Pregled oktobrskega dogajanja po Sloveniji

0
354

Oktober nas letos razvaja s toplimi temperaturami, ki kar vabijo, da še naprej uživamo na prostem. A hkrati se bliža čas, ko bo v Sloveniji narava postregla s hladnejšim vremenom.

Poglejmo, kaj nam ta mesec prinaša v svetu prireditev. Oktober je še vedno čas festivalov in dogodkov na prostem, hkrati pa se marsikatera prireditev seli v tople dvorane, da bodo obiskovalci udobno uživali, ne glede na vremenske razmere.

MESTO ŽENSK: Mednarodni Festival Sodobnih Umetnosti

Datum: 04. oktober 2023 – 14. oktober 2023 Kraj: Ljubljana

Slovenija bo ponovno gostila enega najprestižnejših mednarodnih festivalov sodobnih umetnosti, Mesto žensk. Festival, ki že več kot dve desetletji navdušuje občinstvo, predstavlja ustvarjalnost umetnic z vsega sveta – od obetajočih talentov do uveljavljenih svetovno znanih umetnic.

Mesto žensk je znano po svoji odprtosti za eksperimentiranje in preseganje žanrskih meja ter družbeni kritičnosti. To edinstveno srečanje umetniških podvigov in navdihujočih razprav na enem mestu že več kot dve desetletji privablja tako lokalne kot mednarodne umetnice in kolektive iz vseh umetniških sfer. Festival redno predstavlja sodobno, drzno, eksperimentalno, kritično, družbeno angažirano, politično, transdisciplinarno in feministično kulturno produkcijo.

JOKER OUT V STOŽICAH – Spektakularen koncert

Datum: 6. oktober 2023 ob 20:00 Kraj: Dvorana Stožice, Ljubljana

Slovenska rock skupina Joker Out, znana po številnih uspehih in odmevnih nastopih, pripravlja pravo glasbeno-vizualno poslastico v največji slovenski dvorani – Stožicah. Po uspešni predstavitvi na Evroviziji in izdaji dveh albumov bodo “Jokerji” občinstvo razveseljevali z edinstvenim odrskim nastopom in svojim značilnim “shagadelic” rock’n’rollom. Večer bo začinjen s presenečenji, mega učinki in nepričakovanimi momenti, ki obljubljajo nepozabno doživetje.

TINTA – Mednarodni Festival Stripa

Datum: 04. 10. 2023 – 08. 10. 2023 Kraj: Ljubljana, Kino Šiška – Center urbane kulture

Mednarodni festival stripa Tinta bo od srede do nedelje gostil izjemno raznolikost sodobne stripovske umetnosti. Festival je rezultat koprodukcije med Kino Šiška, Forumom Ljubljana in Zavodom Stripolis ter predstavlja pravo poslastico za ljubitelje stripa.

Na Tinti boste lahko uživali v bogatem izboru stripovskih razstav in številnih drugih dogodkih, kot so pogovori, predavanja, delavnice, ter poseben program za otroke. Festival ponuja priložnost, da spoznate izjemne domače in mednarodne stripovske umetnice in umetnike, ter se poglobite v raznolik svet stripovske ustvarjalnosti.

FrikaFest – Festival Sira in Frike v Tolminu

Datum: 06. 10. 2023 – 07. 10. 2023 Kraj: Tolmin

FrikaFest je praznik za ljubitelje sira in tradicionalne posoške specialitete frike. Potekal bo v Tolminu 6. in 7. oktobra, kjer bo zadišalo po siru, friki in vrhunskih dobrotah.

Na tem dogodku se simbolično vračajo pastirji z visokogorskih pašnikov, kjer so v majhnih skupnostih na planinah vse poletje sirili mleko, medtem ko je živina pasla na prostem na vrhunskem alpsko-sredozemskem rastju. Tolminci so tradicionalni Kmečki praznik povezali s praznikom posoške specialitete frike in oboje združili v FrikaFest.

Na dvodnevnem festivalu boste imeli priložnost okusiti edinstvene sire Doline Soče, pri čemer bo Tolminec zagotovo zvezda večera.

