Ponudniki blagovne znamke ‘Okusi Posavja’ na  strokovni ekskurziji v Franciji

0
317

Kratek vendar intenziven obisk Šampanije in Alzacije so ponudniki zaključili z ogledom EU parlamenta v Strassburgu, kjer jih je toplo sprejel evropski poslanec, g. Franc Bogovič.

Že nekaj časa je zorela ideja o tem, da bi posavski vinarji in gostinci obiskali zibelko pridelave šampanjca, torej Šampanijo.  Posavski pridelovalci penin v zadnjih letih sledijo trendom novih tehnologij in si želijo svežih znanj, predvsem z namenom dviga kvalitete in vrhunskosti.

V sklopu zaščitene blagovne znamke Okusi Posavja trenutno sodeluje 24 posavskih ponudnikov, ki so znotraj ocenjevanja Šole VIVI pridobili znak kakovosti v obliki srčkov. Zaživela je tudi čisto nova spletna stran www.okusiposavja.si, kjer so opisi ponudnikov in ponudbe ter aktualna gastronomska dogajanja v Posavju.

Sodelovanje med ponudniki koordinira Center za podjetništvo in turizem Krško, ki je prevzel tudi koordinacijo strokovne ekskurzije. Zaradi časovne stiske se vsi člani blagovne znamke tokrat žal niso uspeli udeležiti ekskurzije.

Kot strokovni vodja se je skupini pridružil vinski publicist g. Jože Rozman, ki je zapisal takole:

”Laurent-Perrier, Mercier, Bollinger! Imena znanih, veščih, tradicionalnih in tudi prestižnih šampanjskih hiš v osrčju pokrajine, ob katerih se ljubiteljem iskrivih mehurčkov zasvetijo oči in napnejo ušesa. Saj jih je na stotine, kaj stotine, na tisoče jih je. Ampak v dveh dneh, kolikor smo jih preživeli v Šampanji, v tej sloviti, najbolj severni in 35 tisoč hektarjev obsegajoči vinorodni regiji, več kot teh treh ni bilo mogoče obiskati. Se je pa kljub temu pred nami lepo in pregledno razgrnila podoba šampanjcev, saj vsaka hiša goji svoj edinstven slog. Osnovne poteze so skupne vsem, navsezadnje je klasična šampanjska metoda stara dobrih tristo let, in tradiciji se ne kaže odpovedati. V treh stoletjih so tako izbrusili detajle, vsaka hiša na svojstven način, in jih še vedno. Pri Laurent-Perrier uporabljajo za osnovno vino samo inoks cisterne, saj si ne želijo niti najmanjše mikro oksidacije, pač pa poudarjeno sadnost in svežino. Pri Mercierju so se odločili za bolj popularne, nekoliko slajše in cenovno dostopnejše šampanjce, Bollinger pa brez dvoma s svojimi zrelimi, dalj časa zorjenimi in namerno rahlo oksidativnimi primerki sodi med preverjeno, a tudi precej drago klasiko. Del osnovnega vina negujejo v lesenih sodih, rezervo v magnumih, s skozi  stoletja izpiljeno metodo v vseh podrobnostih sodijo v šampanjski vrh. Za nameček in na poti domov smo lahko še preverili, kako Trimbach, ena najuglednejših vinskih kleti v Alzaciji, streže njegovi kraljevskosti, to je renskemu rizlingu. Tudi njihov sivi pinot, dišeči traminec in modri pinot smo dobili v kozarce. Radovedni, zvedavi in za nova spoznanja odprti posavski vinarji, gostinci in drugi, so tako na sicer (pre)kratki, a intenzivni strokovni ekskurziji našli dovolj zgledov in izzivov, kako naprej za lepši in boljši jutri.”  

Kot rečeno so udeleženci zadnji dan obiskali še EU parlament v Strassburgu, kjer so imeli priložnost za pogovor z evropskim poslancem g. Francem Bogovičem. Beseda je tekla o aktualnih političnih temah na področju kmetijstva in energetike, ki je za Posavce zelo pomembna. Ob tej priložnosti se za obisk iskreno zahvaljujemo celotnemu kabinetu evropskega poslanca.

Vtisi o potovanju so še precej sveži in dolga vožnja je bila priložnost za nova regijska sodelovanja in povezovanja. Center za podjetništvo in turizem Krško skupaj s člani blagovne znamke že snuje nove projekte in dogodke, ki jih bo vredno obiskati. Vabljeni torej v Posavje na gastronomska doživetja!

VIR: CPT Krško

Foto: Boštjan Colarič