Chipolo predstavlja iskalnik ključev narejen iz recikliranih ribiških mrež

0
640

Slovensko podjetje Chipolo ki je v svetu poznano po pametnih iskalnikih predmetov, je predstavilo Chipolo ONE Ocean Edition, s katerim želijo pomagati pri reševanju problematike odpadne plastike v oceanih. 

Chipolo je slovensko podjetje, ki je leta 2013 na Kickstarterju v nekaj dneh preseglo cilj in zbralo skoraj 300 tisoč dolarjev za zagon proizvodnje pametnih obeskov za ključe. Kljub začetnim težavam z zanesljivostjo delovanja produkta, so v 7 letih delovanja produkt izpopolnili do te mere, da so danes v svetu prepoznani kot ena izmed dveh najboljših blagovnih znamk na področju iskalnikov predmetov. Njihovo trenutno produktno linijo, ki jo sestavljata obesek Chipolo ONE in kartico Chipolo CARD pa so danes razširili z posebno izdajo Chipolo ONE Ocean Edition, ki je narejen iz recikliranih ribiških mrež.

Chipolo želi s posebno izdajo Ocean Edition opozoriti na naraščajoč problem odpadne plastike v oceanih ter neposredno pomagati pri čiščenju morja. Plastično ogrodje Ocean Edition Chipola je zato narejeno iz zavrženih ribiških mrež, ki zaradi svoje sestave in oblike predstavljajo večji del problema s plastiko v oceanih. Prosto plavajoče ribiške mreže namreč ogrožajo morsko življenje, hkrati pa se z razgradnjo spreminjajo v mikroplastiko, ki postane hrana morskih živali. Problem plastike v oceanih je vse bolj pereč, saj naj bi bilo s takšnim tempom odlaganja plastike v oceane čez tri desetletja v morju več plastike kot rib.  S pomočjo priznanega dobavitelja reciklirane plastike iz oceanov, Oceanworks, so pri Chipolu ustvarili Ocean Edition iz ribiških mrež in vrvi, ki so bile prestrežene v priobalnih območjih in predelane v plastična zrnca, iz katerih so ustvarili ohišje Chipola. 

Rob Ianelli, ustanovitelj in direktor Oceanworksa je povedal: »Iz Chipola so k nam prišli z vizijo in odločnostjo, da bodo lansirali različico njihovega produkta, ki bo prijazna do oceanov. Naša ekipa je bila navdušena nad njihovo željo in zagnanostjo, saj so kljub izzivom pri proizvodnji produkta iz reciklirane plastike s katerimi se soočajo vsa podjetja, samo v nekaj mesecih zasnovali Ocean Edition. Danes ima na svetovnem trgu prednost tisti, ki se je sposoben prvi narediti korak v smeri trajnostnih produktov, pri čemer seveda ne sme trpeti kvaliteta. Ekipa Chipola se je izkazala kot zelo uspešna pri tem in zato se izjemno veselimo, da na svetovni trg prihaja Chipolo Ocean Edition.«  

Kupci Chipolo ONE Ocean Edition se ne bodo odpovedali nobeni od tehnoloških zmogljivosti osnovega Chipolo ONE iskalnika predmetov, hkrati pa bodo z nakupom tudi sami pomagali pri reševanju oceana. Chipolo bo namreč od vsakega prodanega Ocean Edition obeska, doniral 1 eur neprofitni organizaciji Oceanic Global za podporo njihovim prizadevanjem k čistejšim oceanom. Prodajna cena Chipolo ONE Ocean Edition je 30 eur.  

Iskalnik predmetov Chipolo ONE Ocean edition je izjemno lahek in vodoodporen, zato ga je povsem preprosto pritrditi na ključe ali druge predmete, ki jih pogosto založite. Tako kot ostali Chipolo produkti, iskalnik vaše predmete poveže z aplikacijo na telefonu, od kjer jih lahko pozvonite, ali pa dvakrat pritisnete na Chipolo, da pozvonite telefon, kadar ga ne najdete. Poleg osnovne, pa ima tudi Ocean Edition številne funkcionalnosti, ki bodo iskanje vaših stvari povsem poenostavile in predvsem pohitrile. 

  • Pametna opozorila. Chipolo aplikacija vas bo opomnila, ko boste odšli brez vaših ključev, torbe ali otrokove najljubše igračke. 
  • Življenjska doba baterije. Baterija bo zdržala do 2 leti, ko se izprazni pa jo lahko uporabnik povsem preprosto zamenja. 
  • Glasnost. Izjemno glasno zvonenje (120db), zaradi katerega boste svoj predmet lahko našli tudi če bo okolje glasno, ali bo ta zakopan pod goro oblačil. 
  • Deljenje. Če si delite avtomobilske ključe s partnerjem, si lahko delite tudi Chipolo, saj je omogčeno spremljanje enega Chipolo na več telefonih. 
  • Zadnja lokacija. Če boste Chipolo pozabili izven njegovega dometa (60m) si bo aplikacija zapomnila zadnjo lokacijo in tako boste vedeli kam se morate vrniti po pozabljen predmet. 
  • Iskanje s Chipolo skupnostjo. V aplikaciji lahko svoj predmet označite kot izgubljen. Ko se b mo približal Chipolo uporabnik, se bo lokacija v aplikaciji posodobila. 
  • Glasovno upravljanje. Chipolo deluje z Google Assistentom, Amazon Alexo in Sirishortcuts, s pomočjo katerih lahko Chipolo pozvonite z glasovnim ukazom. 
  • Selfi. S pritiskom na Chipolo lahko upravljate tudi fotoaparat na telefonu in ga uporabite kot daljinski sprožilec pri skupinskih selfijih. 

Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor Chipola je ob lansiranju Ocean Editiona na trg povedal »Biti prijazen do okolja je ena izmed vrednot, ki je v našem podjetju bila vedno zelo pomembna. Vedno smo iskali rešitve, ki bi bile najbolj optimalne tudi kar se tiče skrbi za okolje, seveda pa smo pri tem morali zadovoljiti tudi potrebe naših uporabnikov. Ponosni smo, da smo kljub številnim izzivom pri prehodu iz »navadne« plastike v reciklirano uspeli lansirati produkt, ki po kakovosti ni prav nič slabši od originala. Zagotovo bo v prihodnje trajnost eden izmed pomembnih dejavnikov za katerega se bomo prizadevali pri snovanju prihajajočih produktov.