Weekend Food Festival v Rovinju 2024

0
137

Mesto Rovinj je oddaljeno le nekaj ur vožnje iz Slovenije, približno 2 uri, in je popolna lokacija za enodnevni ali vikend izlet. Odlična ideja, kam se odpraviti za vikend, je pritegnila tudi mnoge Slovence! Preberite, kako se je odvijal Weekend Food Festival 2024.

Od 19. do 21. aprila je stara Tobačna tovarna v Rovinju postala zbirališče vseh tistih, združenih z strastjo do okusov in gourmet doživetij.

Letošnji tridnevni dogodek Weekend Food Festival je privabil več kot 2500 obiskovalcev. Srečali so se lahko z vrhunskimi kulinaričnimi strokovnjaki, kot sta Hrvoje Zirojević in Boris Šuljić, ter prisluhnili njihovim navdihujočim zgodbam o gastronomiji. Poudarki dogodka so zajemali izzive nabave lokalnih sestavin, potrebo po kvalificirani delovni sili ter razvoj kulture obiskovanja restavracij.

Panel z naslovom “Dvadeset let na vrhu” je združil štiri kulinarične velikane, ki so delili svoje izkušnje in nasvete, poudarjajoč pomembnost entuziazma v panogi. ”Chefi” so poudarili, da je v ”fine diningu” zgodba hrane in izkušnja prednost, ne zgolj dobiček. Razpravljalo se je tudi o pomanjkanju restavracij z Michelinovimi zvezdicami v določenih mestih, kot je Beograd, ter o pomembnosti avtentičnosti in kakovosti v gastronomiji.

Festival je razkril tudi, kako izgleda kulinarična TV oddaja za kamerami in poudaril pomen pozitivne izkušnje za gledalce. Poleg čudovite hrane in zabave so obiskovalci uživali v različnih aktivnostih, kot so showcookingi in mojstrski tečaji.

Tretji Weekend Food Festival je ponudil bogato kulinarično izkušnjo in užitek za vse udeležence, več informacij pa lahko najdete na uradni spletni strani in družbenih omrežjih.

Nekaj utrinkov z letošnjega dogodka Weekend Food Festival Rovinj 2024:

Rovinj, očarljivo obmorsko mesto, zasidrano ob obalah Jadranskega morja, pozdravlja obiskovalce in domačine, da se prepustijo kulinarični ekstravaganzi na Vikend festivalu hrane, enem izmed največjih in najpomembnejših gastronomskih festivalov. Ta dogodek je praznik istrske kulinarike, ki predstavlja bogato kulinarično dediščino regije v živahnem in prazničnem vzdušju.

Najbogatejši Vikend festival hrane do sedaj bo odprl številne aktualne gastronomske teme, prinesel privlačne delavnice show-cookinga in mojstrske tečaje, za katere je veliko povpraševanje, ter zagotovil obilo zabave na enem mestu.

Ena od takšnih lokalnih uspešnic, ki je presegla meje, je zgodba o Boogie Labu, ročno izdelani pekarni, bistroju in baru v enem, ustanovljenem s strani Mladena Vidovića in Karla Vulina. Boogie Lab je znan po odlični hrani in okusnem kruhu, pa tudi po odlični glasbi, in svojo pot od Pakoštan prek Zagreba do New Yorka bosta delila v pogovoru z direktorjem Vikend festivala hrane, Tomom Ricovom. Kaj se skriva za fenomenom beograjske gastronomske scene, kako dolgo je trajala pot do uspeha in zakaj mnogi iščejo navdih v tem mestu, bodo razpravljali Goran Kovačević iz Atoll Hotel Managementa, Dimitrije Acevski, izvršni kuhar v Karisma Hotels & Resorts, Aleksandar Vasiljević, generalni direktor Hilton Hotels, in Saša Pejić, izvršni direktor skupine restavracij BQ, v katero spada priljubljeni Lafayette.

Spoznali bomo, kaj se dogaja za žarometi kulinaričnih oddaj in zakaj so postale tako priljubljene, od Filipa Ćirića, člana žirije MasterChef Srbija, Dinka Paleke, izvršnega producenta MasterChef Hrvaška, in Ivane Bekavac, pomočnice kuharja iz Hell’s Kitchen Hrvaška, na panelu “Zaodrje kulinaričnih oddaj”.

Fotografije z Weekend Food Festivala v Rovinju 2023
Fotografije z Weekend Food Festivala v Rovinju 2023

Zakaj je danes težko najti natakarja, zakaj pravi natakar ne more biti le oseba, ki prinaša in odnaša hrano in pijačo, ampak mora biti tudi trgovski in psiholog, ki pozna mejo med željami in izvedljivostjo? Poklic, ki ga mnogi napačno razumejo, bo obrazložen na panelu “Njegova veličanstva – natakar”, kjer bodo številne aktualne teme razpravljali Alen Jerkunica, dekan Univerze Aspira, in Davor Bienenfeld, lastnik azijske restavracije Izakaya. O pozitivnih in negativnih vidikih dela s člani družine bodo razpravljali Mladen Roxanich iz Vinoteke Roxanich in Igor Čimbur, lastnik restavracije Baltazar.

Poleg odrov bo del programa Vikend festivala hrane potekal tudi na dodatnih prostorih, eden izmed njih je Make It Count Bar, kjer se bo pripravil Kavni klepet z Nikom Orosijem, lastnikom Eliscaffeja, Vinski klepet z Ireno in Brunom Trapan iz Trapan Vin, Rakija klepet z Dejanom Rakija Veljovićem in gosti.

Fotografije z Weekend Food Festivala v Rovinju 2023
Fotografije z Weekend Food Festivala v Rovinju 2023


Na Vikend festivalu hrane bo potekalo tudi tekmovanje METRO Junior Top Chef za mlade kuharje. Mladi talenti so že prestali več krogov tekmovanja in bodo kuhali pred žirijo v Rovinju, pri čemer bodo najboljših pet tekmovalcev prejeli dragocene nagrade, vključno z možnostjo nadaljnjega izobraževanja in pripravništev pri fantastičnem kuharju Alejandru Serranu, najmlajšem kuharju z Michelinovo zvezdico v Španiji, ki je tudi eden izmed panelistov na Vikend festivalu hrane.

Poseben poudarek letošnjega festivala je na Vikend tržnici hrane, kjer lahko vsi obiskovalci uživajo v bogati ponudbi lokalnih specialitet in mednarodnih jedi. Na Vikend tržnici hrane bodo predstavljene tudi številne družinske kmetije (OPG-ji). Vstop na Vikend tržnico hrane je odprt za vse obiskovalce, medtem ko bodo tisti, ki želijo obiskati predavanja, panele, delavnice in mojstrske tečaje, vstopili z vstopnino.

Fotografije z Weekend Food Festivala v Rovinju 2023

Vstopnice so še vedno na voljo za nakup na spletnem naslovu www.weekendfoodfestival.com, vse novice pa lahko spremljate na uradnih Facebook in Instagram kanalih.