Živalski vrt Ljubljana ponovno odpira svoja vrata

0
584

ZOO Ljubljana jutri, 27. aprila, ponovno odpira svoja vrata med 9. in 19. uro. Zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga bodo sprva lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah. Zaposleni in naše živali se veselimo obiskovalcev, ki se bodo prvič lahko srečali z letošnjimi mladiči. Ogled smo prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce, kot tudi za zaposlene in živali. Štirinožni spremljevalci zato v živalski vrt za zdaj še ne morejo.

Ker epidemijo koronavirusa v Sloveniji dobro obvladujemo tudi zaradi občanov, ki se držijo predpisanih pravil in tako preprečujejo širjenje okužbe, lahko živalski vrt ponovno odpremo za obiskovalce. Na obisku v ZOO Ljubljana se je seveda treba držati vseh uradnih navodil, poleg teh pa še nekaterih posebnih, ki veljajo v našem vrtu.

Iz preventivnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti: otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. Vseskozi je treba vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov, tako pred blagajno, sanitarijami in trgovino, kot tudi na sprehodu po samem vrtu. Obiskovalci morajo biti pozorni na higieno rok in kašlja. V ta namen smo na številna mesta postavili razkužilnike za roke. Na obisk v ZOO naj prihajajo obiskovalci brez akutnih prehladnih bolezenskih znakov. Obrazne maske so obvezne v notranjih prostorih kot so sanitarije, ZOO trgovina ter ob domovanju šimpanzov, drugod pa priporočljive. Trgovina in okrepčevalnica bosta poslovali skladno s sprotnim sproščanjem ukrepov v RS.

Obiskovalce prosimo, da obisk vrta izkoristijo za sprehod in opazovanje živali, pri tem pa ne posedajo ali se v večjih skupinah zadržujejo na enem prostoru. Zato smo označili krožno smer ogleda, ki se je morajo držati. Krajša pot poteka mimo zeber in slonice, daljša pa mimo medvedov v zgornji del ZOO-ja. Prosimo tudi, da se skrbno upošteva vse pisne napotke in druga navodila osebja. Zaposleni bodo večkrat dnevno poskrbeli za razkuževanje prostorov in površin, kjer prihaja do stika z obiskovalci, omogočili pa smo tudi vstop in izhod iz živalskega vrta brez dotikanja vrat. 

Ker so za okužbe, ki bi jih lahko dobili s strani obiskovalcev, najbolj dovzetni primati, prosimo, da se v teh dneh brez izjem drži pravil, da se ne dotika in ne hrani naših živali. Poleg preprečevanja morebitnega prenosa virusa bomo lažje poskrbeli tudi, da bodo živali pojedle vse, kar potrebujejo in ničesar preveč. To se je posebej izkazalo tudi v dneh, ko je bil živalski vrt zaprt, saj živali niso imele nikakršnih prebavnih težav. Nekatere, ki so bile bolj debelušne, npr. surikate, so shujšale na običajno težo in pojedle tudi tisti navadno manj okusen, a bolj zdrav del obroka. Za zdravje živali je ključnega pomena uravnotežena hrana v ustreznih količinah, ki je pri nas predpisana, obroki pa se tudi tehtajo.

Hranjenja živali po urniku ter izobraževalni programi še nekaj časa ne bodo potekali. Vas pa pričakujejo mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja. Poskrbimo, da bo njihova prva izkušnja srečanja z obiskovalci kar se da prijetna.

Dragi obiskovalci, ob koncu sporočila vas še enkrat prosimo, da dosledno spoštujete predpise in vse varovalne ukrepe, to je tudi pogoj, da ostane ZOO Ljubljana odprt. 

Lepo vabljeni!