Slovensko podjetje Bosch Rexroth odpira novo poslovno in proizvodno stavbo

0
446

Slovensko podjetje Bosch Rexroth, ki je del istoimenske nemške skupine in pripada širšemu konglomeratu Bosch, odpira novo poslovno in proizvodno stavbo v bližini brniškega letališča. Nov objekt omogoča združitev zaposlenih s treh prejšnjih lokacij ter razširitev proizvodnje, kar bo privedlo do ustvarjanja najmanj 123 novih delovnih mest.

Vlada je podjetju za to investicijo v vrednosti 13,2 milijona evrov zagotovila spodbudo v višini 830.000 evrov. Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je izrazil prepričanje, da naložbe, ki omogočajo diverzifikacijo ponudbe podjetij, prinašajo številne pozitivne učinke tako za investitorje kot za celotno gospodarstvo. Poudaril je, da takšne investicije spodbujajo inovacije ter tehnološki napredek, s čimer Slovenijo postavljajo na globalni zemljevid konkurenčnosti.

Otvoritev nove poslovne in proizvodne stavbe Bosch Rexroth

O podjetju Bosch Rexroth

Bosch Rexroth je že 25 let prisoten v Sloveniji, saj je leta 1998 prevzel družbo Indramat Elektromotorji, ki jo je Domel prodal družbi Mannesmann Rexroth. Leta 2016 se je družba preimenovala v Bosch Rexroth in od takrat igra pomembno vlogo v globalni proizvodni mreži skupine. Lani je skupina Bosch Rexroth dosegla sedem milijard evrov prihodka.

Investicija in pomembnost za gospodarstvo

Reinhard Schäfer, član izvršnega odbora Bosch Rexroth AG, odgovoren za proizvodnjo in vodenje kakovosti, je izrazil ambiciozen načrt, da bi do leta 2028 dosegli deset milijard evrov prodaje. Nov proizvodni obrat na Brniku bo pomemben dejavnik pri uresničevanju tega načrta. Podjetje je vložilo pomembne naložbe v stavbe, stroje, novo tehnologijo in ljudi.

Nov objekt meri 24.500 kvadratnih metrov, od tega je 14.000 kvadratnih metrov namenjenih proizvodnji, 4.000 kvadratnih metrov logistiki, 4.000 kvadratnih metrov pisarnam in 2.500 kvadratnih metrov tehničnemu področju. Do zdaj je podjetje delovalo na treh najetih lokacijah: uprava in večji del proizvodnje v Škofji Loki, mehanska obdelava v Železnikih ter razvojni oddelek v Šenčurju. Vse te enote so zdaj združene pod eno streho. Gradnja na Brniku se je začela lani, danes pa je v novem objektu že večina dejavnosti podjetja.

Bosch Rexroth je specialist na področju razvoja in proizvodnje najzahtevnejših elektromotorjev, točkovnih varilnih transformatorjev za avtomobilsko industrijo, obdelovalnih strojev in avtomatizacije proizvodnje. Gre za maloserijsko proizvodnjo izdelkov, prilagojenih specifičnim zahtevam kupcev.

Z novim obratom se bo proizvodni program podjetja razširil, saj bodo na Brniku izdelovali tudi vijačnike. Poleg tega se bo del proizvodnje preselil iz Nemčije v Slovenijo. Statorje, ki jih trenutno proizvajajo v Sloveniji, večinoma prepeljejo v Nemčijo, kjer jih sestavijo v servo motorje. Z združitvijo proizvodnje v Sloveniji bodo zagotovili enotnost in boljše procese.

Pričakuje se, da se bo proizvodnja podjetja v treh letih povečala za 200 odstotkov, s čimer se bo močno povečalo tudi število zaposlenih. Ob začetku gradnje je bilo zaposlenih približno 400 ljudi, do konca leta pa naj bi jih bilo več kot 500.

Poudarki predsednika vlade Roberta Goloba

Predsednik vlade Robert Golob je izrazil zadovoljstvo z investicijo Bosch Rexrotha in poudaril, da bo tehnologija pomagala pri ukrepih za obvladovanje podnebnih sprememb. Elektrifikacija industrije ima po njegovem mnenju ključno vlogo pri tem procesu, pri čemer ima lahko podjetje Bosch Rexroth pomembno vlogo.

Golob je izpostavil tudi, da so odgovorni industrialci v času pandemije in kriz investirali v trajnostno prihodnost. Prepričan je, da so zmagovalci prihodnosti tisti gospodarstveniki, ki znajo pravočasno vlagati v dolgoročne trende. Poleg naložb v znanje in tehnologijo je izpostavil tudi pomembnost zadovoljstva zaposlenih, kar so poudarili tudi vodilni v podjetju Bosch Rexroth.

Premier je zaključil, da je navdihujoče videti, kako se na enem mestu združuje skrb za okolje, skrb za zaposlene in skrb za materialno blaginjo. Izrazil je prepričanje, da se bodo podobne zgodbe uspeha še nadaljevale v Sloveniji, ter poudaril, da lahko takšno celovito pristopno zmaga na dolgi rok.

Predsednik vlade Robert Golob