Vinarji iz Vinorodne dežele Posavje gostincem predstavili nova vina

0
578
vinarji posavje

V atriju gradu Rajhenburg v Brestanici je v ponedeljek popoldne potekal poslovni dogodek, na katerem so vinarji iz Vinorodne dežele Posavje gostincem predstavili nova vina, ki so prišla na trg od lanske jeseni.

Dogodek je organiziral Sevničan Rok Petančič, ki se s podjetjem Pro vino ukvarja s storitvami za vinarje in trgovino izbranih posavskih vin, torej vin iz bizeljsko-sremiškega, dolenjskega in belokranjskega vinorodnega okoliša. Za sodelovanje se je odločilo 16 vinarjev z omenjenega območja. »S temi skupnimi dogodki se trudimo dvigniti prepoznavnost vinske regije na višjo raven, namen tega dogodka pa je predvsem, da gostinski ponudniki spoznajo te vinarje, saj je še vedno žalostno dejstvo, da mnogi gostinski ponudniki ne poznajo dovolj dobro vinske ponudbe v Vinorodni deželi Posavje,« je pojasnil Petančič, ki je bil zadovoljen z odzivom gostincev. Prepričan je, da se je v zadnjem desetletju in pol kakovost vin zelo izboljšala, zato je prav, da jih gostinci in poslovni sektor bolj spozna in vključi v svojo ponudbo.

Organizator Rok Petančič (desno)

Potem ko je uspešna cvičkova zgodba zašla v krizo, posavski vinarji iščejo priložnosti tudi v drugih zvrsteh vina in zmanjšujejo svojo odvisnost od cvička. Poleg modre frankinje Petančič izpostavlja predvsem penine in roseje: »Pri nas imamo takšne klimatske razmere, ki omogočajo pridelavo bolj svežih vin, s čimer imajo na zahodu države, recimo v Brdih in Vipavski dolini, težave. To je največja prednost, ki bi jo lahko vinarji z neko skupno zgodbo in stili vin, ki so priljubljena po svetu, denimo sveža bela vina, penine ipd., izkoristili. Zdaj ima tudi v Posavju že skoraj vsak vinar svojo penino, nekateri jih še preizkušajo, nekateri pa so z njimi že na zelo visoki ravni in so med vodilnimi v Sloveniji pa tudi širše.«

Včerajšnji dogodek je potekal kot sproščeno druženje ob stojnicah, na katerih so izbrani vinarji predstavili svoje vinske novosti, še nekaj njihovih razmišljanj pa boste lahko prebrali v naslednji številki Posavskega obzornika.

Vir: Posavski obzornik