V Ljubljano prihaja dr. Gabor Maté

0
566

Fundacija Novak Djoković bo že drugo leto zapored pripeljala v Slovenijo svetovno priznanega strokovnjaka na temo zgodnjega razvoja otrok in ozaveščala o zelo pomembnih temah, ki zadevajo tako starše kakor družbo kot celoto. V okviru mednarodno prepoznavnega programa »Support, NOT Perfection«, ki ga že šest let uspešno izvaja Fundacija Novak Djoković, v Slovenijo prihaja znani govornik in avtor uspešnic, dr. Gabor Maté. Zelo iskan zaradi svojega strokovnega znanja o številnih temah, vključno s travmami, zasvojenostjo, stresom in vplivom preventive na pravilen osebnostni razvoj, bo imel dr. Maté gostujoče predavanje 14. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer se bodo imeli obiskovalci priložnost dodatno izobraziti o temah, ki lahko pripomorejo h kakovostnejšemu zgodnjemu razvoju otrok.

Dr. Maté združuje znanstvene raziskave, zgodovino primerov, osebne vpoglede in izkušnje ter predstavlja široko perspektivo, ki ljudi razsvetli in opolnomoči, da si prizadevajo za zdravljenje sebe in sočloveka. Na predavanju in izobraževalni delavnici bodo skozi pogovor z Jeleno Djoković, soustanoviteljico in globalno direktorico fundacije, predstavljeni spoznanja in dosežki iz osebne prakse pri delu s pacienti.

»Izjemno sem ponosen, da po dr. Shefaliju lani Fundacija Novaka Djokovića regiji že drugo leto zapored zagotavlja svetovno priznanega strokovnjaka, katerega poučevanje temelji na zgodnjem razvoju. Od dr. Gaborja Matéja se lahko veliko naučimo in zelo se veselimo, da bomo z njim obiskali več držav v regiji in vsem zainteresiranim omogočili, da spoznajo njegovo delo. Fundacija Novak Djoković bo še naprej pobudnica pomembnih družbenih vprašanj v regiji in naredili bomo vse, da upravičimo zaupanje veliko čudovitih ljudi, ki podpirajo naše delo,« je dejala Jelena Djoković, soustanoviteljica in globalna direktorica Fundacije Novak Djoković.

Po dvajsetih letih družinske prakse in izkušenj s paliativno oskrbo je dr. Maté več kot desetletje delal v Vancouvru z bolniki z odvisnostjo in duševnimi boleznimi. Njegova knjiga o zasvojenosti je prejela nagrado Huberta Evansa za literarno dokumentacijo. Za svoje revolucionarno medicinsko delo in pisanje je bil odlikovan z redom Kanade, najvišjim civilnim priznanjem v državi, ter nagrado Vancouver Civic Service Award.

Predavanja dr. Gaborja Matéja vključujejo dela V svetu lačnega uma – Bližnja srečanja z odvisnostjo, Ko telo reče ne – Skrita cena stresa, Razpršeni umi – Izvor in zdravljenje motnje pozornosti in Držanje za svoje otroke: Zakaj morajo biti starši pomembnejši od vrstnikov, napisane v sodelovanju z dr. Gordonom Neufeldom. Njegova zadnja knjiga The Myth of Normal je izšla septembra lani. Gabor je tudi ustanovitelj terapevtskega pristopa Compassionate Inquiry, ki ga zdaj preučuje na stotine terapevtov, zdravnikov, svetovalcev in drugih strokovnjakov po vsem svetu.

Vstopnice za predavanje so na voljo pri blagajni Cankarjevega doma in pri eventim.si. Poleg Slovenije bo dr. Maté obiskal tudi Bosno in Hercegovino, kjer bo imel dve predavanji v Sarajevu in Banja Luki, ter Srbijo, kjer bo imel dve delavnici v Beogradu.