Cvetoči travniki za dobrobit čebel

0
331

Čebele so izjemnega pomena za naš planet, saj oprašujejo rastline in imajo zato veliko vlogo pri ohranjanju biodiverzitete ter zagotavljanju hrane. Na žalost število čebel po svetu upada, zato je nujno, da se zavzamemo za njihovo zaščito in skušamo ohraniti njihov habitat. V ta namen v Sloveniji 20. maja že šesto leto zapored obeležujemo svetovni dan čebel, ki nas opominja, da so čebele in drugi opraševalci izredno pomembni. Obenem je to priložnost za ozaveščanje, kaj moramo kot skupnost in posamezniki storiti za varovanje čebel.

Čebelam prijazen ukrep v Europarku

V nakupovalnem središču so se letos odločili, da bodo zamaknili košnjo travnikov ob objektu, saj so cvetoče rastline glavna hrana za čebele. Strokovnjaki in čebelarji svetujejo košnjo zelenic na javnih površinah šele, ko te odcvetijo, saj na ta način ugodno vplivamo na opraševalce in povečamo njihov življenjski prostor. S tem ukrepom želijo v Europarku opozoriti na pomembnost ohranjanja travnikov in drugih naravnih okolij, ki so ključni za preživetje čebel. »Na ta način bi radi obiskovalce spodbudili k premisleku in skrbi za okolje ter jim predstavili, kako lahko vsak izmed nas prispeva k ohranjanju čebel in njihovega okolja,« je povedala center managerka Europarka Simona Mandl.

Kako lahko še pomagate čebelam?

Čebele za preživetje potrebujejo cvetni nektar in cvetni prah, zato jim lahko pomagate tako, da na svojem vrtu ali balkonu posadite čebelam prijazne rastline. Pri vrtnarjenju ne uporabljajte pesticidov, saj so ti lahko zelo nevarni za opraševalce. Če je le mogoče, izberite alternativne metode za zatiranje škodljivcev ali jih odstranite ročno. Prav tako je dobrodošla podpora čebelarjev, ki skrbijo za ohranjanje populacije čebel. Z nakupom medu, propolisa in drugih čebeljih izdelkov boste podprli lokalne pridelovalce in nadaljnji razvoj čebelarstva.

Glasbeno-lutkovna predstava Čuvaj Planet z Vilo Ekseno

Prav na svetovni dan čebel, v soboto, 20. maja, bo varovanju okolja namenjena tudi glasbeno-lutkovna predstava za otroke Čuvaj Planet z Vilo Ekseno. Preko plesa in glasbe bo Vila Eksena najmlajšim predala pomembno sporočilo o tem, da je čista narava naša odgovornost. V družbi zajčka, Matjaža in Zale Vila Eksena otroke spodbuja k spoštljivemu odnosu do narave. Prijazno vabljeni na osrednji prireditveni prostor to soboto ob 11. uri.

Foto arhiv Vila Eksena