Slovenci in vino, posebna vez, ki je tako močna, da je vino svoje mesto dobilo na priljubljenih nogavicah

0
913
Vinorodni okoliši v Sloveniji so razlog, da Slovenci do vina gojimo prav posebno ljubezen, kar se še posebej kaže v prazniku – Martinovanju, ki mošt spremeni v vino in ga veselo praznujemo po celi Sloveniji 11. novembra. Po statističnih podatkih iz leta 2015 naj bi sleherni posameznik v povprečju spil 43 litrov vina, vinogradniki pa naj bi pridelali kar 820.000 hektolitrov te žlahtne kapljice. No, pa pustimo statistiko ob strani.

Ljubezen do kulture pitja vina je pripeljala tudi do novega motiva nogavic Slocks, na katerih se ponosno kaže Cviček.

Cviček je zvrst belih in rdečih sort grozdja, ki v pravilnem razmerju privedejo do suhega vina svetlo rdeče – skoraj rubinaste barve, prijetno kiselkastega okusa brez trpkosti z nizko vsebnostjo alkohola (med 8,5 % do 10 % vol). Grozdje in vino za CVIČEK PTP (priznano tradicionalno poimenovanje) se prideluje na izbranih legah Dolenjske. Razmerje med belimi in rdečimi sortami je najmanj 65 % rdečih in najmanj 25 % belih sort. Sorte grozdja ki so uporabljene za CVIČEK PTP so žametovka, modra frankinja, kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina, štajerska belina ali ranfol in rdeče sorte vinske trte, ki so dovoljene in priporočene za vinorodni okoliš Dolenjska. Cviček je krasen spremljevalec slovenskih tradicionalnih jedi in narezkov, primeren za vse priložnosti. Na nogavicah pa se odlično poda k belim supergam. Pridružil se je drugim tradicionalnim motivom slovenske kulture na nogavicah (Potica, kranjska klobasa, …), ki so našli mesto na poličkah in spletnih poličkah Trgovine IKA. 

Slocks nogavice so izdelane v Sloveniji, narejene iz prvovrstnega česanega bombaža in se ponašajo z ekološkim certifikatom.