsko kolesarski park – Cilenca Trails

Območje Cilence, kjer so predvidene nove gorskokolesarske poti, se nahaja direktno nad rekreacijskim območjem občine Zagorje ob Savi, imenovanem Evropark, kjer obiskovalci lahko najdejo prostor za različne športne aktivnosti.  Območje parka obsega velik del vzpetine Cilenca na približno 16 hektarih površin. Dostop na vrh parka bo urejen po cesti proti Vinam, iztek gorskokolesarskih poti pa bo na koncu Evroparka, nasproti poligona Pumptrack Zagorje.

V letu 2019 je Kolesarski klub Zagorska Dolina pristopil k pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj in soglasij tako lastnikov, kot pristojnih državnih institucij. Postopek pridobivanja dovoljenj so tekom leta tudi uspešno zaključili in pričeli s prvo fazo gradnje. Do konca pomladi 2021 v Kolesarskem klubu Zagorska Dolina načrtujejo otvoritev gorsko kolesarskega parka Cilenca Trails.

Do samega uradnega odprtja Cilenca Trails ekipa kolesarskega kulba Zagorska Dolina načrtuje, da bodo dokončane tri gorskokolesarske poti. Prva tako imenovana “Flow proga”, ki je polna nagnjenih zavojev, valov in skokovki v širino je že skoraj dokončana. Flow proga meri 2 m in je dolga 1, 6 km ter bo primerna za najširši krog uporabnikov. Istočasno pa se gradita se še dve dodatni progi, ki bosta nekoliko daljši in tehnično bolj zahtevni. V klubu pa so na območju že uredili tudi premostitev v izteku parka in križanje z obstoječo pešpotjo zaradi zmanjšanja hitrosti kolesarjev. Do konca leta 2022 v klubu planirajo že dokončati preostale tri poti in “skills park” za učenje osnov gorskega kolesarstva, krožne pot.

Cilenca Trails park bo zasnovan za vse stopnje znanja, težavnost vsake poti je drugačna, kar omogoča postopno spoznavanje veščin športa ter možnost varnega napredovanja v vožnji.

V sklopu Cilenca Trails parka, bodo v času kolesarske sezone (marec – november) organizirali programe skupinskih treningov gorskega kolesarstva, izvajali bodo delavnice tehnik vožnje, teambuildinge za zaključene skupine, malo šolo gorskega kolesarstva za najmlajše in druge izobraževalne dogodke.  V sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije bodo v parku in planiranem objektu ob vznožju parka vzpostavili izobraževalni center, ki bo omogočal izobraževanja strokovnega kadra, trenerjev gorskega kolesarstva in turnokolesarskih vodnikov in pa organizacijo raznih predavanj.

Že v letu 2022 bodo izvedli dirko serije SloEnduro za slovenski pokal v disciplini enduro, ki je zadnja leta vse bolj popularna. Organizirali pa bodo tudi krajše enodnevne dogodke in tekmovanja in tako obogatili turistično ponudbo Zagorja in Zasavja.

Uporaba parka bo za vse uporabnike brezplačna. Kolesarski klub Zagorska dolina bo nadaljeval z upravljanjem s parkom, skupaj s prostovoljci, ki skrbijo za njegovo vzdrževanje in varno rabo.

Pumptrack Zagorje

Na območju so pred štirimi leti v sodelovanju z občino Zagorje ob Savi uredili kolesarski pumptrack poligon za učenje osnov kolesarstva in varno obliko rekreacije s kolesom, nove gorskokolesarske poti pa bi bile odlična nadgradnja in povezava z obstoječim poligonom.

Cilenca Trails Park bo skupaj s pumptrack poligonom, spremljevalnim objektom in “skills parkom” za učenje osnov, postal središče kolesarstva v regiji in izhodišče za ostale poti v občini.