Izlet na jezerca na Slemenovi Špici

0
853

Izginula modra očesca, ki jih hranimo v spominu

Jezerca na Slemenovi Špici so primer jezerc, ki so izginila po naravni poti.

Sprva so jezercem na Slemenovi Špici namenili posebno vlogo – bila so pašnik za ovce, ki so jih pastirji gnali z Vršiča. Ovce so potrebovale prostor za pašo, vendar so zaradi precejšnje višine tega dela slovenskega alpskega sveta travniki včasih postali redki. To pa je pomenilo, da je bilo manj kotanj, ki so jih ovce s svojimi kopiti oblikovale na pašnikih. Kljub temu, da so bila jezercam podeljena vloga za pašo, je bila njihova usoda načrtovana drugače.

Zaradi manjše paše ovce niso tako pogosto obiskovale tega območja, posledično pa niso več hodile do jezerc, ki so postala pozabljena. Brez rednega obiska ovac so se jezerca hitro začela zaraščati s travo, kar je postopoma povzročilo njihovo izginotje. Modra očesca, ki so nekoč sijala na tem prelepem koščku alpskega sveta, so počasi izginjala v zaraščenosti, dokler ni ostalo le še spomin nanje.

Kljub njihovemu izginotju pa je območje Slemena ostalo čudovito razgledišče, ki privablja pohodnike, planince in ljubitelje narave.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Področje Slemena, kjer so se jezerca nahajala, velja za eno najimenitnejših razgledišč slovenskega alpskega sveta, saj ga krasi čudovit pogled na Jalovec. Tukaj so snemali tudi legendarni film Kekec.

Ne le mlake, ampak prelepa modra očesca

Navidez le navadne mlake so bile za ljubitelje gora prelepa modra očesca pogosto glavni razlog za obisk Slemena.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Jezerca so opomnik na dejstvo, da ima vsako jezero določeno življenjsko dobo. Presahnila so pred našimi očmi, a vendar niso povsem izginila, saj so se vtisnila na prelepe fotografije in v naša srca. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj