Najboljša popotniška fotografinja na svetu je Slovenka

0
262

V nedeljo, 21. Januarja 2024 so v Londonu razglasili zmagovalce prestižnega svetovnega natečaja Travel Photographer Of The Year. Slovenka Andreja Ravnak, ki je na natečaju sodelovala prvič, je odnesla glavno nagrado in naziv ‘’travel photographer of the year 2023’’.

Travel Photographer Of The Year (TPOTY) je, po besedah najuspešnejših fotografov, tudi Katy Gomez Catalina, eno izmed najuglednejših fotografskih tekmovanj na svetu, ne le zaradi količine in kakovosti udeležencev, temveč tudi zaradi priznane strokovnosti in talenta sodnikov, kriterijev za izbor zmagovalcev na podlagi natisnjenih fotografij in predložitve v surovem formatu ter nazadnje, vendar ne manj pomembno, zaradi svetovnega medijskega vpliva.


Prejšnje leto je naziv naj fotografa pripadel Matjažu Krivicu, ki je fotografije vztrajno pošiljal kar 20 let. Andreji Ravnak pa je uspelo kar v prvo.

Letos so v različnih kategorijah sodelovali fotografi iz več kot 150 držav, ki so na natečaj poslali več kot 20 tisoč fotografij.Glavno nagrado pa je 17-članska strokovna žirija podelila Andreji za njeni dve fotografski seriji – prva je nastajala v valovitih pokrajinah Toskane in Južne Moravske, druga pa v hmeljevih poljih Savinjske doline.

Zmagovalni naziv ‘’travel photographer of the year 2023’’ pa ji prinaša tudi članstvo v Royal Photohraphic Society. Osvojila je tudi častno omembo žirije za posamično fotografijo v kategoiji ‘’above, eye level, below’’.
Vse to pa ji prinaša tudi izjemno medijsko izpostavljenost v domačih in svetovnih medijih.


Predsednik žirije in ustanovitelj natečaja TPOTY, Chris Coe, je opisal Andrejine fotografije z besedami: ‘’Zmagovalci letošnjega leta izžarevajo subtilno eleganco. To je očitno v obeh Andrejinih zmagovalnih portfeljih; eden nas vodi skozi preproste pokrajine z nežnimi barvami in teksturno lepoto, medtem ko nas drugi popelje v hmeljišča, ki so izven sezone, a kljub temu nedotaknjena in pripravljena na naslednje sajenje. Subjekti niso očitni, fotografije niso posnete v optimalnem letnem času, vendar kljub temu očarajo in izžarevajo izjemno lepoto.’’

O ANDREJI RAVNAK

Andreja Ravnak je arhitektka po poklicu in po srcu. Poleg tega se izraža skozi različna ustvarjalna področja, kot so fotografija, oblikovanje in pisanje. Z zavzetostjo ljubi naravo in najraje preživlja čas na mestih, kjer je narava postavila najtežje pogoje za preživetje – v puščavah in gorah. Njen navdih izvira iz estetike pokrajin z golimi geološkimi oblikami. Fotografiji se posveča že od nekdaj: ‘’Potrebujem jo, da ohranim svoje spomine. Brez svojih fotografij bi marsikaj že pozabila.’’ Pred približno 15 leti je lokalni fotografski klub opazil njene fotografije in jo povabil k sodelovanju. Tam je začela razmišljati o fotografiji na bolj analitičen in ustvarjalen način.

Vedno je tudi ljubila potovanja, zato je postopoma in spontano razvila občutek za fotografski izraz, verjetno združen z arhitekturnim znanjem.

V Sloveniji je poznana kot Mojstrica fotografije, prejela pa je številne mednarodne nagrade za svoje fotografsko delo. Redno sodeluje kot članica žirije v domačih in mednarodnih fotografskih projektih. Poleg tega je odgovorna za fotografsko urejanje v slovenski izdaji revije Digitalna kamera. Zaposlena je tudi z vodenjem lokalnega fotografskega kluba za starejše, predava, sodeluje pri organizaciji fotografskih tekmovanj in razstav ter je del ekipe, ki organizira fotografske izlete po Evropi. Pravi, da njeno delo neizmerno ceni in nenehno išče recept, kako uresničiti to strast, čeprav se včasih zdi, da bi potrebovala dan dolg 48 ur.

Izjemno ponosen je tudi urednik revije Digitalna kamera Igor Rosina, ki je o  njenem uspehu zapisal: ‘’Andreja Ravnak je ponovno dokazala, da je Slovenija kljub svoji geografski majhnosti velika fotografska država. Njena upodobitev hmeljarstva v Savinjski dolini in njene podobe valovitih polj v Italiji in na Češkem je združila v pravljično lepoto.’’

Iskrene čestitke in ogromno uspeha še naprej v fotografski karieri!