Več informacij najdete na uradni spletni strani festivala, za dodatne informacije pa se lahko obrnete na Turizem Dolina Soče.

ODPRTA KUHNA – Kulinarična Karavana v Ptuju

Datum: 07. 10. 2023 Kraj: Ptuj, Mestni trg

Karavana Odprte kuhne, edinstvene kulinarične tržnice, ki je obnorela slovensko in mednarodno kulinarično sceno, se rada ustavi tudi na Ptuju. Je prava zakladnica domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel in butičnih slaščic.

Vesela druščina bo na Mestni trg priropotala v soboto, 7. oktobra 2023, med 11. in 21. uro.

Poskrbela bo za nova doživetja, pospremljena z dobrotami najboljših obedovalnic daleč naokoli.

Praznika kozjanskega jabolka – Okusi Jeseni v Podsredi

Datum: 07. 10. 2023 – 08. 10. 2023 ob 12:00 Kraj: Podčetrtek, trg Podsreda

Prireditev Praznik kozjanskega jabolka, ki se tradicionalno odvija drugega tedna v oktobru na trgu Podsreda, je organizirana s strani Kozjanskega parka.

Jabolko, ki ga na simbolni in stvarni ravni postavimo v središče prazničnega programa, vsako leto privabi številne strokovnjake, razstavljavce in prodajalce, pa tudi številne kulturne skupine in umetnike iz domovine in tujine.

Jabolko iz visokodebelnega travniškega sadovnjaka v simbolnem pomenu pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacijo domačinov z zavarovanim območjem. Jabolko tako povezuje upravljavca zavarovanega območja, domačine, naravo in kulturo.

BOBNARJI NA GRADU – Ritmi in Dobra Dela

Datum: 07. 10. 2023 Kraj: Ptuj, Ptujski grad

Prireditev Bobnarji na gradu se vrača na Ptujski grad, da počasti 130. obletnico Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Dogodek se bo odvil 7. oktobra 2023, na čudovitem Ptujskem gradu.

Soboto bomo preživeli ob izvrstni kulinariki in osvežilnih napitkih, ki jih bodo ponudili priljubljeni prodajalci Odprte kuhne, obenem pa bomo zaplesali v ritmu bobnov na dobrodelnem dogodku Bobnarji na gradu.

Bobnarji so na gradu prvič navdušili lani, zdaj pa se vračajo v okviru dobrodelnega dogodka, kjer bodo na zgornjem dvorišču Ptujnega gradu ustvarjali rokovske ritme. Število mest za obiskovalce je omejeno na 500.

Teden restavracij / Jesen 2023 – Kulinarična razvajanja po Sloveniji

Datum: 13. 10. 2023 – 22. 10. 2023 Kraj: Po Sloveniji

Teden restavracij je največja slovenska kulinarična akcija, ki dvakrat letno, spomladi in jeseni, predstavi avtorske kulinarične kreacije najboljših slovenskih restavracij in chefov po dostopnih cenah.

Letošnji jesenski Teden restavracij bo potekal od 13. do 22. oktobra. Več kot 100 vrhunskih slovenskih restavracij vas bo povabilo k uživanju posebnih degustacijskih menijev. Rezervacije za mizo se bodo odprle 2. oktobra, in svojo mizo si lahko zagotovite na spletni strani www.tedenrestavracij.si. V tej akciji sodelujejo tudi restavracije, ki so prejele Michelinove zvezdice ali priporočila priznanih mednarodnih kulinaričnih združenj in ocenjevalcev.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 – Slovenija Proti Finski

Datum: 14. oktober 2023 ob 18:00 Kraj: Ljubljana, Stožice

Sredi oktobra slovensko nogometno reprezentanco čaka zahtevna nogometna preizkušnja v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2024. Finci, ki so Slovencem v Helsinkih že enkrat vzeli mero, ponovno prihajajo na zelenice Stožic. Kljub prejšnjemu porazu so Kekovi varovanci tokrat odločeni, da s podporo domačih navijačev obdržijo pomembne točke doma. Obeta se napet nogometni večer, kjer bodo v ospredju borbenost, strast in športni duh.

