Osebnost tedna: Mojca Pernovšek

0
651

Nam lahko opišete kaj delate?

Sem direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinsko dejavnost v občini Sevnica. Tako je delo v našem zavodu precej široko, mnogokrat predstavlja precejšen izziv in težko je na kratko opisati kaj vse počnemo. V upravljanju imamo več objektov, med njimi športni dom, kulturni dom, olimpijski bazen, grad Sevnica in arheološki park Ajdovski gradec, kamor umeščamo različne programe in vsebine, organiziramo prireditve, delamo z lokalnimi društvi, organizacijami in se vidimo predvsem tudi kot vezni člen med društvi na eni strani in občino, regijskimi in državnimi organizacijami na drugi. Glede na vsebino vaše strani pa naj izpostavim še naš Doživljaj, TA Posavje in TIC, katerega tudi upravljamo in nam v zadnjih mesecih nedvomno predstavlja velik izziv.

Kaj je največji izziv s katerim se srečujete pri svojem delu?

Največji izziv v trenutni situaciji je prilagajanje ponudbe različnim ciljnim skupinam in ob tem dosledno spoštovanje in upoštevanje omejitev. Ob tem pa moramo paziti, da naše ponudnike enakomerno zastopamo, v produkte in dogodke vnesemo svoje znanje, hkrati pa ohranimo naš značaj. Nenehno smo primorani razmišljati o novih pristopih, iskati inovativne rešitve in biti pripravljen na različna vprašanja s strani obiskovalcev in lokalne skupnosti.

Kaj vam prinaša veselje pri delu? So to uporabniki, obiskovalci ali kaj popolnoma tretjega?

Največ veselja nam predstavlja zadovoljen uporabnik, gost oz. obiskovalec. Največja radost je takrat, ko vidiš, da so ljudje z našo ponudbo in storitvijo zelo zadovojni, ko oddidejo od nas polni novih doživetij in s pozitivno energijo ter se vračajo ali pa nas priporočajo.

Predstavljamo si, da mora biti vaše delo precej naporno. Kako se spopadate s stresom?

V svojem delu zelo uživam. Rada delim tudi znanje, izkušnje. Okoli sebe imam rada ljudi, ki se znajo s problemi spopasti in jih reševati, zato jih k temu tudi nenehno  spodbujam in pri tem tudi pomagam. Situacije za katere rečemo,da so stresne, vidim kot izziv, ki ga je potrebno rešiti in ne kot nekaj, kar ti vzame voljo do dela ali te naredi nejevoljnega. 

Ko imate prost dan, kaj radi počenjate? Imate morda najljubše mesto oziroma kotiček v Sevnici, kamor radi zahajate?

Ko imam prost dan, ga rada preživim z družino. Najraje na kakšnem pikniku v naravi. Preberem tudi kakšno knjigo ali pa se odpravim na izlet. Tudi po občini Sevnica.

Kje vidite največ prostora za izboljšanje promocije Sevnice, kot turistične destinacije?

Sevnica kot del destinacije Čatež – Posavje nudi nešteto možnosti za pristna, edinstvena doživetja. Imamo čisto, urejeno in zeleno okolje, urejene planinsko-pohodniške in kolesarske poti, ki omogočajo aktivni dopust, kopališča, bogato kulturno in naravno dediščino, bogato lokalno kulinariko, ki zadovolji tudi zahtevnega gosta, možnost najema koles, za ljubitelje adrenalina, ki iščejo nekaj več so na voljo poleti z jadralnim padalom in spust s kolesom z Lisce, najvišje planinske točke v občini. Pri nas vas po gradu vodi sam Baron Moscon, lahko se podate na ježo s konjem ali pa se le sprehodite po urejenih nasipih ob reki Savi. Od nas ne boste odšli razočarani, pa če se tu ustavite le za en dan ali se odločite, da Sevnico in okolico raziščete v nekaj dneh. Prenočite lahko v hotelu, hostlu, turistični kmetiji, najamete sobo ali apartma, veseli pa bomo tudi, če se odločite prenočiti na katerem od brezplačnih avtodom postajališč.

Kako bi opisali Sevnico? V čem se Sevnica razlikuje od drugih slovenskih mest, kot je na primer Ljubljana?

