Obišči Celje, mesto grofov

0
943

Celje je mesto grofov v središču prometnih osi Slovenije in Evrope. Je mesto z izjemno zgodovino od antike do danes, z najvplivnejšo srednjeveško vladarsko dinastijo vseh časov na Slovenskem. Tu se skriva zakladnica zgodovine iz obdobja antične Celeie in vznemirljivega srednjega veka.

Celje že več kot pol tisočletja vodijo tri zvezde, simbol Celjskih grofov, najmogočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na Slovenskem. Njihova zgodba je kot filmski ep, poln obračunov, drznosti in spletk. Turistično zgodbo Celja se razvoja in ustvarja na grofovskih doživetjih – grofovsko v Celju pomeni sinonim kakovostnega doživetja, bodisi doživetja zgodovine, kulinarike, adrenalina ali pa  utripa urbanega mesta ter njegove kulture in umetnosti. Doživetja v Celju so na voljo tudi z nakupom skupnih vstopnic za več atrakcij, več na www.visitcelje.eu 

Stari grad Celje – ena od ikon turističnih znamenitosti Slovenije 

Že vhod in obzidje največjega srednjeveškega gradu Slovenije dajeta slutiti, da obiskovalec vstopa v središče sage o Celjskih grofih, ki jo lahko spozna  v Turistično informacijskem centru (TIC) ali pa se odloči za grajski sprehod z lokalnim vodnikom. Tudi samostojni ogled ni nič manj zanimiv, Friderikov stolp ponuja doživetje delčka zgodbe o Frideriku in Veroniki s pomočjo tehnologije obogatena resničnost ter vpogled v srednjeveške mučilne naprave v sklopu Teatra groze. Vzpon na vrh Friderikovega stolpa se zagotovo obrestuje – najlepše fotografije gradu in Celja so posnete iz te točke. Utrip srednjeveškega življenja je prikazan skozi razstavo v Stolpu nad Pelikanovo potjo, od meseca aprila do oktobra pa vsak vikend na gradu poteka Živa zgodovina – animacijski program s kostumiranimi liki, ki razveseljuje predvsem najmlajše obiskovalce, ki se lahko spopadejo z vitezom ali naučijo srednjeveškega plesa. Vrata Starega gradu Celje so odprta vsak dan v letu, 365/7. 

Sprehod skozi staro mestno jedro je kot  sprehod skozi časovni stroj mesta Celje 

Top atrakcije: Paviljon za prezentacijo arheologije / TIC Glavni trg  – Pokrajinski muzej Celje – Muzej novejše zgodovine Celje & Hermanov brlog (edini otroški muzej v Sloveniji) – Tehnopark Celje (največji znanstveni park v Sloveniji) 

V starem mestnem jedru, kjer urbani mestni utrip ustvarjajo urejeni mestni trgi z gostinsko in trgovsko ponudbo, obiskovalec najde zanimive  turistične namige v TICu na Glavnem trgu 17, kjer je tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v katerem je predstavljena izjemna arheološka zbirka, najdena med obnovo starega mestnega jedra. Obiskovalec bo izvedel, zakaj so Celje v antiki imenovali Troja Secunda. Prijazni turistični informatorji bodo predstavili namige za obisk muzejev, galerij, mestnih četrti in poti, ki vodijo iz središča v zeleno zaledje Celja. 

Pokrajinski muzej Celje nudi odlične razstavne vsebine za ljubitelje zgodovine. Razstava Celeia – mesto pod mestom z ohranjeno antično dediščino Celja. Razstava Alma M. Karlin Poti ali Celjski strop. S tretjo fazo obnove Knežjega dvora, ambiciozne plemiške arhitekture, ki so jo Celjski grofje gradili več desetletij v 14.–15. st., sta zaživeli najpomembnejši razstavi Pokrajinskega muzeja Celje: Celeia – mesto pod mestom, največja in situ ohranjena antična arheološka razstava o cvetoči starorimski Celeii, in razstava Grofje Celjski, ki je Celjane kot najvplivnejšo vladarsko dinastijo vseh časov na Slovenskem vrnila domov. Med stalnimi razstavami je vznemirljiva tudi Alma M. Karlin Poti, z največjo celjsko svetovno popotnico v zgodovini. V Stari grofiji obiskovalce osupne skrivnostna poslikava Celjskega stropa, ki so jo naročili grofje Thurn-Valsassina na prehodu iz renesanse v barok. V Pokrajinskem muzeju Celje nikoli ne zmanjka utrinkov zgodovine in novih zgodb.

V Muzeju novejše zgodovine Celje se obiskovalec sreča s razstavo Kako je bilo videti življenje v Celju 20. stoletja?, vstopi v Ulico obrtnikov, kjer so  vsak dan nastajale nove kreacije. Najmlajši bodo najbolj veseli ogleda edinega otroškega muzeja v Sloveniji, Hermanov brlog – priljubljena atrakcija za družine! Muzej ponuja tudi doživetje Fotoateljeja in galerije Pelikan, evropsko priznanega ateljeja fotografije na steklo iz 20. stoletja, v bližini muzeja se nahaja tudi Stari pisker, razvpiti celjski zapor, s tematiko slovenskih žrtev nacizma. 

V Tehnoparku Celje je vse mogoče. Prvi in največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti je prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. Namenjen je vsem radovednim in znanja željnim obiskovalcem, ne glede na starost. 

Zeleno Celje – Šmartinsko jezero, Celjska koča, Mestni gozd z Drevesno hišo

Šmartinsko jezero se nahaja 6 km Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška in sprehajalna točka. Okoli jezera so urejene sprehajalnih poti, možen je najem kajakov in pedolinov ali obisk adrenalinskih aktivnosti, kot je wake vlečnica in skakalnica za  akrobatske skoke v vodo.  Šmartinsko jezero je zelo privlačno tudi za številne ribiče, ob njem se lahko okrepčate v kateri izmed prijetnih lokalov ob vodi,

Drevesna hiša predstavlja eno izmed zanimivih mestnih atrakcij –  v bližini starega mestnega jedra. S svojim impozantnim videzom, vpeta med krošnje dreves, vzame dih vsakemu obiskovalcu. Nahaja se v Mestnem gozdu in je priljubljen sprehajalni cilj za posameznike, družine in turiste. V poletnem času se na njej odvijajo kulturni in glasbeni dogodki ter vrsta prireditev za otroke. 

V neokrnjeni naravi, približno 9 km iz Celja, se nahaja hotel Celjska koča, priljubljen športno rekreativni center za vse generacije. Za adrenalinsko zabavo so na voljo Pustolovski park, spust po ZIP linu in vožnja v »bob stezi«, kolesarji bodo našli tu številne kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj, ljubiteljem pohodništva pa je na razpolago mreža pohodniških poti. V zimskem času je Celjska koča priljubljeno smučišče z odličnim sistemom umetnega zasneževanja, razsvetljavo za nočno smučanje ter otroškim poligonom in tekočim trakom. Na terasi z razgledom nad mesto Celje in okoliško hribovje pa ponujajo domače jedi kot tudi trendovske menije.