SLOVENSKA TURISTIČNA ORGANIZACAIJA ima novo direktorico Ilono Stermecki

0
1595

Slovensko turistično organizacijo (STO) kot vršilka dolžnosti vodi Ilona Stermecki.

S 5. 12. 2021 je na mestu vršilke dolžnosti direktorja Slovenske turistične organizacije nastopila Ilona Stermecki, mag. mark in prod.

Svet agencije Slovenske turistične organizacije (STO) je na dopisni seji 2. decembra 2021 sprejel sklep, s katerim je Vladi RS predlagal, da za vršilko dolžnosti direktorja STO s 6. decembrom 2021 imenuje Ilono Stermecki, mag. mark. in prod. in sicer do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev. Vlada Republike Slovenije je na predlog sveta agencije STO Ilono Stermecki s 6. decembrom 2021 imenovala za novo vršilko dolžnosti direktorja STO.

Ilona Stermecki ima dolgoletne izkušnje na področju delovanja v turizmu, predvsem na področju vodenja agencijske dejavnosti, destinacijskega managementa, razvoja turističnih produktov in doživetij ter turističnega vodenja.

Ob prevzemu vodenja STO Ilona Stermecki izpostavlja: »Novo delovno mesto pomeni zame nov izziv, predvsem pa priložnost, da lahko pridobljena znanja in izkušnje iz prakse delim z ekipo STO ter da tako v tesnem sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in ostalimi ministrstvi nadaljujemo z nadaljnjim turističnim razvojem Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave in varne destinacije s trajnostno usmeritvijo. Naši ključni cilji bodo poleg sodelovanja pri odpravljanju posledic pandemije, okrepiti in dvigniti prepoznavnost Slovenije v mednarodnem prostoru, nadaljevati s trajnostno usmeritvijo in digitalizacijo turizma, spodbujati lokalno ter sodelovanje, povezovanje in mreženje deležnikov slovenskega turizma od spodaj navzgor ter obratno. Ker smo v turizmu ključnega pomena ljudje, je izjemno pomembno, da se vsi deležniki turističnega gospodarstva, tako manjši kot tudi večji, počutijo kot enakovreden in izjemno pomemben del uspešne zgodbe slovenskega turizma, kajti samo povezani bomo lahko nadaljevali s pisanjem te zgodbe ter tako postali še bolj prepoznavna in konkurenčna turistična destinacija v svetovnem merilu.«

Vlada je namreč na seji 3. 12. 2021 s položaja direktorice STO razrešila Majo Pak in na njeno mesto imenovala Stermeckijevo, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade.

Pakovo je vlada razrešila s petkom, Stermeckijeva pa bo položaj prevzela s ponedeljkom. STO bo vodila do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev. Maja Pak je dne 17. novembra 2021 podala odstopno izjavo, v kateri je zaprosila, da jo vlada predčasno razreši z mesta direktorice STO. Imenovanje Stermeckijeve je na dopisni seji danes predlagal svet STO, so po seji vlade še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Pakova je STO prvič vodila med letoma 2010 in 2012, nato je bila STO z vrsto drugih državnih agencij združena v javno agencijo Spirit Slovenija. Vodenje nacionalne turistične organizacije je znova prevzela po njeni ponovni osamosvojitvi leta 2015. Marca letos je vlada Pakovi zaupala nov mandat na čelu STO za petletno obdobje. Maja Pak je dne 17. novembra podala odstopno izjavo, v kateri je zaprosila, da jo vlada predčasno razreši z mesta direktorice STO. Imenovanje Stermeckijeve je na dopisni seji danes predlagal svet STO, so po seji vlade še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Kot razlog za odhod je Pakova v odstopni izjavi navedla razhajanje pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. “STO zapuščam v odlični kondiciji, z vrhunsko, motivirano in kreativno ekipo, s katero smo v preteklih letih v tesni povezavi s turističnim gospodarstvom uspešno pozicionirali Slovenijo na globalnem turističnem zemljevidu kot zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo, ki se redno uvršča na lestvice najbolj atraktivnih in zaželenih turističnih destinacij,” je ob odstopu v izjavi za medije zapisala Pakova.

Počivalšek se je takrat v pisnem odzivu Pakovi zahvalil za njeno delo in dobro sodelovanje. Ob tem je poudaril, da je epidemija covida-19 pred slovenski in globalni turizem postavila velikanske izzive, ki terjajo spremembe na vseh področjih.

“Vlada je v času epidemije za ohranitev turističnega ekosistema namenila dobro milijardo evrov, kar terja tudi nujne strukturne spremembe. Rešitve, v katere nas potiska nova realnost, morajo zato bolj pogumno nagovarjati ključne segmente, predvsem pa več časa posvetiti iskanju poti implementacij nadstandardnih rešitev,” je poudaril.