Kam na izlet? Tržič

0
2283

Razkošje poti

Legenda pravi, da so tu nekoč živeli zmaji, eden naj bi bil celo odgovoren za nastanek mesta. Zmaj naj bi razklal goro Košuta, kar je sprožilo plaz, ki je zasul naselbino od goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tam je zrastel današnji Tržič.

Tržič se nahaja blizu starodavne poti, ki je že v času starega Rima vodila čez prelaz Ljubelj. Regija je priljubljena med pohodniki in kolesarji, ki jih privablja skozi celo leto. Tu jim je na voljo več kot 150 kilometrov označenih poti, ki se razlikujejo po težavnosti, mnoge planinske koče in planšarije z veseljem sprejmejo goste in jim ponosno postrežejo odlične, krepke jedi, vključno z masovnekom, tradicionalno pastirsko jedjo iz kisle smetane. Mestno jedro Tržiča je že od leta 1985 zaščiteno kot kulturni in zgodovinski spomenik, o njegovi pestri zgodovini pa pričajo bogate zbirke Tržiškega muzeja. Osupljivih 80 % občine Tržič je zaščitene kot del evropskega projekta Natura 2000, ki stremi k zaščiti pomembnih območij, da lahko flora in favna prosto uspevata. Zahvaljujoč dih jemajoči pokrajini, bogati zgodovini, kulturni dediščini in seveda, skrivnostim in legendam, ki ga obdajajo, je Tržič sijajna turistična destinacija.

Koledar dogodkov v občini Tržič: https://www.trzic.si/koledar-dogodkov/

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

TRŽIŠKI MUZEJ

Tržiški muzej predstavlja nekoč izjemno močno razvite obrti, ki so dajale kruh številnim Tržičanom. Prostore ima v nekdanji Pollakovi barvarni in usnjarni v starem fužinsko-obrtniškem delu Tržiča ob še ohranjenih vodnih rakah. Posebno zanimiv je prikaz čevljarstva, izdelave usnja, slavnih tržiških višnjevih nogavic, izdelave modro tiskanega blaga in smučarske tradicije. Razstava Tržiški šuštarji predstavlja najbogatejšo čevljarsko zbirko v slovenskem prostoru – tako glede števila predmetov in vsebinah, ki so predstavljene na razstavi, kakor glede tradicije čevljarstva, ki je zaznamoval ta prostor. V Slovenskem smučarskem muzeju posebno mesto zavzemajo tržiški smučarji, ki so leta 1948 prvič nastopili na zimskih olimpijskih igrah. Del razstave je posvečen velikim imenom slovenskega alpskega smučanja, ki so dosegli največje uspehe na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in zmagovalci svetovnega pokala.

Muzejska 11, +386 (0)4 531 55 00, [email protected], www.trziski-muzej.si.

DOVŽANOVA SOTESKA 

Le kratka vožnja iz Tržiča vas loči od Dovžanove soteske, kraja izjemne naravne lepote, ki leži v osrčju Karavank. To edinstveno sotesko je skozi zgodovino v apnenec vrezala divja reka Tržiška Bistrica in s tem razkrila bogate geološke zaklade. Od leta 1988 je soteska zaščiten naravni spomenik. V soteski in okolici so odkrili širok nabor fosilov iz obdobja paleozoika. Med najpomembnejšimi so fosili velike luknjičarke (lat. schwagerina carniolica), mikroorganizma, ki je uspeval v plitvem morju, katero je včasih pokrivalo to območje. Predlagamo, da se odpravite po učni poti, ki vas bo peljala mimo glavnih geoloških zanimivosti in se zaključila pri Razstavno izobraževalnem središču, v majhnem naselju Dolina, kjer vam lahko osebje pove vse o izvoru fosilov, ki so bili najdeni le na tem območju in nastanku te dih jemajoče pokrajine. V bližini si lahko ogledate impresiven prizor Tržiške Bistrice, ki dere po kremenastih skalah in ogromnih piramidah apnenca. Dovžanova soteska je odprta od junija do konca oktobra.

www.visit-trzic.com/znamenitosti/naravne/dovzanova-soteska.html

GORENJSKA PLAŽA

Z neuradnim vzdevkom Tržiča (Benetke Alp) morda nekoliko pretiravajo, vseeno pa se mesto zdaj ponaša s sodobnim bazenskim kompleksom, ki predstavlja odličen prostor za sprostitev na soncu, pod zelenimi gorami, ki se vzpenjajo v ozadju. Tu se nahajajo bazeni s skupno površino 1,000 m2, vključno s plitvim delom za najmlajše in 50 m dolgim bazenom za resne plavalne navdušence. Na voljo je brezplačno parkiranje in brezplačna izposoja ležalnikov ter dežnikov. V kompleksu lahko obiščete celo majhen bar s prigrizki, kjer se lahko ustavite za hitro malico ali pijačo, ne da bi se morali preobleči iz kopalk.

