JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI FOTOGRAFINJE MANKICE KRANJEC

0
507

DOL PRI LJUBLJANI – V torek, 15. septembra 2020, ob 18. uri, bo v Erbergovih paviljonih javno vodstvo po fotografski razstavi »Po stopinjah mojega deda« fotografinje in novinarke Mankice Kranjec. Ob tej priložnosti se ji bo pridružil njen oče Matjaž. Skupaj bosta predstavila Miška Kranjca še bolj osebno, kot smo ga poznali doslej, z javnostjo pa delila nekaj spominov na velikega slovenskega literata, ki bi prav na ta dan praznoval svoj rojstni dan.

Edinstveno zasnovana fotografska razstava, ki je svojo pot začela lani junija in časti bogato kulturno zapuščino enega največjih slovenskih pisateljev, se tokrat ustavlja v Erbergovih paviljonih graščine Dol. Lokacija je zanimiva zlasti zato, ker se močno navezuje na Miškovih zadnjih deset let življenja. V tej dolini, le nekaj kilometrov stran, v kraju Senožeti, je namreč živel in ustvarjal, tam pa je končal tudi eno svojih najboljših del Strici so mi povedali, za katero je prejel Prešernovo nagrado.

S celostno zastavljenim fotografskim projektom, ki je nastajal skoraj leto dni, Miškova vnukinja Mankica ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in osebno izkušnjo iskanja svojih korenin. S tridesetimi izbranimi in vizualno zanimivimi fotografskimi prizori Prekmurja umetnica predstavlja motive teh nadvse slikovitih panonskih krajev, kjer je njen ded preživljal svojo mladost v močvirju. Je pričevalka nekega pozabljenega časa in hkrati dokumentaristka sedanjih podob, ki počasi, a vztrajno izginjajo. Na fotografije je zabeležila nekaj tistih drobnih prekmurskih vsakdanjosti in presunljivih zgodb “malega človeka”, ki jih je njen ded z veliko ljubeznijo, kot to zna le izvrsten pisatelj, opisoval v svojih knjigah in predvsem – kot jih je nekoč doživljal tudi sam.

Razstava bo v Erbergovih paviljonih graščine Dol na ogled do 27. septembra 2020. Vrata paviljonov so odprta vsako soboto in nedeljo od 16. do 18. ure ali po predhodnem dogovoru z Natašo Klemenčič. Vstopnine ni. Prijazno vabljeni!