Odprtje novega gorskokolesarskega parka Cilenca Trails

0
548

V soboto, 3. julija ob 10. uri, bo v Zagorju ob Savi potekala otvoritev novega gorskokolesarskega parka, Cilenca Trails. 

Ob odprtju parka bo organizirano skupinsko vodenje po poteh parka, spretnostni poligon z dirko za najmlajše, glasbena spremljava, poskrbljeno pa bo tudi za hrano in pijačo, našlo pa se bo tudi še kakšno presenečenje. Na dan dogodka bo na voljo prevoz na vrh parka (shuttle) z električnim kombijem, tako da boste lahko nove poti prevozili kar največkrat in spoznali razgiban relief Zagorja ob Savi. Več o dogodku si preberite tukaj.

Ob odprtju štiri gorskokolesarske poti in načrtovanje gradnje novih za leto 2022

Območje gorskokolesarskega parka obsega velik del vzpetine Cilenca na približno 16 hektarjih površin. Dostop na vrh parka je urejen po cesti proti Vinam, iztek gorskokolesarskih poti pa je lociran na koncu ŠRC Evroparka, nasproti poligona Pumptrack Zagorje. Kolesarski klub Zagorska Dolina je do uradnega odprtja gorskokolesarskega parka uredila in dokončala štiri poti. Park ima 200 – 230 m višinske razlike, dostop na vrh v dolžini 2.5 km pa traja približno 15 min lahkega pedaliranja. Cilenca Trails park je skrbno zasnovan za vse stopnje znanja, težavnost vsake poti je drugačna, kar omogoča postopno spoznavanje veščin športa ter možnost varnega napredovanja v vožnji, predvsem pa veliko zabave. Glavna atrakcija v parku bo tako imenovana Flow proga, ki je zasnovana z namenom, da se po njej lahko spustijo in uživajo tako popolni začetniki, kot tudi tisti bolj izkušeni gorski kolesarji, saj je precej široka, polna nagnjenih ovinkov, valov in skokov.

V klubu pa že gledajo naprej in do konca leta 2022 planirajo gradnjo dodatnih poti in vzpostavitev t. i. “skills park-a” za učenje osnov gorskega kolesarstva, ter krožno XC progo. Gorskokolesarski park bo skupaj s pumptrack poligonom, spremljevalnim objektom in “skills parkom”, postal središče kolesarstva v regiji in izhodišče za ostale poti v občini ter dodatna turistična vsebina v občini Zagorje ob Savi.

Uporaba parka bo za vse uporabnike brezplačna, lahko pa boste trud graditeljev podprli z nakupom nalepke podpore, ki bo na voljo na otvoritvi in na spletni strani parka. Kolesarski klub Zagorska dolina bo upravljal s parkom skupaj s člani kluba in prostovoljci, ki skrbijo za vzdrževanje poti ter varno vožnjo. 

V sklopu Cilenca Trails parka, bodo v času kolesarske sezone od marca do novembra, organizirali programe skupinskih treningov gorskega kolesarstva, izvajali bodo delavnice tehnik vožnje, teambuildinge za zaključene skupine, malo šolo gorskega kolesarstva za najmlajše in druge izobraževalne dogodke ter krajše enodnevne dogodke in tekmovanja, s katerimi bodo še dodatno obogatili turistično ponudbo Zagorja in naredili dodatne korake k vzpostavitvi Zagorja ob Savi kot gorskokolesarske destinacije. 

V sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije bodo v parku in planiranem objektu, ki bo postavljen v kratkem,  ob vznožju parka vzpostavili izobraževalni center, ki bo omogočal izobraževanja strokovnega kadra, trenerjev gorskega kolesarstva in turnokolesarskih vodnikov in pa organizacijo raznih predavanj. 

Že v letu 2022, po besedah predsednika Kolesarskega kluba Zagorska Dolina, načrtujejo dirko serije SloEnduro za slovenski pokal v disciplini enduro, ki bo potekala na poteh gorskokolesarskega parka Cilenca Trails. 

Več o dogodku si preberite tukaj