Marie aux Mines 11, +386 8 205 76 66, [email protected], www.visit-trzic.com/aktivnosti/gorenjska-plaza.html

POHODNIŠTVO

Tržič ponuja razkošje poti, ki jim ni videti konca, pa naj vodijo po mogočnih vršacih, dišečem gozdu, ali po simpatičnih vaseh Tržiškega. Vsak lahko najde sebi primerno pot, pa naj bo adrenalinski odvisnež ali pa družina, ki gre na sproščujoč sprehod po kosilu. Družine z mlajšimi člani se lahko odpravijo po učnih poteh in na informacijskih tablah preberejo vse o pokrajini, gozdnih ekosistemih in živalih, ki tu prebivajo. Čaka vas Košuta, najdaljše slovensko pogorje, ki razvaja z razgledi in mehkobo travnatih pobočij. Poleg Košute so tu še Begunjščica, Dobrča, Storžič in Kriška gora, pa koči na Kriški gori in Dobrči, zavetišče v Gozdu in domovi pod Storžičem, na Zelenici, na Kofcah in na Šiji. Prosti plezalci pa bodo brusili prste v Dovžanovi soteski in Beli peči. 

www.visit-trzic.com/aktivnosti/planinarjenje.html

Ideje za izlet

Daljinska pohodniška pot Karavanke (Karavanke Trail)
Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Karavanška pot obsega sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 142,5 kilometra.

Dobrča
Najzahodnejši del Kamniško-Savinjskih Alp
Nad gričevnatim svetom Ljubljanske kotline, med Tržičem in Begunjami na Gorenjskem, se dviga razgledna, 1634 m visoka Dobrča. Za vzpon imamo na izbiro več markiranih poti, ki večinoma vodijo iz podgorskih vasi Brezje pri Tržiču, Hudi graben in Srednja vas.

Kofce Gremo na štruklje, gremo na Kofce
Kofce so najbolj zahodna planina na južnem, travnatem pobočju Košute. Prav takšno planino si predstavljamo v naših sanjah; kristalno čisto modro nebo, s soncem obsijan planinski pašnik, nad njim ponosni vrhovi, sredi pašnika pa koča. V koči in pred njo vrvež veselih planincev, mladih in starih, ki uživajo v dobrotah domače kuhinje.

Korošica
Skrita pred pogledi iz doline, pa vseeno tako razgledna. Planina Korošica se nahaja na jugozahodnih pobočjih 1968 m visoke Košutice, ki jo domačini imenujemo tudi Baba. Razgledna planina je prijeten cilj krajšega izleta, še posebej, če nas tam čakajo žganci in kislo mleko.

Kriška gora, Čez Malo in Veliko Mizico po razgled
Iz tržiške kotline se v dve uri in pol dolgem vzponu dvignemo na razgledno Kriško goro. Pred nami je 956 višinskih metrov, a vsak korak smo bližje nepozabnim razgledom. Pot je manj obiskana kot tisti dve, ki na Kriško goro pripeljeta z Zgornjega Vetrnega ali Gozda, zato bo časa za zbistritev misli več kot dovolj.

Planine pod Košuto
Pohajkovanje v naročju najdaljše slovenske gore. Planine pod Košuto povezuje nezahtevna markirana planinska pot, ki vodi po vznožju te najdaljše slovenske gore, prav tam, kjer se strma travnata pobočja umirijo in počasi prehajajo v gozd.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

KOLESARSTVO

V Tržiču je kolesarjenje primerno za vse, od posameznikov na sproščujočem dnevnem izletu, do najbolj zagrizenih kolesarskih navdušencev. Kolesarske poti so bile zelo dobro načrtovane in razporejene, tako da obiskovalce ves čas peljejo po osupljivi pokrajini. Okolica Tržiča je sijajna za družine, pri čemer je še posebej priljubljeno Kriško polje in prostrani Udin boršt. Obiskovalci se radi podajo po poti ob Bistrici, do Jelendola, skozi Dovžanovo sotesko in ob potoku Stegovnik, ki se zaključi pri spektakularnem slapu. Izkušeni gorski kolesarji boste še posebej uživali na poteh na Košuti, Dobrči, Kriški gori in Begunjščici, kjer strma pobočja in grob teren poskrbijo za zahtevnejše doživetje. Če imate raje BMX kolesa, se odpravite v Kolesarski park Divjina (Dirt park Divjina), kjer lahko svoje spretnosti v skokih in saltah pokažete v čudoviti gozdni okolici.

www.visit-trzic.com/aktivnosti/kolesarjenje.html