Najboljši kulinarični dogodki v Ljubljani za leto 2023

0
854

Ljubljana je mesto, ki se ponaša z živahno kulinarično sceno. Skozi vse leto gosti različne kulinarične dogodke, ki v prestolnico prinašajo dobrote z vseh koncev Slovenije. Od festivalov ulične hrane do gurmanskih doživetij – v Ljubljani vsak ljubitelj dobre hrane najde nekaj zase. V tem članku vam predstavljamo TOP 5 kulinaričnih dogodkov v Ljubljani, ki jih v letošnjem letu ne smete zamuditi.

1. Gourmet Cup Ljubljana

KDAJ? 13. – 14. marca 2023

Gourmet Cup Ljubljana je tradicionalno smučarsko-kulinarični dogodek, ki poteka vsako leto na smučišču Krvavec. V ponedeljek, 13. marca 2023, se bodo na belih strminah zbrali znani obraze slovenske kulinarične scene, od vrhunskih kuharskih mojstrov do slovenskih vinarjev in lokalnih dobaviteljev.

Vsi ljubitelji kulinarike se boste lahko dopoldne okrepčali z ljubljanskim zajtrkom, ki bo sestavljen po načelu “z lokalne njive na lokalno mizo, do gosta”, ter z drugimi jedmi, ki bodo poskrbele za odličen začetek dneva. Po zajtrku bosta sledila žreb in podelitev štartnih številk za smučarsko tekmo za gourmet pokal. Tekmo bo otvoril smučarski as Jure Košir, pridružili pa se mu bodo lahko vsi zagreti smučarji in se v šestih kategorijah potegovali za številne nagrade partnerjev in sponzorjev.

Za nadaljevanje gurmanskega razvajanje bodo poskrbeli mladi kuharski talenti slovenskih gostinskih šol, ki bodo pod budnim očesom vrhunskih chefov svoje jedi ponudili gostom v okušanje. Dan se bo zaključil z après ski zabavo, kjer bodo za zabavo poskrbeli glasbeniki iz več ansamblov – Fehtarji. Zaključek dogodka bo v torek, 14. marca 2023, ko bodo gostje v krvavških gondolah, kar 1500 metrov visoko, uživali na prav posebni “gourmet večerji na zajli”. Kuharski mojster Luka Jezeršek dodaja, da dogodka letos nikakor ne gre zamuditi.

2. Odprta kuhna 2023

KDAJ? 17. marec – otvoritev 11. sezone Odprte kuhne, nato vsak petek do konca sezone


Odprta kuhna je kulinarična tržnica – užitek za vse čute in okuse, ki ob petkih na Pogačarjev trg v Ljubljani prinese dobrote iz vseh koncev Slovenije. Kulinarične stojnice na Pogačarjevem trgu, ki srca gurmanov od blizu in daleč osvajajo že desetletje, se vračajo že 17. marca. V novi, 11. sezoni obljubljajo nove okuse in kulinarična doživetja, ki bodo tudi letos temeljila na kakovosti, inovativnosti in edinstvenosti slovenskih restavracij. Sprehodite se med stojnicami, izberite svojo najljubšo jed in uživajte v dobri hrani in dobri družbi. Odprta Kuhna je eden izmed kulinaričnih dogodkov v Ljubljani, ki ga zagotovo ne gre zamuditi.

3. Teden restavracij / Pomlad 2023

KDAJ? 24. marec – 2. april, jesenski Teden restavracij predvidoma v oktobru 2023

Vseslovenski dogodek Teden restavracij dvakrat letno promovira vrhunsko slovensko kulinariko. Pomladna izvedba je tik pred vrati, in sicer bo potekala od 24. marca do 2. aprila, jesenski Teden restavracij pa se bo predvidoma odvijal v oktobru, kot je to v navadi že nekaj let. Na svoj račun boste lahko prišli tudi ljubitelji dobre hrane v Ljubljani, saj so v ponudbo Tedna restavracij 2023 tudi letos vključene nekatere izmed najboljših ljubljanskih restavracij, med najbolj zaželene tako spadajo restavracija JB, bistro Georgie in restavracija Strelec. Pravočasno si rezervirajte svojo mizo, in se v desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu pustite razvajati najboljšim slovenskim chefom, ki v času Tedna restavracij predstavijo svoje znanje v večhodnih menijih po dostopnih cenah.

4. Čokoljana

KDAJ? 21. oktobra 2023

Čokoljana je čokoladni sejem v središču Ljubljane, ki ga čokoholiki in sladkosnedci preprosto ne smejo zamuditi. Na sejmu lahko okušate različne vrste čokolade in se med drugim podučite tudi o prednostih in slabostih čokolade. Sejem tradicionalno poteka že desetletje in središče Ljubljane za en dan spremeni v čokoladno središče Slovenije, kjer vsak ljubitelj sladke pregrehe najde nekaj zase. Cilj dogodka je tudi ozaveščanje o bogati kulturi čokolade in spodbujanje k lokalnemu povpraševanju po izdelkih. 21. oktobra ne zamudite priložnosti, da okusite in pobliže spoznate vse možne oblike kakavovih dobrot.

Če se vam ob omembi festivala že sedaj cedijo sline, si v naši spletni trgovini naročite izbrano čokolado slovenskega porekla še danes.

5. Slovenski festival vin

KDAJ? 16. – 17. november 2023

V Cankarjev dom zopet prihaja Slovenski festival vina, ki predstavlja slovenska in tuja vina ter širi kulturo pitja vina. Festival vsako leto obiščejo gostinci, poslovneži, novinarji, trgovci, vinogradniki in vinarji, sommelierji, enologi, člani društev vinogradnikov in vinarjev in drugih združevenj, vitezi vina, vinske kraljice ter vsi ljubitelji vina. Slovenska vina so izjemno kakovostna, ponudba pa zelo pestra, zato ne zamudite letošnjega že petindvajstega festivala in se prepustite vonju in okusu vinske kapljice na tem tradicionalnem dogodku v Ljubljani.

V tem članku smo vam predstavili TOP 5 kulinaričnih dogodkov v Ljubljani za leto 2023. Oglejte si še preostale prihajajoče dogodke v Ljubljani:

[MEC id=”51416″]