Kam na izlet? Slovenska Bistrica

0
2086

Dežela sadja, utrdb in svežega zraka

Slovenska Bistrica je mesto, ki se nahaja v gozdni, hriboviti in gorati istoimenski regiji. Njena zgodovina sega stoletja nazaj, sodobno obdobje pa se je pričelo 12. marca 1311 (v nekaterih zapisih je navedena letnica 1313) z listino, ki ji je podelila mestne pravice. Do stoletja nazaj je bila to pretežno nemško govoreča regija, ki se nahaja v severovzhodnem delu Slovenije, južno od Maribora, znana pa je po svoji veliki proizvodni industriji ter izobiljem gozdov, vinogradov in sadovnjakov. Kot sodobna turistična atrakcija lahko veliko ponudi, saj združuje nekaj najboljših urbanih in podeželskih znamenitosti ter doživetij v regiji. Ponaša se z več kot 20 zgodovinskimi cerkvami in čudovitimi naravnimi znamenitostmi, vključno z Bistriškim vintgarjem in skrivnostno zvenečim Črnim jezerom. Tu si lahko ogledate tudi raznolike utrdbe, gradove in celo bojišče. Mesto ima okoli 7,500 prebivalcev in dovolj zanimivosti, da je vredno razmisliti, ali bi tu prenočili za dan ali dva, saj je na voljo dobra izbira sodobnih in cenovno dostopnih hotelov ter gostišč. Slovenska Bistrica se nahaja 30 minut vožnje ven iz Maribora in malo več kot eno uro iz Ljubljane, tako da je primerna tudi za krajši izlet.

www.tic-sb.si.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

SLOVENSKA BISTRICA

To majhno, a očarljivo mesto so postavili na ostankih rimskega naselja Civitas Nagotiana, velja pa za eno najstarejših slovenskih mest, ki lahko kljub majhnemu številu prebivalcev obiskovalcem veliko ponudi. Zaradi občutljivega geopolitičnega položaja je bilo mesto večkrat poškodovano s strani raznoraznih napadalcev, danes pa predstavlja zanimiv ansambel arhitekture in drugih znamenitosti, ki so odraz bogate raznolikosti kultur, ki so vplivale na njegov razvoj. Večina turistov največ časa preživi v prijetnem starem delu mesta, kjer prevladuje renesančno-baročni grad, katerega začetki segajo v vsaj 13. stoletje, svojo današnjo podobo pa je dobil približno 400 let kasneje. Grad je odprt za obiskovalce, v njem pa se nahaja tudi edini muzej v mestu. Vsekakor si morate ogledati tudi baročno cerkev sv. Jerneja, ki velja za najlepšo v mestu, večjo cerkev sv. Marije iz 15. stoletja ter cerkev sv. Jožefa iz 18. stoletja. V mestu je tudi nekaj dobrih restavracij, pri čemer jih mnogo streže lokalne jedi ob spremljavi številnih regionalnih vin. Če se resnično zaljubite v mali biser, ki je Slovenska Bistrica, imate na voljo več prijetnih možnosti nastanitve, osebno pa priporočamo veliko podeželsko Gostišče Iršič (www.gostisce-irsic.com), ki se nahaja neposredno južno od mesta, ali pa povsem centralni družinski Hotel Leonardo (www.h-leonardo.com). 

VINO

Vsi vedo, da je sadje dobro za zdravje, vključno z vinarji Slovenske Bistrice, ki domače grozdje z izjemno spretnostjo spreminjajo v različne sorte vina. V regiji se nahaja vsaj 12 vinogradov, pri čemer je večina odprta za obiskovalce, vključno z odličnimi Vini Frešer (www.freser.si), družinsko vodenim vinarskim podjetjem, ki obratuje že od leta 1832. Tako kot druga tovrstna podjetja v regiji, se Vina Frešer specializirajo tudi za dobro regionalno hrano. Slovensko Bistrico je vsekakor vredno obiskati že zato, da poskusite vse raznovrstne sire, med, vino in druge lokalno pridelane poslastice.

VOJNA

Tekom prejšnjega tisočletja so po regiji rohneli vsi od Turkov do Nacistov. Ta dolgotrajna pripoved gorja je na Slovenski Bistrici pustila trajen pečat v obliki raznoraznih vojaških znamenitosti, ki so razpršene po področju. Eden najslavnejših (in najbolj nedavnih) je bojišče in spominski kompleks Pohorskemu bataljonu, majhni skupini 69 partizanov, ki je bila ustanovljena 11. septembra 1942. Po več kot 100 uspešnih gverilskih operacijah so se člani bataljona odločili prezimiti visoko v Pohorskem hribovju. Osmega januarja 1943 jih je odkrilo 2,000 nemških vojakov, ki so pobili cel bataljon moških in ženskih borcev, ta dogodek pa je postal del jugoslovanskih legend, ki se jih spominjamo še danes. Leta 1961 so na mestu padca bataljona odprli razstavo v spomin na ta znameniti spopad in jugoslovanske partizane na splošno. Nahaja se visoko v gostem gozdnem delu regije, približno 25 km zahodno od Slovenske Bistrice, na ozki in vijugasti cesti, ki vodi proti Lukanji.

VEČ

Če niste zainteresirani za kri in vino, lahko raziščete in doživite še mnoge druge veličastne kraje, ki vam jih nudi Slovenska Bistrica, pri čemer še posebej lokalni hribi in gore ponujajo številne priložnosti za pobeg od stresnega in napornega vsakdana. V nadaljevanju vam bomo opisali svoja najljubša kraja. Bistriški vintgar je priljubljena gorska atrakcija, čudovita dolina s hitro tekočo reko, ki drvi po sredini doline in se ponaša s slapovi ter izobiljem naravnih znamenitosti. Vintgar se razteza več kilometrov severozahodno od Slovenske Bistrice in predstavlja enega izmed vrhuncev obiska regije, kjer lahko uživate v dolgih sprehodih in sproščenih piknikih. Naš drugi favorit je Črno jezero, ki je dobilo ime zaradi bogatih usedlin mulja, ki so nastale na dnu in absorbirajo vso svetlobo. To čudovito umetno jezero so ustvarili pred več kot 100 leti, v podporo lokalnemu gozdarstvu, ki se v največji meri nahaja v bližini ceste, ki vodi do Muzeja Pohorskega bataljona. Neposredna okolica jezera je bogata z neokrnjeno naravo in predstavlja odlične priložnosti za pohodništvo ter druge zdrave aktivnosti na prostem.