ALEJA je finalistka mednarodne nagrade za oblikovanje in razvoj

0
608
Nakupovalno-sredisce-ALEJA-v-Ljubljani-ki-je-bilo-dokoncano-maja-2020-je-navdusilo-z-edinstveno-arhitekturo-in-sodobnim-konceptom-Foto-Robert-Krumpak.jpg

Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani se je uvrstilo v finale prestižne nagrade ECSP Design and Development Award 2023. Razglasitev finalistov je bila v začetku tega meseca na nepremičninskem sejmu MAPIC v Cannesu. Nagrado bo spomladi leta 2023 podelilo največje evropsko združenje za maloprodajne nepremičnine Evropski svet nakupovalnih središč (ECSP).

Tako se je najboljše novo nakupovalno središče razvijalca in upravljavca SES Spar European Shopping Centers uvrstilo v ožji izbor treh najboljših nakupovalnih središč v kategoriji »Novogradnje nakupovalnih središč s površino od 15.000 do 45.000 kvadratnih metrov« skupaj s središči iz Nemčije in Srbije.

Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani, ki je bil dokončano maja 2020, je navdušilo z edinstveno arhitekturo, sodobnim konceptom ter izjemno nakupovalno izkušnjo in ponudbo za prosti čas na 32.000 kvadratnih metrih površine. Za nakupovalno središče je značilna njegova večnamenskost: z več kot 80 trgovinami, vrhunsko gastronomijo in 6.200 m² velikim športno-rekreacijskim območjem na ozelenjeni strehi ALEJA SKY. Poleg tega je pred stavbo tudi asfaltiran razgiban kolopark.

Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani ki je bilo dokončano maja 2020 je navdušilo z edinstveno arhitekturo in sodobnim konceptom Foto Robert Krumpak.jpg

ALEJA kot del mestnega jedra postavlja nove standarde za maloprodajne objekte, ne le v slovenski prestolnici. Ta kombinacija maloprodaje, gastronomije in prostega časa sledi najnovejšim smernicam modernih trendov. Zmaj, heraldična žival slovenskega glavnega mesta Ljubljana, je navdih za impozantno zunanjo fasado. Prav tako pa so v njeni notranjosti upodobljeni številni drugi simboli Ljubljane, kot npr. Prešernov trg, Tromostovje in obrežje Ljubljanice.

»Zelo smo veseli, da se je ALEJA kot naše najmlajše nakupovalno središče uvrstila v finale mednarodne nagrade. Veselimo se podelitve nagrad spomladi 2023. To nominacijo razumemo kot priznanje za našo strast do razvoja živahnih nakupovalnih destinacij z najvišjo stopnjo ustreznosti za kupce,« pravi direktor nakupovalnega centra ALEJA in direktor SES Slovenija Toni Pugelj.

Nagrada ECSP za dizajn in razvoj

Evropske nagrade za dizajn in razvoj se že vse od leta 1977 vsako leto podelijo najbolj izjemnim novim nakupovalnim središčem in prenovljenim nakupovalnim središčem v Evropi. Nagrado podeljuje Evropski svet nakupovalnih središč (ECSP), nekdanji Mednarodni svet nakupovalnih središč (ICSC). Nagrade veljajo za najprestižnejše na področju evropskih maloprodajnih nepremičnin. Nagrade ECSP so javno priznanje za pomembne evropske projekte, ki se osredotočajo na nakupovalno izkušnjo.

SES je prejel že več mednarodnih nagrad

Podjetje SES je za številne od svojih 30 nakupovalnih središč že prejela več nagrad, nazadnje leta 2021 prestižno nagrado Global RLI Award za ALEJO. Leta 2017 je nakupovalno središče WEBERZEILE Ried prejelo nagrado »ICSC Regeneration Award 2017«. Teme mednarodno priznanih nagrad segajo od razvoja, trženja in arhitekture do trajnosti. Leta 2007 je bil EUROPARK Salzburg razglašen za »najboljše nakupovalno središče na svetu« s strani ICSC, leta 2017 pa je ponovno prejel nagrado ICSC European Shopping Centre Award. ATRIO Villach je leta 2009 prejel nagrado ICSC kot »najbolj trajnostno nakupovalno središče«.

ECSP: največje evropsko združenje za maloprodajne nepremičnine

Evropski svet nakupovalnih središč (ECSP) s sedežem v Bruslju je bil ustanovljen oktobra 2020 kot naslednik prej delujočega Mednarodnega sveta nakupovalnih središč (ICSC) in kot združenje zastopa evropski sektor maloprodajnih nepremičnin. Cilj združenja je dati glas podjetjem, ki ustvarjajo, razvijajo, gradijo, upravljajo, vzdržujejo ali financirajo prodajne, gostinske in storitvene prostore.

Nakupovalno središče ALEJA upravlja podjetje SES – Spar European Shopping Centers. ALEJA se nahaja na 32.000 m2 najemnih površin, v njej je 80 trgovin in lokalov. Najsodobnejše nakupovalno središče navdušuje s svojimi številnimi arhitekturnimi posebnostmi, ALEJO SKY z bogato kulinarično ponudbo ter ozelenjeno aktivno streho z večnamenskim športnim igriščem. Zagotovljenih je 200 parkirnih mest za kolesa, 13 polnilnic za električna vozila, kar je največji prostor v Sloveniji za polnjenje električnih vozil naenkrat, »car sharing«, postaja za izposojo koles BicikeLJ, avtobusno postajališče in kolesarski poligon. Lani je nakupovalno središče ALEJA, ki se je odprlo maja 2020, prejelo prestižno svetovno nagrado ˝Global RLI Award˝ v kategoriji ˝Mednarodna nakupovalna središča – novogradnje˝. Več informacij na www.aleja.si.

SES – Spar European Shopping Centers je razvijalec, graditelj in upravljalec nakupovalnih središč v šestih državah. Podjetje trenutno upravlja 30 nakupovalnih središč v centralni, južni in vzhodni Evropi ter nakupovalno ulico na Dunaju. V letu 2020 so bila nakupovalna središča v vseh državah vseskozi odprta, vendar pa je morala zaradi zaprtja države večina trgovin ostati zaprta več tednov oz. mesecev. Hitri komunikacijski kot tudi tehnično inovativni ukrepi SES-a v času pandemije COVID-19 so kljub temu omogočili varno nakupovanje in dobro obiskanost. V letu 2020 so najemniki v nakupovalnih središčih SES-a ustvarili 2,45 milijard evrov bruto prodaje. Podjetje SES je v Avstriji in Sloveniji vodilno na trgu v poslovnem segmentu velikih nakupovalnih središč. SES je del skupine SPAR Austria.

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.