Kam na izlet? Železniki

0
1144

Železo, čipka in piškoti v Selški dolini

Občina Železniki ima približno 7000 prebivalcev, njeno središče pa predstavlja istoimensko naselje, ki je hkrati središče Selške doline. Železniki imajo dolgo in bogato zgodovino, ki sega v sredino 10. stoletja, ko jih je nemški cesar podaril škofom iz Freisinga. Ime naselja ni le po naključju izpeljano iz besede železo, saj svoj obstoj dolguje bogatim nahajališčem železove rude v okoliških hribih, ki so pred 700 leti v regiji privedla do začetka železarstva. Ob začetku 20. stoletja je železarstvo zamrlo, kljub temu pa je še vedno najbolj prepoznavna znamenitost popolnoma ohranjen železniški plavž – edina tovrstna struktura v Evropi, ki je danes zaščiten tehniški spomenik in stoji sredi glavnega trga. Dandanes Železniki znova cvetijo, saj se tam nahaja več vodilnih slovenskih podjetij, med katerimi je najbolj poznan izdelovalec pohištva Alples ter Domel, ki izdeluje električne motorje in druge komponente. Muzej Železniki pripoveduje zgodbo bogate zgodovinske, kulturne in industrijske dediščine naselja in je že sam po sebi dovoljšen razlog za obisk, občinska regija se razteza tudi visoko v gore do idilične vasice Sorice, rojstnega kraja slovitega slovenskega impresionističnega slikarja Ivana Groharja.

MUZEJ ŽELEZNIKI

Če potujete čez Železnike je muzejska zbirka vsekakor vredna ogleda, tudi za tiste, ki jih običajno ne zanimajo etnografski ali tehniški muzeji (nekoliko sramotno moramo priznati, da tudi sami spadamo v to skupino ljudi). Dobro predstavljene razstave pokrivajo 12 sob v treh nadstropjih, obiskovalcem pa nudijo poglobljen pregled glavnih produktov regije tekom zadnjih 700 let, med katerimi so najpomembnejše železova ruda, les, čipka in okrasni piškoti – izredno raznolik nabor! V sklopu drugih razstav si lahko preberemo več o slavnih prebivalcih Železnikov, ena od sob je posvečena narodni osvoboditvi med drugo svetovno vojno, ogledamo pa si lahko tudi delujoč model topilnice ter ogromen stroj, ki žico sistematično spreminja v sponke – eno po eno.

Na Plavžu 58, Železniki, +386 (0)4 514 73 56, [email protected], www.jzr.si.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

IVAN GROHAR

Eden vodilnih članov slovenskega impresionističnega gibanja je bil Ivan Grohar, ki je živel obubožano in burno življenje, ki se je tragično končalo pri njegovem 43. letu, ravno ko je s svojim delom začel dosegati večjo prepoznavnost. Rodil se je leta 1867 v slikoviti vasici Spodnja Sorica, ki je danes del občine Železniki. Že v rani mladosti začel kazati veliko zanimanje za umetnost, kateri se je lahko posvetil le za kratek čas, saj je postal sirota in pristal v reji države. Hiša v kateri je živela Groharjeva družina je zdaj zaščiten kulturni spomenik z majhnim muzejem in umetniku posvečeno galerijo, ki se nahaja v pritličju. Hišo upravlja cenjeni lokalni umetnik Gašper Kačar, ki s sinovo pomočjo v zgornjih nadstropjih vodi zelo priljubljene slikarske in glasbene delavnice za otroke in odrasle. Hišo lahko obiščete tudi v sklopu tematske poti, ki vodi čez in okrog ljubke vasi Sorice.

Turistično društvo Sorica, Spodnja Sorica 16, [email protected], www.sorica.si.