Nove zvezde slovenske startup scene

0
813

V torek, 29. marca, je na ljubljanskem gradu Fužine potekal prvi LUI Community day (Dan LUI skupnosti). Ljubljanski univerzitetni inkubator, ki letos praznuje 18. let obstoja, je z dogodkom povezal široko startup skupnost, vlagatelje in korporativne partnerje, ter s tem odprl številne priložnosti za rast novih idejnih projektov na slovenski startup sceni.

Ljubljanski univerzitetni inkubator je podporno okolje za startupe v zgodnji fazi razvoja, ki prihajajo predvsem iz akademskega in raziskovalnega okolja Univerze v Ljubljani. Nudijo jim brezplačno podjetniško podporo z znanji in mentorstvi od zametka ideje, pa vse do uspešnih poslovnih korakov na trgu. Na Vojkovi cesti v Ljubljani, kjer imajo poslovne prostore, na hodnikih vrvi živahna startup skupnost, ki dnevno gradi nove izdelke in storitve. Na LUI so se od ustanovitve leta 2004 kalila že številna danes zelo uspešna podjetja, kot so Zemanta, Mesi, Visionect, Elaphe, Doctrina, Origintrail in RedOrbit.

Spletni svet ne nadomesti povezovanja v živo

Čas covida je spremenil tudi vsakdan startup sveta, zato so z velikim povezovalnim dogodkom odlašali že dve leti. »Ključ do uspešne skupnosti so tesno povezani startupi, ki si pomagajo in delijo izkušnje, zato smo po dolgem covidnem obdobju spletnih dogodkov proslavljali LUI-jevo skupnost. Online res ni isto in ves ta čas je v naši skupnosti tlela želja po srečanjih v živo. Community day je dan za grajenje novih povezav, izmenjavo idej in medsebojno učenje,« je povedal direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, Jakob Gajšek.

Najvidnejši LUI startupi se predstavijo javnosti

LUI startupi so v zadnjem letu pridobili več kot štiri milijone evrov zasebnih naložb in skoraj dva milijona evrov javnih sredstev. Na dogodku se je predstavilo 8 mladih startupov, ki rešujejo izzive na področjih tehnologije, prava, prehrane, gradbeništva, zaposlovanja, spletne prodaje, fizioterapije in zelene mobilnosti. ReCatalyst z nanotehnološkim postopkom priprave platinskega katalizatorja predstavlja pomemben mejnik za množično uporabo vodikovih gorivnih celic. IURALL omogoča pravno triažo in ugodnejši, lažji, učinkovitejši ter transparentnejši dostop do pravnih storitev. PsyBit se ukvarja z razvojem digitalnih kadrovskih orodij, ki bodo klasičnim načinom kadrovanja pripeli strateško komponento in s tem dvignili kvaliteto delovnih mest. Lili z aplikacijo za izboljšavo zdravja s pomočjo osebne asistentke za zdravje, ki temelji na umetni inteligenci in analize podatkov iz pametne ure, uporabniku omogoča beleženje razpoloženja, simptomov in priporoča aktivnosti. Spektral vpeljujejo napredne rešitve na področju zasnove konstrukcij in potresnega inženirstva v praktično okolje. DTs Hub z rešitvijo za fizioterapevtsko rehabilitacijo na daljavo, FroomCare, omogoča personalizacijo strokovne fizioterapevtske vadbe ter rešuje vse večji problem pomanjkanja fizioterapevtov in dolgih čakalnih vrst za obravnavo. Vibeit s spletno platformo uporabnikom z zvesto bazo sledilcev lastnih blagovnih znamk ponuja celostno rešitev za  monetizacijo njihovih idej, sporočil in ostalega blaga za doseganje kupcev po vsem svetu (spletna trgovina, oblikovanje, tiskanje, pošiljanje). LUI alumni BEVO pa spreminjajo industrijo prehrane z razvojem Juicy Marbles, rastlinskih nadomestkov zrezkov, ki po videzu, okusu in teksturi posnemajo najboljše kose mesa, ter za katere so preteklo leto dobili štiri milijone evrov investicije.

Vlagatelji in korporacije se ne bojijo za prihodnost slovenske startup scene

Med gosti dogodka so bili tudi izbrani investitorji in korporativnimi partnerji iz farmacevtskih družb, skladov, raziskovalnih inštitutov, trgovskih verig in drugi. Tako oni kot startupi so po dolgem času dobili priložnost, da obudijo ali stkejo nove vezi, ki jim bodo pomagale v prihodnosti njihovega razvoja in poslovanja. Jure Mikuž, ustanovitelj in direktor RSG Kapital, prvega in najuspešnejšega slovenskega sklada tveganega kapitala, je o pomembnosti tovrstnih dogodkov povedal: »Naša strategija je usmerjena v iskanje zanimivih startupov v zgodnjih fazah njihovega razvoja in s tem razlogom se mi zdijo dogodki, kot je ta, izredno pomembni, saj vidimo naše bodoče naložbene priložnosti. Zelo sem bil navdušen nad kvaliteto predstavitev startupov, nad vzdušjem, ki danes vlada tukaj. Prava osvežitev po pandemiji in še več takih, prosim.«

Dogodek je bil organiziran tudi ob podpori slovenskih partnerjev v projektu CE-Connector, Interreg Srednja Evropa, podjetja Bogatin in TPLJ, katerega cilj je dopolnitev finančnega trga naložb v zagonska podjetja, s povezovanjem razpoložljivih javnih spodbud in zasebnih investicij poslovnih angelov.