Kako narediti kresovanje brezskrbno in predvsem varno?

0
562
Varno kresovanje

Tudi letos bodo na predvečer prvega maja, 30.4.2023, po vsej Sloveniji zagoreli kresovi – tukaj si oglejte seznam kresovanj po Sloveniji 2023. Policija ob tem opozarja, da je pri kurjenju ognja potrebna previdnost, saj hitro lahko kaj narobe gre. Zato so pripravili nasvete in opozorila, da bo druženje prijetno in predvsem varno.

Organizatorji kresovanj morajo poskrbeti za varnost in imeti dovoljenje pristojne upravne enote

Pri kurjenju kresa je treba poskrbeti za varnost in preprečiti požare v naravnem okolju. Potrebno je urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom. Prostor okoli kurišča ne sme vsebovati gorljivih snovi, kurišče pa mora biti od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov in od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa naj bo oddaljeno vsaj 100 metrov.

Kresovanje na Rožniku je eno izmed bolj znanih kresovanj v Sloveniji.

Kres mora biti nadzorovan ves čas kurjenja, ko se ga pogasi, pa je treba žerjavico pokriti z negorljivim materialom. Kres je treba pogasiti, kadar povprečna hitrost vetra presega šest metrov na sekundo ali ko posamezni sunki presegajo deset metrov na sekundo.

Kresovanje doma – kaj upoštevati?

Tisti, ki se boste odločili kuriti kresove sami, pa se ne pozabite držati pravil. Poskrbite, da bo kres nenehno pod nadzorom in ne uporabljajte eksplozivnih ali vnetljivih snovi. Pred začetkom prostor očistite vseh prej omenjenih snovi. Kurišče kresa obdajte z negorljivimi materiali, kot je denimo kamenje ali pesek. Ob koncu kurjenja pa ne pozabite pogasiti ognja in žerjavice.

Pri uporabi pirotehničnih izdelkov je treba biti previden, saj lahko povzročijo poškodbe, motijo živali in onesnažujejo okolje. Nesrečam botrujejo predvsem nepremišljenost, objestnost in nestrokovno ravnanje.

Pri kresovanju doma upoštevajte varnostne predpise policije in Ministrstva

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naproša, da so kresovi z vidika kakovosti zraka čim manj škodljivi. Skratka, pred začetkom kresovanja se prepričajte, da ste seznanjeni z vsemi pravili in predpisi ter da imate na voljo vse potrebne varnostne ukrepe. S tem boste poskrbeli ne le za svojo varnost, temveč tudi za varnost drugih ter za okolico. https://www.gov.si/novice/2022-04-25-obvestilo-organizatorjem-morebitnih-javnih-prireditev-s-kresovanjem/

Vsekakor pa je dobro razmisliti o tem, ali boste kres prižgali sami ali se boste pridružili organiziranim kresovanjem, kjer bodo poskrbeli za ustrezne varnostne ukrepe in za to, da bodo kresovi z vidika kakovosti zraka čim manj škodljivi. V vsakem primeru pa naj bo kresovanje le lep in zabaven dogodek ter ne ogroža varnosti in zdravja ljudi ali okolja.

Tukaj si oglejte seznam kresovanj po Sloveniji 2023.

Oglejte si še druge dogodke v Sloveniji.