Izlet na Blejsko jezero

0
1391

Še posebej je lepo, če se povzpnete na enega od treh gričev nad jezerom: Ojstrica, Mala ali Velika Osojnica. Zagledali boste očarljivo podobo jezera z otokom, gradom in okoliškimi gorami.

Sprehodite se okoli jezera in na nekaj manj kot šest kilometrov dolgi poti boste spoznali vrsto njegovih posebnosti. Če želite zares doživeti Bled, pa se prepustite zapeljati fijakerju s kočijo. Na poti se ustavite v kakšni izmed slaščičarn in si privoščite tradicionalno blejsko kremno rezino (kremšnito).

Čudovita modrina vode vas bo premamila, da jezero spoznate tudi z gladine vode. V jezeru lahko plavate, supate, veslate, najbolj blejski način doživetja Blejskega jezera pa je vožnja s pletno, to je z lesenim čolnom z barvito streho. Zapeljite se do otočka in se sprehodite po 99 kamnitih stopnicah do cerkve Matere Božje, v kateri so znamenite freske in orgle iz 17. stoletja ter zvon želja. 

Z mogočne skale jezero varuje Blejski grad

V gradu, ki je po pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem, si lahko ogledate muzej, grajsko tiskarno, klet, kovačnico, kapelo, viteško dvorano in se okrepčate v restavraciji.

Okolica Blejskega jezera vas bo navdušila s številnimi doživetji: pustolovski park, adrenalinsko sankanje po FIS progi ali ogled mednarodnih veslaških tekmovanj. 

Dobrodošli na najznamenitejšem jezeru Slovenije! 

Zakaj sem izbrala to jezero? Brez Blejskega jezera res ne more biti knjige o jezerih. Že vrsto let velja za našo največjo atrakcijo, ki naše lepote ponaša v svet.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Legende o Blejskem jezeru

Blejsko jezero – legenda o nastanku jezera

Nekoč tukaj ni bilo vode, ampak cvetoča dolina, sredi katere je stal grič z veliko skalo na vrhu. Ob tej skali so v mesečini vilinski ples plesale gorske vile. Na strmini hribčka in v zeleni dolini so pastirji pasli ovce, ki so smukale travo na plesišču gorskih vil. Te so pastirje prosile, naj zagradijo prostor okoli skale, da njihovo plesišče ne bo ostalo brez mehke trave. Pastirji niso poslušali prošenj, zato so jim vile zagrozile, da bodo same postavile ograjo, toda pastirji so se grožnjam le smejali. Kmalu zatem okrog skale ni bilo več trave, le trda zemlja, na kateri si je najmlajša in najlepša vila pri plesu zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in jo zalili. Ostal je samo hribček s skalo, otok sredi jezera, na katerem so vile spet plesale v svetlih nočeh. Gorskih vil ni več, nastalo pa je prelepo Blejsko jezero z otokom.

Blejsko jezero – legenda o potopljenem zvončku

Na blejskem gradu je nekoč živela mlada in neutolažljiva vdova, ki so ji razbojniki ubili moža, njegovo truplo pa vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. Žal zvonček ni prispel do otoka, saj je hud vihar potopil ladjico in čolnarje. Po tej nesreči je obupana vdova prodala vse svoje imetje, znesek darovala za novo cerkev na otoku ter prestopila v samostan v Rimu, kjer je pobožno živela do smrti. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon za blejski otok. Legenda pripoveduje, da če pozvonite z zvonom in svojo željo sporočite gospe z jezera, se vam bo želja izpolnila.