Kam na izlet? Portorož

0
1916

Vrhunsko letovišče

Slovenci imajo le 46,6 km jadranske obale, tako da se morajo potruditi, da resnično izkoristijo vsak centimeter. Rezultat je obala, ob kateri je razpršenih več pomembnih mest, pri čemer ima vsako edinstven značaj, prednosti in slabosti. V poetično poimenovanem Portorožu domuje ena največjih in sodobnih marin na Jadranu, mesto pa velja za nedvomnega kralja obalnega turizma Slovenije.

Lakes slovenia jezera slovenija

Kljub temu, da nima beneškega starega dela mesta, ki jih najdemo drugod po obali, se tam nahajajo številni hoteli, restavracije, konferenčni centri, zdravilišča in igralnice, tako, da je priljubljena destinacija tako med tujimi turisti kot tudi Slovenci, predstavlja pa tudi odlično izhodišče za enodnevne izlete ter ekskurzije po okolici. Portorož je turistična destinacija že od 13. stoletja, ko je postal priljubljen kot zdravilišče, konec 19. stoletja pa je postal bolje poznan po zdravilnih učinkih svojega blata in kopeli v slani vodi. Ta ugled ima še danes, saj se v mestu trenutno nahaja kar šest različnih zdravilišč in letovišč. Portorož poleg zdravilišč gosti še različne nacionalne in mednarodne konference, razstave, sejme in festivale (PortoRose – Rose & Rosé Festival, Poletje v Portorožu in Festival penine), ki mu omogočajo, da čez celo leto ohranja živahno vzdušje.

FORMA VIVA

Če se odločite za kratek vzpon na hrib, ki se dviga nad plažo in vrvežem obalne promenade na jugu, boste nagrajeni z očarljivim razgledom na mesto, prav tako pa si boste lahko ogledali enega izmed pravih skritih biserov regije: Forma Viva – zbirko kamnitih skulptur na prostem. Leta 1961 sta dva lokalna umetnika organizirala istoimenski mednarodni kiparski simpozij, ki se je prelevil v bienale, kjer na delavnicah in drugih aktivnostih sodelujejo umetniki s celega sveta – za seboj vedno pustijo nove skulpture, ki jih je sedaj že več kot 130. Čudovite stvaritve so razpršene po veliki, z drevesi obkroženi okolici, poti pa vodijo po južnem pobočju hriba, mimo starih istrskih hiš pa vse do sečoveljskih solin.

Seča, +386 (0)5 671 20 80, [email protected], www.obalne-galerije.si

CERKEV DEVICE MARIJE ROŽNOVENSKE

Popotnikom, ki so se navadili in naveličali kompleksnih starih evropskih cerkva, bo morda všeč ta zanimiv kratek odmor od starodavnega in razkošnega. To je fascinanten primer arhitekture iz 1980ih, ki vzbuja veselo hipi vzdušje katolicizma z ne preveč trpečim Jezusom, ki se nagiba s križa, da bi nagovoril skupino prijateljev. Pri gradnji so uporabili veliko lesa in majhne vitraže. V zunanji veži nudijo zastonjske razglednice in čtivo. 

THALASSO SPA LEPA VIDA

V slikovitem Krajinskem parku Sečoveljske soline se nahaja Thalasso spa Lepa Vida, ki nedvomno spada med najbolj unikatna slovenska zdravilišča. Sodobni objekti so zgrajeni predvsem iz lesa in se zlivajo z okolico parka ter nudijo neverjeten razgled na pokrajino. Thalassoterapija je oblika terapije z morsko vodo (‘thalassa’ je grška beseda za ‘morje’), ki so jo prvotno razvili v 19. stoletju na obali Bretanje v Franciji. Lepa Vida ponuja različne zdravstvene in terapevtske tretmaje, vključno z oblogami s solinskim blatom, kopeljo v slanici (tekočina, ki ostane na dnu solinskih bazenov, potem ko solinarji ročno poberejo morsko sol), piling z morsko soljo, masaže telesa ter še mnogo več. Spa je dostopen po kopnem ali po morju, priporočamo pa vnaprejšnjo rezervacijo.

Seča 115, +386 (0)5 67213 60, www.thalasso-lepavida.si

MARINA PORTOROŽ

Manj kot kilometer od središča mesta se nahaja velika in sodobna marina, ki predstavlja vhod na Sredozemsko morje, ne le za Slovenijo, temveč za celotno Srednjo Evropo. To je ena največjih marin na Jadranu, saj se ponaša z več kot tisoč privezi za ladje z dolžino do 22 m. Poleg standardnih pristaniških objektov se v marini nahaja neke vrste miniaturno letovišče s sobami za goste, restavracijami, kavarnami in športnimi objekti, vključno s teniškim igriščem ter bazeni. Maja se v marini odvija Internavtika, velika mednarodna razstava navtike, ki vsako leto pritegne več kot 40,000 obiskovalcev.

KEMPINSKI PALACE PORTOROŽ

Ta ikonični hotel v Portorožu je v središču pozornosti že vse od odprtja leta 1910, v času zatona Avstro-Ogrske. Hotel združuje dunajsko eleganco, sodobno oblikovanje in seveda slavni Kempinski občutek za stil ter strežbo, tako da je enostavno ena najbolj veličastnih možnosti nastanitve v celotni Sloveniji. Če vam cena ne predstavlja ovire, rezervirajte Laguna suito, ki vključuje strešno teraso z zasebnim jacuzzijem in dih jemajočim razgledom na Jadransko morje.

Obala 45, +386 (0)5 692 70 00, [email protected], www.kempinski.com/portoroz

POHODNIŠKA IN KOLESARSKA POT POREČANKA (PARENZANA)

Pot vodi po nekdanji ozkotirni železniški progi, ki je potekala 130 km od Trsta do Poreča na Hrvaškem (Parenzo je italijansko ime za Poreč). Ta pohodniška in kolesarska pot je v zadnjih letih postala simbol prijateljstva med tremi državami, ki jih prečka. Za obiskovalce je to odličen način, da si ogledajo lepote istrskega podeželja. Naužijte se znamenitosti, zvokov in vonjav raznolikih starih krajev, vasi, vinogradov ter nasadov oljk, obmorske pokrajine in celo bivšega železniškega tunela med Strunjanom ter Portorožem.

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Povsem v središču Portoroža se nahaja Turistično informacijski center, ki je dobro založen z raznovrstnimi vodniki, brošurami in spominki, hkrati pa predstavlja izvrstno središče za splošne informacije o regiji. Prijazno osebje je vedno na voljo, da vam pomaga organizirati dele izletov in potovanj ter ponudi kakšen nasvet za kavo ali kosilo v mestu.

Obala 16, +386 (0)5 674 22 20, [email protected], www.portoroz.si.