Sevnica je manjše mesto na levem bregu reke Save, ki se je razvilo pod gradom, ki še danes ostaja ikona mesta in občine. V preteklosti je Sevnico močno zaznamovala reka, ki je pomenila glavno transportno in povezovalno pot vse do druge polovice devetnajstega stoletja, ko je bila tu skozi zgrajena železnica. Tudi zaradi Save, predvsem pa ugodne klime, je bila Sevnica svoj čas izredno priljubljeno letovišče predvsem za Zagrebčane, ki so tu preživljali počitnice. Kasneje so ime o kraju v svet ponesla predvsem imena podjetji, med katerimi gre omeniti nekdanjo Jutranjko in še vedno delujoče Kopitarno, Lisco in Stilles. Pred leti pa je več pozornosti bila deležna zaradi dejstva, da se je tu začelo življenje prve dame ZDA, česar smo seveda veseli, saj verjamemo, da to pozornost tudi lahko upravičimo. Sevnico dela drugačno od drugih mest dejstvo, da je še vedno manj obiskana in tudi manj poznana, raziskana. Zato bo obiskovalec tu vedno našem svoj prostor in mir, v iskanju kulturnih, naravnih, doživljajskih in kulinaričnih radosti pa bo mnogokrat prijetno presenetil, saj tudi tega pri nas ne manjka. Ker pri nas še ne moremo govoriti o množičnem turizmu, je vsak turist deležen tudi več pozornosti in gostoljublja domačinov, ki ga ob pristnih lokalnih dobrotah kot so domača suha salama in kozarček modre frankinje, nikakor ne gre zanemariti. Rekla bi, da se boste pri nas počutili kot bi prišli na obisk k staremu znancu in da se ne boste počutili same in izgubljene, kot v kakšnem večjem mestu.

Če bi jutri obiskali Sevnico, kam bi nas najprej odpeljali? Kateri so najbolj neverjetni kotički Sevnice?

Na sevniški grad, seveda. To je sicer naša stalnica, ampak obiskovalca radi najprej napotimo tja od koder je res lep razgled na staro mesto in dolino reke Save. V okolici je tudi park, ki je urejen po vzoru ureditve 19. stoletja, tu najdete tematsko pot Gozd je kultura, grajski vinograd, kjer si lahko privoščite degustacijo posavskih vin, in energetske točke. Obiskovalce pa navduši tudi notranjost gradu, kjer še posebej izstopa slikarija štirih letnih časov v okroglem stolpu iz srede 17. stoletja. Izpostavila bi še Ajdovski gradec, danes arheološki park, ki je nastal na območju nekdanje zgodnjekrščanske naselbine, že prej omenjena Lisca, ki je priljubljena točka predvsem med planinci, pohodniki pa tudi med jadralnimi padalci in vse bolj med kolesarji, na njen vrh se lahko pripeljete tudi z avtomobilom in se sprehodite po Jurkovi učni poti in uživate v čudovitih razgledih, ki v lepem vremenu sežejo vse tja do Julijcev s Triglavom, te kraje lahko doživite tudi z obiskom tematskih poti, med katerimi bi posebej izpostavila tematsko pot TK pav med Šentjanžem in Krmeljem, za katero smo pripravili poseben paket Knapovska košarica, v kateri najdete malo mal’co, odejo za piknik in spremno pismo osrednje figure poti. Priporočamo tudi obisk v kleti katerega od lokalnih vinarjev in pokušino vin, predvsem modre frankinje, ter kulinarično razvajanje z lokalnimi okusi. Ravnodušne pa vas ne bo pustil niti obisk nasada sivke.

Katero restavracijo moramo obiskati, ko smo v Sevnici?

Veseli in ponosni smo, da je v tudi v našo občino prišel Michelin, Bib Gourmand priporočilo je dobila Gostilna Repovž v Šentjanžu. To je seveda obvezno obiskati. Za vas pa se bodo potrudili tudi v Restavraciji Ajda v Sevnici, v Gostišču Dolinšek na Vrhu nad Boštanjem, tradicionalne lokalne okuse poiščite na turističnih kmetijah, eksotiko – ocvrte bikove prašnike – pa npr. v gostilni Kregl.

Kako lahko Slovenci do konca leta izkoristijo turistične bone v Sevnici? Kaj bi priporočili našim bralcem?

Namestitve, kje v Sevnici  lahko koristite turistične voucherje najdete na spletni strani www.visit-sevnica.com. Pripravili smo tudi namige kaj početi in kam se odpraviti v okolici posameznih namestitev, tako da obiskovalce še posebej opozorimo na biserčke, ki jih ne gre spregledati. Poletje in pa tudi jesen sta idealna za preživljanje časa na prostem in raziskovanje okolice s kolesom ali peš, zato vabimo predvsem obiskovalce, ki razmišljajo o tovrstnem načinu preživljanja dopusta. Na voljo pa bo tudi posebna ponudba in sicer težko pričakovana namestitev in nočitev v Vrtnarjevi vili v parku gradu Sevnica, kjer smo v sodelovanju z zunanjim partnerjem pripravili paket nočitve z zajtrkom, ki vključuje tudi degustacijo posavskih vin, gurmansko večerjo in obisk dveh posavskih gradov.