Novica: Pozor Virus opičjih koz v Sloveniji

0
372
opičje koze virus

V Sloveniji so potrdili prvi primer opičjih koz. Gre za moškega, ki se je po informacijah omenjenega portala vrnil iz Kanarskih otokov. V ponedeljek so pri moškem posumili, da bi šlo lahko za okužbo z virusom opičjih koz.

Bolezen so danes potrdili, bolnika pa v ponedeljek niso hospitalizirali na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana. Iz tega lahko sklepamo, da gre za blažjo obliko bolezni. Več informacij o prvem potrjenem primeru opičjih koz v Sloveniji bodo danes v izjavi za javnost, ki je predvidena ob 10.30 uri, pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Pojav okužb z virusom opičjih koz v evropskih državah in drugod po svetu

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v Centralni in Zahodni Afriki. V Sloveniji zaenkrat nismo zabeležili potrjenega primera okužbe z virusom opičjih koz. Virus, ki povzroča opičje koze je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te smo s pomočjo globalne kampanje cepljenja uspeli izkoreniniti.

Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku.

V skupkih primerov, ki se trenutno pojavljajo v nekaterih evropskih državah, pa ne gre za uvožene primere, kar je nenavadno, pač pa največkrat za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Pri nedavno odkritih potrjenih primerih, poročajo o pojavu izpuščajev na področju genitalij. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Za zahodnoafriški sev, ki je bil doslej odkrit v primerih, o katerih so poročali v Evropi, je bila glede na afriške študije smrtnost 3,6 %. Smrtnost je višja pri otrocih in mlajših odraslih, pri imunsko oslabljenih osebah bolezen lahko poteka težje. Večina zbolelih ozdravi v nekaj tednih.

Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz se posvetujte z zdravnikom.

Kaj povzroča opičje koze v Sloveniji?

Virus opičjih koz, član rodu ortopoksvirusov v družini poksvirusov, ki je podoben virusu črnih koz. Slednji je bil leta 1980 razglašen za izkoreninjen po vsem svetu. Opičje koze so manj nalezljive kot črne koze in povzročajo manj hude bolezni.

Kako veste, da ste okuženi z opičjimi kozami?

Najbolj značilen znak bolezni je akutni izpuščaj. Že pred njegovim nastankom ali ob njegovem pojavu je lahko prisoten en bolezenski znak ali več njih: glavobol, temperatura nad 38,5 stopinje Celzija, otekle bezgavke, bolečine v mišicah in telesu, bolečine v hrbtu, šibkost. Simptomi trajajo od dveh do štirih tednov.

Kdaj je potrjeno, da imate opičje koze?

Primer, ki ustreza definiciji sumljivega ali verjetnega primera, je treba laboratorijsko potrditi z odkrivanjem edinstvenih zaporedij virusne DNK bodisi s polimerazno verižno reakcijo (PCR) ali sekvenciranjem.

Kako se bolezen opičjih koz prenaša?

S tesnim stikom z okuženo osebo ali živaljo ali z materialom, okuženim z virusom. Virus opičjih koz se prenaša z ene osebe na drugo s tesnim stikom z lezijami, telesnimi tekočinami, dihalnimi kapljicami in kontaminiranimi materiali, kot je posteljnina.

Kako naj okuženi z opičjimi kozami ravnajo?

Okužene osebe morajo ostati izolirane, dokler kraste ne odpadejo, zlasti pa se morajo izogibati tesnemu stiku z osebami z oslabljenim imunskim sistemom in hišnimi ljubljenčki. Svetuje se tudi vzdržanje od spolne aktivnosti in tesnega fizičnega stika, dokler se izpuščaj ne pozdravi. Tisti, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi, naj 21 dni po zadnji izpostavljenosti skrbno spremljajo razvoj simptomov.

Kakšno je zdravljenje – opičje koze?

Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, povzroča blažjo obliko bolezni, ki mine sama od sebe, lahko pa vodi tudi v resnejše zaplete. V zadnjem času se je delež smrtnih primerov gibal okoli tri do šest odstotkov.

Bolezen je bolj nevarna za majhne otroke, nosečnice in za imunsko oslabljene osebe. Cepiva, uporabljena med programom izkoreninjenja črnih koz, so prav tako zagotovila zaščito pred opičjimi kozami. Razvita so bila tudi novejša cepiva, od katerih je bilo eno odobreno za preprečevanje opičjih koz, a še ni širše dostopno.