Kaj je potrebno za izjemnost v sodobnih časih, ne glede na to, na katerem področju smo aktivni?

Številne objave in raziskave zadnjih let kažejo na številne lastnosti izjemno uspešnih ljudi, kot so vztrajnost, doslednost, pogum in podobno. S tem se seveda lahko samo strinjam.

A če pogledamo v osnove, kaj konkretno nekdo, ki je vztrajen in dosleden in pogumen potrebuje, da s tem nekaj doseže, pridemo do »stare dobre trojice« in sicer:

1. Delo
2. Red
3. Disciplina

»Je treba delat…« je pel tudi Adi Smolar. Ne glede na vse ideje, koncepte, metode in strategije – nekdo jih mora uresničiti. Kot je temelj uspešnega tima: »Vsak opravi svoje delo.« Šele nato se pomaga, podpira in razvija. Koliko se o tem pogovarjate v vaši ekipi?

Kaj imajo otroci in odlični posamezniki (in ekipe) skupnega? Oboji najbolje uspevajo, ko imajo red. Četudi je pri nekaterih včasih kaotični red, je še vedno red. Ena najlepših oblik reda v sodobnih, urejenih podjetjih predstavlja vodilo: »Kar se dogovorimo, tega se držimo.«

In potem je še disciplina, ki pomeni plan in uresničitev plana, ne glede na vse ovire, ki se pojavljajo. Tukaj pridejo vse tiste lastnosti (vztrajnost, doslednost, pogum idr.) do izraza in se ustvari razlika med povprečnimi in izjemnimi. Kako so kaj vaši plani – narejeni za povprečnost ali za odličnost? Zaradi povprečnih dosežkov Planica ne bi bila polna navijačev in zavestnih Slovencev, kajne?

Aristotel je rekel: “Odličnost je navada.”
V času moje prejšnje domovine Jugoslavije smo tej trojici rekli: »Rad, red i disciplina«.
Časi se spreminjajo, osnove ostajajo.
Vsaj nekaj, kar je gotovo v teh negotovih časih.