Kam na izlet? Šentjur

0
1209

Mesto svetnikov in grešnikov

Šentjur slovi po legendi o Guzaju. Če pa Šentjurja niste obiskali zaradi tega slovenskega Robin Hooda, vam mora služiti vsaj kot navdih za raziskovanje okolice. Šentjurja vsekakor ne moremo opisati brez omembe ljubljenega (in edinega) slovenskega svetnika, Antona Martina Slomška, ki je v mladosti živel in delal v tej občini. Med obiskom mesta toplo priporočamo, da odkrijete vsaj del njegove zgodbe, za sprostitev pa lahko poskrbite kasneje v bližnjih termalnih zdraviliščih v Rogaški Slatini ali Olimju. Mesto je bilo v današnji obliki prvič omenjeno v 14. stoletju. Dokler niso v južnem delu mesta zgradili železnice, je bil osrednja točka Šentjurja Zgornji trg, ki so ga leta 2015 razglasili za najlepše slovensko trško jedro. Pohodništvo, kolesarjenje in številne druge zunanje aktivnosti so dandanes ključen del skupnosti, seveda pa lahko v njih v enaki meri uživajo tudi obiskovalci. 

STOLP LJUBEZNI

V jugovzhodnem delu občine Šentjur stoji hrib Žusem, kjer se vse vrti okoli ljubezni. Na hribu se vsako leto okrog 14. februarja odvija tradicionalni Valentinov pohod, obiščete pa lahko tudi cerkev sv. Valentina, zavetnika ljubimcev. K slovesu hriba kot kraja ljubezni so pripomogle številne legende iz časov žusemskih vitezov. Sprehodite se lahko tudi po Grajski učni poti Žusem, ki je leta 2014 prejela priznanje za Naj območno pot. Na vrhu hriba stoji Stolp ljubezni, najvišji stolp ljubezni v Evropi in najvišji leseni stolp v Sloveniji.

KOLESARKSE POTI V ŠENTJURJU

Raziskujte, bodite aktivni in na kolesu odkrijte značaj širšega območja Šentjurja. Poti nudijo edinstveno doživetje zelene narave in priložnost, da obiščete mnoge kulturne in zgodovinske znamenitosti. Z obiskom lokalnih prebivalcev in pokušanjem lokalne kuhinje si boste ustvarili nepozabne spomine, na poti pa boste naleteli na veliko razlogov za postanek in počitek. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

MUZEJSKA ZBIRKA RIFNIK IN NJEGOVI ZAKLADI

Ta novi in zelo privlačen muzej domuje v isti stavbi kot Turistično informacijski center Šentjur. Razstava pripoveduje zgodbo o praktično neprekinjeni poseljenosti hriba Rifnik, od bakrene dobe do pozne antike. Razstavljeni bronasti doprsni kip je replika, saj naj bi original nekoč stal na Himmlerjevi mizi v nacistični Nemčiji, danes pa ga hranijo v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Skladateljev Ipavcev 17, +386 (0)3 749 25 23, [email protected], www.turizem-sentjur.com.

ROJSTNA HIŠA ANTONA MARTINA SLOMŠKA

Slomšek je ključna osebnost slovenske narodnosti, jezika in verskega poenotenja, leta 1999 pa je postal prvi Slovenec, ki je bil razglašen za blaženega. Njegova rojstna vas je vredna obiska ne le zaradi svoje ljubkosti, temveč tudi zato, ker je mariborska nadškofija njegovo hišo v 1990ih spremenila v spomenik. Anton Martin Slomšek se je rodil novembra 1800, hiša in kmetija pa sta bili v lasti njegove družine že od začetka 18. stoletja.

+386 (0)3 748 20 25, [email protected].

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

DRUŽINSKA HIŠA SKLADATELJEV IPAVEC

Šentjur ima povezavo z glasbo in medicino. Več bivših županov je bilo zdravnikov, med katerimi najbolj izstopa Gustav Ipavec. Gustav in njegov brat Benjamin sta še danes ponos mesta, njuno hišo pa so čudovito obnovili in spremenili v muzej. Življenje in delo teh skladateljev ter zdravnikov vas popeljeta od recepcije, kjer stojita njuna doprsna kipa, do Gustavove bivše ordinacije. V zgornjem nadstropju je vsakemu bratu posvečena svoja soba. Hiša se ponaša tudi s poročno sobo, vrtom in vinsko kletjo, z zbirko vin lokalnih pridelovalcev

Zgornji Trg, +386 (0)3 749 25 23.