Kam na izlet? Radovljica

0
701

Zares sladka 

Radovljica, ali Radol’ca kot je ljubkovalno poznana, morda res ni tako slavna kot Bled, kljub temu pa se ponaša s širokim naborom krajev in aktivnosti ter ponuja nekaj, česar njen bolje poznani sosed enostavno ne more: mir, tišino in sproščujoče vzdušje srednjeveškega mesta. Radovljica je že od 16. stoletja upravno središče, danes pa občina zajema 48 naselij in skoraj 20,000 prebivalcev. V središču se nahaja tisto, kar turiste najbolj zanima, slikovito staro mestno jedro. Nahaja se na griču z razgledom na ravnino Deželo na vzhodu in dolino reke Save na zahodu.

Mesto ponuja tudi izvrsten pogled na Julijske Alpe, za katere se zdi, da se raztezajo do kamorkoli seže pogled. Kompakten mestni center je pravi muzej čudovito obnovljenih stavb, ozkih in strmih uličic ter prijetnih kavarn. V širši okolici se nahaja nešteto pohodniških in kolesarskih poti, nekaj odličnih opcij za nastanitev (med drugim nagrajeni kamp in nekaj hiš za goste v starem mestnem jedru), letališče, ki ponuja slikovite polete ter železniška postaja Bled-Lesce. Vse to, v kombinaciji z iskreno sprejemajočim duhom prebivalcev, bi moralo mnoge obiskovalce spodbuditi, naj izberejo Radol’co kot izhodiščno točko za raziskovanje regije in organizirajo dnevni izlet na Bled, namesto obratno.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

LECTARSKI MUZEJ

V živem muzeju Gostilne Lectar se ukvarjajo s tradicionalno slovensko obrtjo, izdelavo medenjakov iz medenega testa. Po muzeju vas bo popeljala gostoljubna družina, oblečena v vsakodnevna srednjeveška oblačila. To unikatno okrašeno pecivo še vedno izdelujejo z orodji, ki so jih uporabljali že pred več kot sto leti. Najstarejši ohranjeni leseni model je celo iz 16. stoletja. V srednjeveških časih so bili izdelki iz lecta dragocena romantična darila, dandanes pa predstavljajo odlična personalizirana darila.

Linhartov Trg 2, +386 (0)4 537 48 00, [email protected]

LINHARTOV TRG

Glavni mestni trg je eden najbolje ohranjenih srednjeveških trgov v Sloveniji, kjer se nahaja tudi večina znamenitosti, turistično informacijska pisarna, več kavarn in celo nekaj možnosti za nastanitev. Trg je poimenovan po Antonu Tomažu Linhartu, dramatiku in zgodovinarju iz 18. stoletja, ki velja za najslavnejšega sina Radovljice, ki je med drugim napisal prvo slovensko komedijo. Trg obkrožajo zgodovinske stavbe, ki so bile postavljene med 15. in 19. stoletjem, tako da predstavljajo pisan nabor arhitekturnih slogov. V tem majhnem mestu lahko raziščete številne muzeje, pri čemer je najnovejši Lekarniški in alkimistični muzej.

RADOVLJIŠKA GRAŠČINA

Prvotno so jo v sredini 15. stoletja zgradili premožni Ortenburški grofje, v tedaj majhni nemški naselbini. Dandanes Radovljiška graščina ponosno stoji na zgornjem delu Linhartovega trga in predstavlja eno glavnih središč kulturnega življenja v regiji. Tekom stoletij so graščino obnovili in razširili, pri čemer je večino današnje podobe dobila v sredini 17. stoletja, visoko baročno fasado pa so dodali v zgodnjem 18. stoletju. Leta 2002 so prostore povsem obnovili in prenovili z uporabo lokalnih materialov, danes pa tu domuje del stalne zbirke Mestnega muzeja Radovljica ter Čebelarski muzej. Najslavnejši del graščine pa je zagotovo veličastna baročna dvorana v prvem nadstropju, ki se ponaša z izjemnim pogledom na oddaljene gore. Dvorana je priljubljen prostor za poroke, koncerte in druge dogodke. 

Linhartov Trg 1, +386 (0)41 69 50 11, www.radolca.si

FESTIVAL ČOKOLADE

Ta mednarodni festival se odvija vsako leto aprila. To je največji s čokolado povezani dogodek v Sloveniji, ki slovi po svojem odličnem zabavnem programu in pestri ponudbi čokoladnih poslastic.

[email protected], www.festival-cokolade.si