Pomol okusov V – Kulinarični užitki na Izolskem Pomolu

Datum: 14. 10. 2023 Kraj: Izola, Severni izolski pomol

Turistično združenje Izola g.i.z. vabi na peto izvedbo Pomola okusov – izolskega “street food” dogodka.

Pomol okusov je kulinarični dogodek, ki se odvija na slikovitem izolskem pomolu. Na tem edinstvenem mestu se boste lahko prepustili okusom Slovenske Istre. Privoščite si kosilo, večerjo ali zgolj prigrizek, ob tem pa uživajte ob enem najlepših razgledov na Bele skale in izolski svetilnik.

Prireditev ponuja sproščeno druženje, odlično hrano, raznovrstno pijačo in glasbo, kar bo navdušilo obiskovalce in jih spodbudilo, da se vračajo vedno znova.

10. Istrski kolesarski maraton

Datum: 14. 10. 2023 – 15. 10. 2023 Kraj: Portorož, Portorož

Kolesarsko društvo Raketa v sodelovanju z Občino Piran prireja 10. Istrski kolesarski maraton, ki praznuje 10. rojstni dan. Ta jubilejni dogodek bo poseben, saj bo obsegal Otroški kolesarski festival, tekmovanje za kralja in kraljico Boršta, ter ponudil tradicionalne razgledne trase za vse okuse in stopnje pripravljenosti.

Sobota, 14. oktobra bo med 13. in 17. uro rezervirana za Otroški kolesarski festival. Prireditve za otroke bodo vključevale kolesarski poligon, družinski kolesarski izlet, branje pravljice in ustvarjalnico Knjižnice Piran. Ob 15. uri bo potekal Mini maraton na poganjalčkih in kolesih za otroke do 6. leta starosti.

Nedelja, 15. oktobra, bo osrednji dan maratona. Na voljo bodo tri trase: 10-kilometrska trasa Visit Portorož za družine in manj izkušene kolesarje, 41-kilometrska trasa Luka Koper za rekreativce, ter 73-kilometrska trasa Hervis za najbolj zahtevne udeležence z več vzponi in izzivi. Letos bosta prvič kronana tudi kralj in kraljica Boršta, ki bosta na 73-kilometrski trasi prevozila vzpon na Boršt najhitreje.

Po končanem maratonu se bo dogajanje preselilo v park Sonce v Luciji, kjer bo Istrska tržnica predstavila lokalne ponudnike, sledila bo podelitev nagrad najboljšim kolesarjem ter glasbeni program z Leanom Kozlarjem Luigijem.

NOČ ČAROVNIC V ROVIH POD STARIM KRANJEM – Nepozabna Čarobna Dogodivščina

Datum: 20.-27. oktober 2023 Kraj: Rovi pod starim Kranjem

V rovih pod starim Kranjem bo od 20. do 27. oktobra zaživela čarobna dogodivščina, namenjena izključno otrokom, saj se bo v tem času odprl pravljični svet, viden le skozi otroške oči. Otroke bodo po poti vodile čarovnice, ki so se ponovno naselile v rove, skupaj pa bodo na poti odkrivali različne like in dogodivščine. Na svoji pustolovščini bodo srečali strašnega, a ne preveč bistrega duhca Kasperja, ter čarovnico Aljo, ki na prvi pogled deluje zastrašujoče, a v družbi otrok postane prijazna in srčna. Dogodivščina obljublja učenje skozi igro, kjer bodo otroci spoznavali, kako obvladati strah pred temo, razvijati svojo orientacijo v začaranem labirintu in se učiti pričarati zaščitne kamenčke »Ničmenistrah«. Dogodivščina se bo zaključila z obiskom pri čarovniku Sam Sebastianu, kjer bodo otroci spoznali, da je strah le iluzija, ki jo je mogoče premagati.

