Marmor Hotavlje ob 300-letnici na krilih bogate tradicije ambiciozno načrtuje za prihodnost

0
47

Na Hotavljah se ponašajo s tradicijo, ki jo najdemo le redkokje. Obeležujejo namreč več kot 300 let tradicije kamnoseštva in ob tej priložnosti je vodstvo podjetja Marmor Hotavlje na današnji novinarski konferenci predstavilo načrte za prihodnost. Ti vključujejo inovacije in razvoj novih izdelkov, predvsem za opremo luksuznih jaht, dobavo butičnega pohištva in sodelovanje z zasebnimi strankami.

Osredotočajo se tudi na digitalno transformacijo in trajnostni pristop, saj želijo še naprej dosegati in narekovati najvišje standarde v kamnoseški industriji.  Kot pravijo, jim to uspeva s povezanostjo, medsebojnim spoštovanjem, timskim delom in medgeneracijskim učenjem ter prenosom znanja.

Od manjše obrtne delavnice do vodilnega kamnoseškega podjetja

Prihodnost narekujeta tudi dolgoletna zgodovina podjetja ter tradicija hotaveljskih kamnarjev, katere prva znana pripovedovalka je cerkev sv. Jedrti v Čabračah. Oddaljena je le nekaj 100 metrov od kamnoloma, ki nosi bogato zapuščino. »Začeli smo kot manjša obrtna delavnica z lomljenjem kamna in pripravljanjem blokov za druge kamnoseke. Danes smo z našimi izdelki prisotni po vsem svetu in veljamo za enega vodilnih kamnoseških podjetij. Ustvarjamo mojstrovine, podobe ustvarjalnosti, poezije in znanja ter seveda tradicije, brez katere bi bil hotaveljčan le nem kamen. Danes delamo na tem, da je vsak dan nova priložnost za učenje, rast in razvoj, ki ga je treba prenesti tudi na prihodnje generacije,« je poudaril Damijan Selak, direktor podjetja Marmor Hotavlje.

Bogata zapuščina pomeni odgovornost

Danes je Marmor Hotavlje vodilno kamnoseško in storitveno podjetje, ki ne prodaja proizvodov, ampak uresničuje sanje – sanje naročnikov, arhitektov, dizajnerjev in umetnikov. Z več kot 170 zaposlenimi ustvarjajo podobe, ki so v ponos številnim generacijam.

»Zavedamo pa se, da so nam starejše generacije poleg znanja, izkušenj in dobrega izhodišča, za kar smo jim hvaležni, dale tudi veliko odgovornost, da njihove dosežke in rezultate peljemo naprej – jih izboljšujemo in nadgrajujemo. Lahko smo ponosni, da imamo priložnost biti tisti, ki ohranjamo tradicijo ter govorimo zgodbo o hotaveljčanu in zapuščini naših predhodnikov. Nekoč bomo tudi mi del te zapuščine,« je povedal Tomaž Selak, direktor podjetja Marmor Hotavlje.

Hkrati s svojim doprinosom v lokalno okolje pomagajo uresničevati sanje športnikom, otrokom, glasbenikom in gasilcem. Ponosni so na dobro sodelovanje z lokalnimi dobavitelji in prebivalci, ter predvsem na to, da na trajnostni način skrbijo za svoje okolje in naravo, ki jih obdaja.

Podjetje Marmor Hotavlje se lahko pohvali s 300-letno tradicijo Foto Peter Pokorn

Zaposlujejo strojnike, gradbenike, arhitekte, kamnoseke, mehatronike

Kot so še poudarili predstavniki podjetja, je zelo pomembno, da lahko znanje uporabijo na zelo različnih projektih, na primer na jahti v ladjedelnici, v stanovanju v centru New Yorka, na umetniškem kosu za galerijo, na fasadi za vilo, v tlaku za hišo ali le na kopalniškem pultu. Vsak projekt je unikaten in neponovljiv, hkrati pa je lahko poln tehničnih izzivov. Ti jih seveda čakajo tudi v prihodnosti, zato velik poudarek v podjetju dajejo mladim upom.

»Z zaposlenimi želimo nadaljevati dolgoletno tradicijo, prav tako si prizadevamo, da bi našim strankam še naprej nudili celostne rešitve in izdelavo vseh vrst izdelkov. Zato si želimo med naše vrste privabiti predvsem ljudi iz bližnje okolice, saj lahko pri nas zasedejo zelo različna delovna mesta. Tako bomo veseli strojnikov, gradbenikov, arhitektov, kamnosekov in mehatronikov iz vseh smeri ter stopenj izobrazbe,« je poudarila Helena Selak, vodja prodaje z vgradnjo.

Helena Selak, Damijan Selak in Tomaž Selak Foto Peter Pokorn

Bronasta gazela iz leta 2021, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini.