Posebna teniška izkušnja; tenis v belem

0
155

Tenis v belem je edinstvena športno-družabna prireditev, ki poteka v slikoviti Poljanski dolini v Sloveniji. Dogodek združuje športne navdušence in ljubitelje družabnih aktivnosti, ki se oblečejo v klasična bela teniška oblačila, kar oživlja tradicionalni duh in eleganco zgodovinskega tenisa. Letos bo to že 3. dogodek, oziroma turnir Tenisa v belem. Potekal bo od sobote, 8. junija, do nedelje, 9. junija na dvorcu Visoko v Poljanski dolini.

Ta turnir, ki slavi prefinjenost in športni duh, ponuja priložnost za igranje tenisa v čudovitem naravnem okolju, hkrati pa spodbuja druženje med udeleženci vseh starosti.

Tenis v belem na zgodovinskem travnatem igrišču na dvorcu Visoko

Teniško igrišče je na Visokem dal postaviti že Ivan Tavčar davnega leta 1897 in se tako pridružil trendom takratnega časa. V začetnih obdobjih svojega razvoja je bil tenis predvsem šport, namenjen višjim družbenim slojem. Sprva je bil privilegij igre rezerviran za elitne družbene kroge in izbrane klube. Praviloma so tenis igrali posamezniki iz premožnejših družbenih slojev, vključno s plemiči, visokim meščanstvom ter drugimi, ki so razpolagali z ustreznimi finančnimi sredstvi.

Občina Gorenja vas – Poljane je to teniško igrišle pred kratkim obnovila, danes pa predstavlja enega izmed zgolj dveh naravnih travnatih igrišč v Sloveniji. Igra na naravni travnati podlagi je za teniške navdušence zagotovo prav posebna izkušnja.

Vsako leto se tam torej odvija dogodek Tenis v belem, s katerim občina Gorenja vas – Poljane tako ohranja tradicijo in praaznuje po svetu precej razširjeno tradicijo igranja tenisa v starih oblačilih in s starimi loparji. 

Po turnirju je urejeno travnato igrišče na voljo tudi drugim obiskovalcem in teniškim navdušencem, ki bi radi zamenjali peščena igrišča in se poskusili na travi.

Letos že 3. turnir

V soboto, 8. 6. 2024, se bodo tekmovalci vrnil v preteklost in zaigrali v tradicionalni »Wimbledon White« opravi in z lesenimi loparji, v nedeljo pa sledi še tekmovanje za preostale teniške navdušence. Sistem tekmovanja tako v soboto kot tudi v nedeljo turnirski, igra pa se v dvojicah.

Vsi teniški navdušenci tako vabljeni na Tenis v belem, tako v vlogi tekmovalca kot v vlogi gledalca.

Na tekmovanje se lahko prijavite vsi neregistrirani igralci, starejši od 25 let. Omejene prijave in več informacij na elektronski naslov [email protected].
Prijavnina znaša 15 EUR na osebo, v prijavnino pa je vključen tudi topel obrok.

Poleg tenisa pa si na Dvorcu Visoko lahko ogledate še muzejsko zbirko ali pa se okrepčate v butični kavarni Visoko.

KDAJ: 8. in 9. junij od 11. ure dalje
KJE: teniško igrišče na Dvorcu Visoko
ORGANIZATOR: Zavod Poljanska dolina skupaj s Športnim društvom Partizan Gorenja vas
SPONZORSTVO: Marmor Hotavlje, d.o.o.