Čokoljana – Sejem Čokolade na Ljubljanski Glavni tržnici

Datum: 21. 10. 2023 Kraj: Ljubljana, Glavna tržnica

Čokoljana bo potekala na osrednji ljubljanski tržnici, kjer bodo svoje izdelke ponujali priznani izdelovalci čokolade, manjše butične čokoladnice in slaščičarne.

Na sejmu boste lahko poskusili raznolike čokoladne izdelke, vključno s kakavovimi čokoladnimi tablicami iz različnih delov sveta, pralinami z raznimi nadevi ter čokoladami eksotičnih okusov. Na voljo bodo tudi čokoladni izdelki z ekološkimi certifikati, sveži veganski bonboni in izdelki iz sistema pravične trgovine.

Poleg čokoladnih poslastic bodo na voljo tudi posebne specialitete, kot so čokoladna vina, čokoladno pivo in čokoladna kozmetika, ki so proizvedeni v Sloveniji.

Za več informacij obiščite uradno spletno stran dogodka ali pokličite na telefonsko številko 070 222 555.

Volkswagen Ljubljanski maraton – Največja tekaška prireditev v Sloveniji

Datum: 22. 10. 2023 Kraj: Ljubljana

Volkswagen Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Sloveniji. Maraton se ponaša z mednarodno prepoznavno progo, ki poteka po slikovitih ulicah Ljubljane.

Osrednji del tekmovanja zajema maraton (42 km) in polmaraton (21 km), ki ju spremljajo rekreacijski teki na različnih razdaljah. Tekmovalci vseh generacij se zberejo v Ljubljani, da bi se preizkusili na svojih izbranih razdaljah in stopnjah zahtevnosti.

PERPETUUM JAZZILE PRAZNUJE 40 LET

Datum: 28. oktober 2023 Kraj: Cankarjev dom, Ljubljana

Slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile, znana po svojih spektakularnih nastopih in aranžmajih svetovnih hitov, vstopa v leto praznovanja ob svoji 40. obletnici. Jubilej bodo obeležili s koncertom v Cankarjevem domu, ob tem pa napovedujejo tudi izdajo novega albuma in serijo nastopov po Evropi.

V štirih desetletjih delovanja so zabeležili več kot 1.000 nastopov, v svoje vrste vključili preko 300 pevcev in izdali 13 albumov ter DVD-jev. S svojo glasbo, ki so jo predstavili na različnih svetovnih odrih in dogodkih, so si pridobili prepoznavnost in navdušenje občinstva doma in v tujini.

Praznik sira in vina v Bohinju

Datum: 28. 10. 2023 ob 16:00 Kraj: Bohinjska Bistrica

V Bohinju, kraju z odličnim slovesom v izdelavi sira, ter s strastjo do vina, bodo priredili že 7. jubilejni Praznik sira in vina. Ta praznik je prava poslastica za ljubitelje gurmanskega doživetja.

Bohinj je znan po odličnem siru, ki ga proizvajajo tako v lokalnih gostilnah kot visoko v planinah. To je edinstvena priložnost za obiskovalce, da okusijo različne sire, jedi in vina. Dogodek bo vključeval degustacije, prav tako pa bodo na voljo izdelki iz redne prodaje sirarjev in vinarjev.

Okusi Radol’ce – Mesec lokalne kulinarike v Radovljici

Datum: 30. 10. 2023 – 30. 11. 2023 Kraj: Radovljica

V Radovljici že tradicionalno november postane mesec lokalnih sestavin in vrhunskih jedi, ki jih restavracije iz Radovljice in njenih okolic ponujajo po enotnih cenah.

V teh mesecih restavracije združujejo kakovostne sestavine alpskega podeželja in gozdov ter jih kombinirajo s sestavinami iz širšega slovenskega prostora. Izjemne okuse pričarajo izkušeni chefi, ki sestavine pretvorijo v edinstvene jedi. Mesec lokalne kulinarike se začne z nepozabno otvoritveno večerjo, ki vključuje lokalno tržnico. Dogodek zaključuje ulična ponudba hrane ob prižigu lučk na Linhartovem trgu v Radovljici.