20 letnica Cityparka – zgodba o uspehu

0
535

Pomlad je že tu in v pozdrav toplejšim dnem v najboljšem novem nakupovalnem središču na svetu ALEJA.

»Citypark je zgoda o uspehu,« je ponosno dejal center manager Andrej Ropret. Ob 20-letnici delovanja Cityparka kot paradnega konja slovenskih nakupovalnih središč je izpostavil še: »Določene blagovne znamke lahko najdete le pri nas, prav tako pa so mnoge na slovenski trg stopile prav preko Cityparka, med drugim: New Yorker, Gap, Pandora, Samsung, Calvin Klein, Huawei, Nespresso, Primark, Lego, MAC Cosmetics. K nam pa prihaja tudi HalfPrice.«

Andrej Ropret, center manager Cityparka

V 10-letih so pripravili približno 2000 dogodkov, nekateri so trajali tudi več dni. Če izvzamejo čas epidemije, pa letno beležijo več kot 9 milijonov obiskovalcev. Ob 20-letnici s petkom pripravljajo tudi 20-letno dogajanje s tremi deželami in vsaka svojimi številnimi igrami.

Toni Pugelj, direktor SES Slovenija je dodal: »Citypark kot naše največje nakupovalno središče je že 20. let zelo uspešno. Citypark je bil vedno znanilec novosti, vedno je bil prostor druženja, zabave, prostor prijetnega nakupovanja. Na vse to smo zelo ponosni.« Ob tem je dodal še: »Ne moremo mimo trenutnih razmer. Tako kot smo bili v času epidemije prvi, ki smo vzpostavljali točke
testiranja in cepilna mesta in to so bila ena izmed močnejših točk, bomo tudi sedaj v okviru skupine SES pomagali v sklopu humanitarnih akcij.«

Toni Pugelj, direktor SES Slovenija

Sicer pa v Citypark nenehno vlagajo in razvijajo. Med drugim so prenovili severni del središča. Vključili so več svetlih in modernih materialov, v prostor so umestili tudi vodni element, zelenje in z novo stekleno streho poskrbeli za več naravne svetlobe. »Odprli ali posodobili smo kar nekaj trgovin. Zgradili smo avtobusno postajališče in postavili Avant2Go »car sharing« lokacijo. Ta je opremljena po najsodobnejših tehničnih in varnostnih standardih. Vseskozi smo trajnostno mobilno usmerjeni. Tako smo pred leti v parkirni hiši vgradili najmodernejši parkirni sistem za takratne časa v Ljubljani. Med korono smo postavili tudi nove sodobne polnilnice za električne avtomobile. Skupno lahko tako sedaj naši obiskovalci svoje jeklene konjičke polnijo na kar desetih e-polnilnicah. Naredili
smo tudi novo kolesarnico in sedaj imamo kar 106 parkirnih mest za kolesa,« o tem, da uresničujejo vizijo o vedno bolj zelenem nakupovalnem središču Andrej Ropret. Dodaja še, da imajo po prenovi sedaj v središču najmodernejši sistem hlajenja, ki je zelo učinkovit, poraba energije je manjša, manj je tudi izpustov ogljikovega dioksida in s tem je manj onesnaževanja oz. obremenjevanja okolja.

»Posodobili in nadgradili smo nadzorni sistem središča. Računalniško krmiljenje omogoča stalen pregled nad delovanjem tehničnih naprav v Cityparku. Gre za zelo učinkovit in varčen sistem, saj prispeva k od 5 do 10 odstotkov manjši porabi energentov, kot sta npr. elektrika in voda.« Od planov in investicijah v prihodnje pa našteva prenovo požarne centrale centra. Trenutno do aprila postavljajo sodobne in elegantne klopi za sedenje na različnih lokacijah. Ropret še: »Pred nami je prenova 2x transformatorskih postaj. S tem bomo dolgoročno investirali v varni elektro-energetski sistem centra, ki bo omogočal še dodatne možnosti razvoja oz. širitev kapacitet centra. V koroni se je izkazalo, kako pomembno je, da imamo dober in sodoben prezračevalni sistem. To je treba tudi ves čas vzdrževati. Tako bomo zamenjali 2x prezračevalni napravi. To gre za velike sisteme v dolžini kar nekaj metrov.« Sicer pa bodo v Cityparku kmalu namestili omarice za shranjevanje nakupov in namestili postajo za polnjenje e-koles, ki bo hkrati zagotavljala tudi varno parkiranje.

Nakupovalno središče ALEJA upravlja podjetje SES – Spar European Shopping Centers. ALEJA se nahaja na 32.000 m2 najemnih površin, v njej je 80 trgovin in lokalov. Najsodobnejše nakupovalno središče navdušuje s svojimi številnimi arhitekturnimi posebnostmi, ALEJO SKY z bogato kulinarično ponudbo ter ozelenjeno aktivno streho z večnamenskim športnim igriščem. Zagotovljenih je 200 parkirnih mest za kolesa, 13 polnilnic za električna vozila, kar je največji prostor v Sloveniji za polnjenje električnih vozil naenkrat, »car sharing«, postaja za izposojo koles BicikeLJ, avtobusno postajališče in kolesarski poligon. Lani je nakupovalno središče ALEJA, ki se je odprlo maja 2020, prejelo prestižno svetovno nagrado ˝Global RLI Award˝ v kategoriji ˝Mednarodna nakupovalna središča – novogradnje˝. Več informacij na www.aleja.si.

SES – Spar European Shopping Centers je razvijalec, graditelj in upravljalec nakupovalnih središč v šestih državah. Podjetje trenutno upravlja 30 nakupovalnih središč v centralni, južni in vzhodni Evropi ter nakupovalno ulico na Dunaju. V letu 2020 so bila nakupovalna središča v vseh državah vseskozi odprta, vendar pa je morala zaradi zaprtja države večina trgovin ostati zaprta več tednov oz. mesecev. Hitri komunikacijski kot tudi tehnično inovativni ukrepi SES-a v času pandemije COVID-19 so kljub temu omogočili varno nakupovanje in dobro obiskanost. V letu 2020 so najemniki v nakupovalnih središčih SES-a ustvarili 2,45 milijard evrov bruto prodaje. Podjetje SES je v Avstriji in Sloveniji vodilno na trgu v poslovnem segmentu velikih nakupovalnih središč. SES je del skupine SPAR Austria.

Na portalu The Slovenia boste našli tudi vse zbrane ocene, kot je Michelin, Gault&Millau, Siol, Vivi, Mladina, Nedelo in The Slovenia Restaurant Awards. The Slovenia je edina spletna stran v Sloveniji, ki združuje vse ocene slovenskih restavracij in gostiln na enem mestu. Oglejte si ocene vseh slovenskih restavracij in gostiln tukaj.