Kam na izlet? Pivka

0
852

Kjer vojaška zgodovina oživi

Ob razpravah o vojaški zgodovini Slovenije se rado vsepovprek uporablja izraz ‘strateško pomembna’, nikjer pa ni bolj ustrezen kot pri opisu občine Pivka. To majhno podeželsko naselje v jugozahodu Slovenije leži približno na polovici poti med Ljubljano in Opatijo, pri čemer glavna cesta pelje direktno čez središče naselja. Po tej poti do obale se ne peljejo le avtomobili in prikolice. Začetki naselja segajo vsaj v leto 1300, v zgodovini mesta pa najbolj izstopajo dogodki 20. stoletja, ko so območje okupirali Italijani in Nemci. Ključen položaj Pivke in njena zgodovina sta najbolj slovito prikazana v Parku vojaške zgodovine, ogromni zbirki pristnih predmetov in fascinantnih informacij, od antičnih bitk pa vse do kratkotrajne slovenske osamosvojitvene vojne. Vojaško tematiko nadaljujejo odlične sprehajalne poti, ki vodijo mimo Alpskega zidu, enega najpomembnejših preteklih utrdbenih sistemov. Poleg vojaške zgodovine k Pivkini očarljivosti pripomore tudi nabor presihajočih jezer. Znanstvena podlaga tega fenomena je natančno in strokovno pojasnjena v sodobnem Ekomuzeju v Pivki, ki služi tudi kot upravno središče občine. Tu se na površju pojavi tudi reka Pivka, kot bi lahko sklepali že iz njenega imena. V okolici se nahajajo še druga naravna čudesa, kot je Košanska dolina in planota Javorniki. Morda ima Pivka res manj kot 6000 prebivalcev, a vsekakor naredi vtis.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE

Park vojaške zgodovine je novi muzej in turistični center, ki je v zadnjih letih doživel intenziven razvoj. Raznoliki muzejski eksponati in zbirke obiskovalcem nudijo edinstven vpogled tako v naravno kot tudi svetovno zgodovino. Osrednja zbirka Parka vojaške zgodovine je narodna zbirka tankov in artilerije, ki zajema tanke in topove iz druge svetovne vojne, obdobja ameriške vojaške pomoči bivši Jugoslaviji v 1950ih, hladne vojne, slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991 ter vozila Slovenske vojske. V parku si lahko ogledate tudi zbirko letal, helikopter TO-OO1 z zanimivo zgodbo iz časa slovenske osamosvojitvene vojne in nemško vojno lokomotivo iz druge svetovne vojne, vrhunec ogleda pa predstavlja bivša jugoslovanska diverzantska podmornica P-913. Ogledate si jo lahko tudi odznotraj in spoznate skrivnostni svet podmorničarjev. Za voden ogled notranjosti podmornice priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo. Obiskovalci se lahko poleg bogate vojaško zgodovinske dediščine druge polovice 20. stoletja poučijo tudi o pomembnih mejnikih in socialnih ter političnih okoliščinah v času pridobivanja samostojnosti, s poudarkom na osamosvojitveni vojni leta 1991. Park vojaške zgodovine kot sodobno muzejsko središče ponuja še veliko več – turistično informacijski center, muzejsko restavracijo, dobro založeno trgovino s spominki, postajališče za avtodome in več prijetnih sprehajalnih in pohodniških poti. Obiskovalci lahko svoj obisk zaključijo s 4-urnim sprehodom po Krožni poti vojaške zgodovine, ali enournim sprehodom po tematski učni poti do Alpskega zidu na Primožu.

Kolodvorska cesta 51, Pivka, +386 (0)31 775 002, [email protected], www.parkvojaskezgodovine.si. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

KRAJINSKI PARK PIVŠKA PRESIHAJOČA JEZERA

Ta edinstveni krajinski park obsega 17 različnih presihajočih in sezonskih jezer, ki se nahajajo v bližini Pivke. V zimskih mesecih se po močnem deževju kraške depresije napolnijo z vodo in tako se pojavijo presihajoča jezera, ki se poleti vrnejo v kraški podzemni svet in za seboj pustijo čudovite travnike, prekrite z dišečimi rožami, živobarvnimi metulji in raznoliko spremljavo ptičjega petja. To je ena najbolj raznolikih slovenskih regij, saj se tu nahaja 182 rastlinskih vrst, 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev, 133 vrst ptic ter tudi večje zveri, kot so medvedi, volkovi in risi. Tu lahko naletite tudi na predstavnike ogroženih, ali celo izumrlih rastlinskih in živalskih vrst. Ohranjanje zdravega okolja, čiste pitne vode in visoke ravni biološke raznolikosti je nujen pogoj za vzdrževanje visoke kakovosti življenja in trajnostnega razvoja za današnje in prihodnje generacije.

Slovenska Vas 10, Pivka, +386 (0)31 775 002, [email protected], www.pivskajezera.si.

EKOMUZEJ

Obisk parka ni popoln, če se ne ustavite še v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, ki predstavlja vso parkovno floro in favno, geološke posebnosti ter 17 presihajočih jezer, ki se po močnem deževju prikažejo v dolini. Pivška kotlina je poznana po svoji specifični kraški pokrajini, kjer voda narekuje ritem med dvema ekstremoma – hudo sušo in poplavljenimi polji. Ekomuzej pripoveduje tudi zgodbo človekove prilagoditve na ritmične spremembe, ki jih narekuje voda.

Slovenska vas 10, Pivka, +386 (0)31 775 002, [email protected], www.pivskajezera.si. 

PALŠKO JEZERO

Palško jezero je z dolžino 2,5km največje jezero v Pivški kotlini. Vzorci njegovega polnjenja in usihanja se seveda iz leta v leto spreminjajo, saj je količina vode v celoti odvisna od vremena, a ne glede na to, ali je polno ali prazno, je vsekakor vredno ogleda. To je za mnoge ptice pomembno gnezdišče, pri čemer so nekatere tudi ogrožene. Na tem območju lahko prav tako najdemo več kot polovico slovenskih metuljev.