Kam na izlet? Laško

0
2183

Kraj zdravilnih voda in pivovarske tradicije ob reki Savinji

Laško leži tik ob reki Savinji. Tu se Savinjska dolina spogleduje z razgibanim predalpskim Posavskim hribovjem in s Celjsko kotlino. Je del Termalno Panonske Slovenije, po kateri o nanizani vrelci termo-mineralnih voda. Na območju Laškega sta kar dve verificirani zdravilišči z izjemno tradicijo in z najsodobnejšimi nastanitvenimi, kopališkimi, zdravstvenimi in wellness zmogljivostmi – Thermana Laško in Rimske terme. Laške vode so že stoletja vir zdravja in dobrega počutja.

Lakes slovenia jezera slovenija

Poleg termalno-mineralnih voda ima območje tudi izjemne vire pitne vode. Izvirska voda iz neokrnjene narave je pomembna sestavina piva, ki se v Laškem  vari že od leta 1825. Potep po gostoljubnem podeželju vodi tudi do rek in potokov, ki so zaradi svoje čistosti življenjsko okolje mnogih rastlinskih in živalskih vrst. Laško je prav tako območje številnih divje rastočih in gojenih zelišč. Tradicionalna znanja so povezana tudi s čebelarstvom, saj sodi med čebelam najbolj prijazna območja v Sloveniji. Danes je Laško privlačno turistično območje z zdraviliškimi in pivovarskimi tradicijami. Od leta 2013 se ponaša z nazivom Evropska destinacija odličnosti, ki ga je osvojilo z razvojem vsakomur dostopnega turizma. Razvija se po načelih trajnostnega turizma in nosi zlati znak Slovenia Green Destination.

TIC Laško, Valvasorjev trg 1, 3270 Laško, 03 733 89 50, [email protected], www.lasko.info

TERMALNO

Pod zelenimi hribi z izviri najbolj okusne pitne vode, tik ob reki Savinji, vrejo na dan dokazano zdravilne termalne vode. Že od antičnih časov so vir dobrega počutja. Zdravilna voda, na kateri temelji ponudba Thermane Laško, izvira iz globine 160 metrov in ima temperaturo od 32 do 35 stopinj Celzija. Poleg mineralov jo odlikuje izjemno biopolje. Zdravilna voda Rimskih term s temperaturo med 36 in 39 stopinj Celzija je iz globine kar okoli 1000 metrov. Danes učinke vode dopolnjujejo bazeni z vodnimi atrakcijami, savne in wellness razvajanja, medicinsko znanje in izkušnje tradicionalnih terapij.

www.lasko.info, www.thermana.si, www.rimske-terme.si

PIVOVARSKO

Slovenska pivovarska zgodba, ki jo danes dopolnjujejo številni mali pivovarji, se je začela v Laškem in še danes je to kraj vodilne slovenske pivovarne. Laško pivo je del slovenske in širše regijske kulture. V Laškem lahko danes okušate različne vrste piva iz slovite pivovarne, spoznavate zgodovino in način nastajanja piva. Prav tam, kjer je bil zvarjen prvi vrček laškega piva leta 1825, lahko s svojo ekipo iskalcev nenavadnih doživetij v sobi pobega odkrijete pivovarjevo zlato. V pivovarskem kraju je pivo tudi del zdravih razvajanj. Raziščite ponudbo pivovskih masaž, mask, pilingov, neg in kopeli v Thermani Laško. Če želite izvedeti, kaj imajo skupnega voda, pivo in med, svoj odgovor poiščite na izvirni doživljajski turi Pivocvetni potep po Laškem. 

www.lasko.info

VRHUNSKO

Laško drugi vikend v juliju postane središče Slovenije in prestolnica najživahnejšega poletnega dogajanja, ki ga ob zvestih in vse številčnejših domačih gostih vse bolj obiskujejo tudi tuji ljubitelji zabave in dobre glasbe. Festival Pivo in cvetje Laško je bil zasnovan že davnega leta 1964. Bogat nabor zanimivosti iz zgodovine, lokalne kulture, pivovarske tradicije in hortikulture so posebnosti festivala. Festival prinaša pestro glasbeno dogajanje za vse generacije in vse glasbene okuse.

www.pivoincvetje.si 

SKRIVNOSTNO

Najbolj vznemirljiva doživetja so tista, ki jih doživimo v izbrani družbi. Zberite ekipo in doživite zgodbo pivovarskega Laškega v edinstveni sobi pobega ali pa se odpravite na iskanje zaklada po mestu. Escape Room Enigmarium Laško vabi tja, kjer je bil zvarjen prvi vrček laškega piva, napeta in zabavna igra Unlock Laško pa z namigi iz legend vodi do odkritja zaklada v mestu. 

www.lasko.info

MEDENO

Laško je med tistimi slovenskimi območji, kjer je tradicija čebelarjenja najdaljša, možnosti za okušanje čebeljih pridelkov in doživetja, zaznamovana z medom, pa se nenehno širijo. Lokalni čebelarji omogočajo oglede, degustacije in nakup svojih medenih izdelkov. Goste navdušujejo poslikane panjske končnice, prikazi in delavnice krašenja lectov in izdelave medenjakov. Del medene pravljice z apiterapijo in medenim piknikom lahko doživite na edinstveni doživljajski turi Pivocvetni potep po Laškem. V Thermani Laško je med vključen v wellness programe, v kavarnah pa se lahko razvajate s prav posebno destinacijsko slaščico, Laško medenko. Pripravljena je iz lokalnih sestavin vrhunskega porekla: medu, orehov in pregrete smetane, tipične zgolj za ta predel Slovenije. Ponaša se tudi s certifikatom kakovosti blagovne znamke Okusiti Laško. 

www.lasko.info