Kam na izlet? Velika Polana

0
794

Dežela štorkelj 

Ob skrivnostni reki Muri leži občina Velika Polana, obkrožena s temnimi travniki in silhuetami bližnjih hribov ter vinogradov. Občino tvorijo naselja Velika Polana, Mala Polana in Brezovica. Okolica se ponaša z bogatim mozaikom naravnih in kulturnih znamenitosti ter izjemno prijaznimi ljudmi. Velika Polana je znana kot Dežela štorkelj in Evropska vas štorkelj (slednje je uradni naziv, ki ji ga je podelila fundacija EURONATUR), saj ima največjo populacijo teh ptic nenavadnega izgleda v Sloveniji.

Podeželje prečkajo raznolike kolesarske in pohodniške poti, ki obiskovalcem omogočajo, da si ogledajo ne samo lokalno floro in favno, temveč tudi pomembno kulturno dediščino, kot je Copekov mlin, eden poslednjih tradicionalnih potočnih mlinov v regiji. Lokalna združenja čez leto organizirajo mnoge festivale in druge dogodke, pri čemer je največji Pomurski poletni festival. Ta majhna občina je bila nagrajena z vrsto prestižnih nazivov, kot so Najlepše trško jedro (2013), Najlepša turistična destinacija v Sloveniji (2014) in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju najlepše urejenih evropskih mest in vasi Entente Florale Europe. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

DOMAČIJA MIŠKA KRANJCA

Priznani slovenski pisatelj Miško Kranjc se je rodil lokalnemu krojaču v Veliki Polani, danes pa v njegovo čast tam stoji domačija. V domačiji domuje ohranjena pisarna pisatelja, ki je bil najbolj poznan po svojih zgodbah socialnega realizma prepletenega s prekmursko tematiko. Obiskovalci lahko prelistajo njegove knjige in si o njem ogledajo film. Domačija služi tudi kot začetna točka dveh pohodniški poti, in sicer tako imenovano Pot slovenskega pisatelja in Miškovo pot. Slednja vodi do Kranjčeve zidanice v Lendavskih Goricah. Če bi gostje želeli podaljšati svoje sprehajanje po prekmurski vasi štorkelj, lahko v domačiji tudi prenočite, pri čemer je za nastanitev poskrbljeno na slamnatih posteljah, ali pa v ustvarjalnih studiih.

Velika Polana 217, +386 (0)2 573 73 27, www.strk.si, [email protected]

Lakes slovenia jezera slovenija

POMURSKI POLETNI FESTIVAL

Za ta vsakoletni festival, ki vedno privabi solidno zasedbo lokalnih in regionalnih skupin, kot tudi mednarodne izvajalce, se je vsekakor vredno odpraviti na vzhod. Na voljo ni le bogat glasbeni program, temveč tudi ponudba okusne lokalne hrane in kopica zabavnih dogodkov, od športnih turnirjev do kuharskih tekmovanj ter drugih briljantno odbitih prireditev. V preteklosti je imel festival podrl svetovni rekord za največjo bujto repo (1089,5 kg enolončnice iz svinjine in vložene repe). Upamo, da se bodo letos lotili največje prekmurske gibanice, izvrstne lokalne slaščice. Najboljše pa je, da za Prekmurski poletni festival ne boste odšteli na stotine evrov, saj je večina dogodkov popolnoma brezplačnih!

FLORA IN FAVNA

Polanski log je največji gozd črne jelše v Evropi, v katerem domujejo številne ogrožene živalske in rastlinske vrste, vključno s črno štorkljo. Za razliko od belih štorkelj, njihovih bolje poznanih in nekoliko večjih bratrancev, se črne štorklje izogibajo ljudem in raje gnezdijo v gozdu, kjer jih lahko opazujete zgodaj poleti. Okolica okrog Copekovega mlina je poplavno območje Mure, ki je bogato z rastlinami in živalmi. Med rastlinskimi vrstami izstopa močvirski tulipan, ki ga prepoznamo po cvetovih s šestimi venčnimi listi v obliki zvona. Ta vrsta tulipana je v Sloveniji redka in zaščitena po Uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah. V okolici Copekovega mlina lahko spoznate tudi vse trajnostne načine vzdrževanja naravnega habitata štorkelj.