Martinovanje 2022 – seznam dogodkov po krajih

0
943

11 in 12. november 2022, različne lokacije po Sloveniji. Martinovanje – največji praznik vina – je v mestu, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem, vedno posebno doživetje. Uživajte v okušanju najboljših vin, mošta in ostalih kulinaričnih dobrot lokalnih ponudnikov ter v vinsko obarvanem kulturnem programu.

Kje vse organizirajo martinovanja v letu 2022? Oglejte si seznam po krajih in občinah.

Za vinogradnike in ostale ljubitelje žlahtne kapljice bodo naslednji dnevi v znamenju njihovega osrednjega praznika – martinovega. Ta v vseh vinorodnih okoljih predstavlja pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino.

Martinovo pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to velik praznik v letu. Obeležuje se ga vsako leto 11. novembra, na god sv. Martina.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god Sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev. Pripravili smo pregled nekaterih bolj znanih martinovanj na prostem po vsej Sloveniji.

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se bo tudi letos začelo 11. novembra natanko ob 11. uri in 11 minut. Na Trgu Leona Štuklja se takrat zbere tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Ob tej priložnosti smo na spodnjem interaktivnem zemljevidu Slovenije pripravili pregled martinovanj po Sloveniji. Informacije o dogodkih so zbrane iz javno objavljenih napovednikov in drugih javnih virov.