Orange Wine Festival z velikim enodnevnim dogodkom na Vinitaly v Veroni

Oranžna vina so dober signal za prihodnost vinskega sveta

0
726

Osrednja degustacijska dvorana Sala Argento na velikanskem vinskem sejmu Vinitaly v Veroni, bo v ponedeljek, 3. aprila, med 11. in 18. uro gostila pridelovalce oranžnih vin. OrangeWineFestival @Vinitaly bo predstavil izbor prek 250 vrhunskih oranžnih več kot 70 pridelovalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Gruzije, Češke, Madžarske, Srbije in Grčije.  

Kaj je Orange Wine Festival?

Orange Wine Festival je tradicionalna prireditev, ki ponuja širok prikaz sonaravno pridelanih belih maceriranih oziroma oranžnih vin. Festival v Izoli (Slovenija) in na Dunaju (Avstrija) je v minulem desetletju spremljal in generiral razvoj ter vse večje zanimanje za oranžna vina. OrangeWineFestival je gostoval tudi na Wine to Asia v Shenzhenu (Kitajska) in dvakrat na Vinitaly v Veroni (Italija). Letos so v Veroni organizatorjem Orange Wine Festivala namenili osrednjo, več kot 1300 kvadratnih metrov veliko degustacijsko dvorano, v kateri potekajo najodmevnejše sejemske predstavitve. Slovenska organizacija s slovenskimi vinarji tako vstopa v osrednje dogajanje enega največjih vinskih dogodkov sveta.

Vse več zanimanja za sonaravno pridelana vina

Zanimanje za sonaravno pridelana vina se krepi. Na eni strani se veča skupnost pridelovalcev, saj uveljavljeni pionirji tovrstne pridelave dobivajo vse več mladih in zagnanih sledilcev. Na drugi strani pa se povečuje skupnost ljubiteljev sonaravno pridelanih vin. Oboje je dober signal za Zemljo: sonaravna pridelava z upoštevanjem trajnostnih načel je blagodejna za njeno preživetje, predvsem pa za dobro počutje in zdravo življenje tako sedanjih generacij, kot tistih, ki prihajajo. Epidemija je premešala karte, a tudi v dobro večje tenkočutnosti ljubiteljev vin do sonaravne pridelave. Tako pridelana vina dobivajo nov zagon in iz dneva v dan nove naklonjene ljubitelje, s čimer vse bolj vstopajo v glavni tok prihodnosti vinskega sveta.

Ob pradomovini vin Gruziji je eno najpomembnejših območij pridelave maceriranih belih vin severni Jadran s Srednjo Evropo. Na OrangeWineFestival @Vinitaly bodo predstavljeni trendi v vinski niši, ki je pomembna tako kot smerokaz za trajnostno in sonaravno pridelavo kot signal za pritegnitev novih ljubiteljev, ki si želijo biti v čim tesnejšem stiku s pristno naravo

Degustacija vin in vrhunskih kulinaričnih izdelkov v Veroni

Ob vinih bo tudi degustacija vrhunskih kulinaričnih izdelkov priznanih pridelovalcev in nagrajenih kuharskih mojstrov.

Dogodek v Veroni bo obenem napoved matičnega OrangeWineFestival, ki bo v petek, 28. aprila, v Izoli v renesančnem ambientu povezal številne vinarje, pridelovalce drugih kmetijskih pridelkov, gostince in rokodelce z zainteresirano in pisano mednarodno publiko.


www.orangewinefestival.si

Vinarji: Abbazia San Giorgio – ALE.P.A. – Altmann – Altum – Alziati – Andreas Gsellmann – Atelier Kramar – Batič – Blažič – Bordon – Burja – Clai – Čotar – DoReMi – Draga-Miklus – Ducal – Emeran Reya – Fabio Ferracane – Fedora – Fornazarič – Georg Nigl – Gordia – Herzanovi – Incontri – Iora – Ipša – Italo Cescon – Jakob – JNK – Johannes Trapl – Josef Fritz – Jure Štekar – Kabaj – Kabola – Krapež – Kristinus – Lodi Corazza – Lunika – Marada – Marjan Simčič – Marof – Matic – Montanar – MonteMoro – Movia – Norbin – Ocho – Papargyriou – Paraschos – Pasji rep – Patistis – Pietramatta – Plavinci – Podere Pradarolo – Polič – Porta del Vento – Prus – Reia – Renčel – Rodica – Rojac – Sacher Gerhard – Schiefer – Sclavos – Steyer – Svetlik – Troupis – Uibel – UOU – Ussai – Valdisole – Valentina Passalacqua – VnaWine – Zaro