Dogodki v septembru 2023

0
564
Pika Nogavička bo razveseljevala otroke od 9-15. septembra 2023 v Velenju
Pika Nogavička bo razveseljevala otroke od 9-15. septembra 2023 v Velenju

Poletje se počasi poslavlja in narava se pripravlja na svoj naslednji čarobni akt: prehod v jesen 2023. Slovenija bo tudi letos v septembru zaživela v vsej svoji slavi, saj bodo prijetni jesenski dnevi prinesli obilo edinstvenih dogodkov, ki bodo pritegnili posameznike z raznolikimi okusi.

Ko se poletje umakne in prepusti oder jeseni, se bo dežela prepletala s tradicijo, kulturo ter modernimi tokovi. V tem prispevku vam predstavljamo uredniški izbor najboljših dogodkov, ki bodo septembra 2023 navduševali tako domačine kot tudi tiste, ki bodo začutili vabljivo energijo Slovenije v tej očarljivi jesenski sezoni.

Bostonski simfonični orkester

Bostonski simfonični orkester prihaja v Ljubljano

Datum: 1. september 2023

Lokacija: Cankarjev dom, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Bostonski simfonični orkester je drugi najstarejši od petih največjih ameriških simfoničnih orkestrov. Njihov trenutni glasbeni direktor je dirigent Andris Nelsons, ki prav tako zaseda mesto kapelnika legendarnega Gewandhaus orkestra Leipzig. Simfoniki pod njegovim vodstvom svetovni javnosti poleg železnega repertoarja pogosto predstavljajo tudi dela skladateljev mlajših generacij. V drugem delu se bo Bostončanom pri izvedbi zadnjega klavirskega koncerta Camilla Saint-Saënsa pridružil vsestranski pianist Jean-Yves Thibaudet.


Vlado Kreslin

Vlado Kreslin prihaja v Križanke

Datum: 2. september 2023

Lokacija: Križanke, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Vlado Kreslin, radi mu rečemo kar trubadur panonskih ravnic in ambasador Prekmurja, se je začel ukvarjati z glasbo kot bobnar v začetku sedemdesetih let. Z zasedbo Martin Krpan je v osemdesetih posnel dve uspešni plošči in med drugim odprl koncerte Roryja Gallagherja, skupine R. E. M, Michaela Chapmana in dvakrat Boba Dylana. Konec osemdesetih se je Kreslin začel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe ter njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in spodbudil ljudi, »da so si upali spregovoriti v lastnem narečju«. V Beltinški bandi delujeta zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov. Vlado pogosto sodeluje z mlajšimi slovenskimi in uglednimi tujimi glasbeniki, preskakuje glasbene in državne meje ter podira tabuje, kot je lepo opisal reški Novi list: »Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi.« Izdal je že trideset plošč z avtorsko glasbo in nekaj pesniških zbirk ter nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in igralec. Številne njegove pesmi so ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Je član Društva slovenskih pisateljev. Ameriška pisateljica Ruth Dupre je napisala njegovo biografijo Vlado Kreslin, Slovenija in jaz, leta 2018 pa je nastal dokumentarni film Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča.


Triatlon Bled 2023

Plavanje, kolesarjenje in tek ob Blejskem jezeru.

Datum: 2. september 2023

Lokacija: Bled

PODROBNOSTI DOGODKA

Triatlon na Bledu ima že bogato zgodovino. Leta 1984 je bilo namreč prav na Bledu prirejeno prvo tekmovanje v triatlonu v Sloveniji. Vse od leta 2003 pa TK Triatlon Kamnik ponovno prireja tekmovanja v triatlonu.

Prireditev je namenjena tako profesionalnim tekmovalcem kot rekreativcem v več kategorijah in težavnostih (Cici akvatlon, Super sprint triatlon, Standard triatlon).


44. Juriš na Vršič

Vabljeni v Kranjsko Goro na “44. Juriš na Vršič“, ki bo na vrsti 02.09.2023

Datum: 2. september 2023

Lokacija: Soča, pred gostilno Gurman

PODROBNOSTI DOGODKA

Prelaz Vršič velja za enega največjih kolesarskih izzivov v Sloveniji. Sprejmite izziv in se pridružite kolesarjem na tradicionalnem kolesarskem vzponu v začetku septembra.


Triglav the rock Ljubljana

Središče prestolnice bo postalo pravi plezalni park na prostem za vse, ki jih ta šport zanima.

Datum: 2. september 2023

Lokacija: Kongresni trg, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Že 6 let zapored Triglav the rock Ljubljana omogoča najboljšim plezalcem na svetu plezanje v mestnem središču; na balvanski steni z izjemno kuliso Ljubljanskega gradu in edinstveno plezalno preizkušnjo nad reko Ljubljanico. 


Festival Vinarium: Lendavska trgatev

Etnološko-kulinarična prireditev s tradicionalno povorko, 2. september 2023.

Datum: 2. – 3. september 2023

Lokacija: Lendava

PODROBNOSTI DOGODKA

Tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev se odvija v začetku septembra in je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom in bogato kulinarično ponudbo, seveda pa ne gre brez odličnih lendavskih vin. Tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro s predstavitvijo običajev, opravil in noš je prava paša za oči, kulturna dediščina v pesmi in plesu očara ljubitelje folklore, ne manjka pa tudi animacije za otroke in zabave pozno v noč.


20. Pivo & Burger Fest

Vrača se največji festival veličastnega dvojca

Datum: 2. – 3. september 2023

Lokacija: Pogačarjev trg, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Na Pogačarjev trg se v soboto in nedeljo, 2. in 3. septembra 2023, vrača Pivo & Burger Fest, festival, ki na enem mestu predstavlja najplemenitejše burgerje naše dežele in najžlahtnejše hmeljne zvarke od blizu in daleč. Vikend bo rezerviran za veličastno zabavo v družbi imenitnega para – piva in burgerja, ki jo bomo okronali z živahno glasbo in dobrim razpoloženjem. Na Pogačarjevem trgu bomo v soboto od 11. do 23., v nedeljo pa od 11. do 21. ure.


Gewandhaus orkester Leipzig

Gewandhaus Orkester Leipzig bo sklenil 71. Ljubljana Festival

Datum: 3. september 2023

Lokacija: Cankarjev dom, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

71. Ljubljana Festival bo svečano sklenil Gewandhaus orkester Leipzig, ki je eden najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu in slovi po samosvoji zvočni paleti ter izjemno raznolikem repertoarju, kar ga močno razlikuje od vseh drugih orkestrov. Evropska unija je prepoznala njegov edinstveni prispevek k evropskemu zgodovinskemu in sedanjemu glasbenemu bogastvu ter mu podelila znak evropske dediščine. Nastopili bodo pod taktirko dirigenta Herberta Blomstedta, ki ga kritiki in sodelavci označujejo za plemenitega, očarljivega in skromnega. Velja za pomembnega poustvarjalca del nemških, avstrijskih in skandinavskih skladateljev, njegove interpretacije pa izkazujejo veliko zvestobo partituri in analitično natančnost, ki glasbo prebudi k utripajočemu življenju.


Šuštarska nedelja

Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, tržiške ulice oživijo in v mesto pod Karavankami privabijo veliko obiskovalcev

Datum: 3. september 2023

Lokacija: Tržič

PODROBNOSTI DOGODKA

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). 

Festival pod skupnim imenom Šuštarfest se bo začel že v četrtek, 31. 8., vrhunec dogajanja  pa bo v nedeljo, 3. 9., s tradicionalnim sejmom in bogatim spremljevalnim programom.   

Prireditveni prostor se bo raztezal vse od večnamenske dvorane BPT, kjer se bodo predstavile službe za zaščito in reševanje, prek celotnega kompleksa bivše tovarne do glavnega odra, ki bo letos na parkirišču nekdanje tovarne. Na celotnem območju bodo postavljene stojnice z raznolikimi izdelki in predstavitvami, ulico Balos bodo obogatile vsebine tržiških društev, osrednja tržiška ulica Trg svobode pa bo kot preteklo leto namenjena ponudnikom z izdelki, povezanimi s tržiškimi obrtmi (čevljarstvo, usnjarstvo, nogavičarstvo, tekstilstvo …). Atrij Občine Tržič bo namenjen etnološkim vsebinam in otroškim ustvarjalnim delavnicam, na parkirišču tržnica pa se boste lahko okrepčali ob food truckih Karavane okusov, otroci pa preizkusili v športnih in maksi družabnih igrah.


Slovenija vs Severna Irska

Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024

Datum: 7. september 2023

Lokacija: Stadion Stožice, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo v četrtek, 7. septembra, ob 20.45 v Stožicah pomerili proti izbrani vrsti Severne Irske, nove tri točke pa bi našim fantom močno približale zastavljeni cilj – uvrstitev na zaključni turnir najboljših reprezentanc stare celine. Slovenska reprezentanca tudi tokrat računa na glasno podporo zvestih navijačev, ki si lahko zagotovijo vstopnice v dveh različnih kategorijah glede na položaj sedišča na stadionu.


QUEEN SYMPHONY – SENSATION

Queen Real Tribute Band bodo skupaj izvedli legendarne skladbe skupine Queen

Datum: 7. september 2023

Lokacija: Križanke, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

V Ljubljani se obeta prava poslastica za ljubitelje rock glasbe! QUEEN SYMPHONY SENSATION vas bo popeljal skozi čas in vam omogočil, da ponovno doživite čarobnost in energijo, ki jo premore skupina Queen. Simfonični orkester in izvrstna skupina Queen Real Tribute Band bodo skupaj izvedli legendarne skladbe skupine Queen, kakršne poznamo in obožujemo, med katerimi Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions, I Want To Break Free, in se skupaj s publiko poklonili eni kultnih zasedb vseh časov.


34. Pikin festival

Med 9. in 15. septembrom bo v središču Velenja potekal Pikin festival, vedno znova igriv, kulturno-vzgojen in zabaven.

Datum: 9.-15. september 2023

Lokacija: Velenje

PODROBNOSTI DOGODKA

Pripravite se na zanimivo festivalsko raziskovanje in igranje na vse pretege, saj je tema letošnjega festivala časovni stroj. Čas bomo obrnili na glavo, potovali levo in desno, naprej in nazaj, obiskali jamskega človeka, se zavrteli kot v pralnem stroju in pristali v prihodnosti, kjer je vse drugače kot v našem svetu. Pobrskali bomo po zgodovini in kukali v prihodnost. Pazili bomo, da nas ne pohrustajo dinozavri ter občudovali leteče robote.

V barvitem svetu kulture in umetnosti se bomo igrivo zabavali na Titovem trgu in njegovi okolici, v parku pred Gimnazijo Velenje ter v Rdeči dvorani, ki bo ponovno pokala po šivih od vseh ustvarjalnih delavnic. V času festivala bodo odprta tudi številna mestna razstavišča in Pikin kino.

NESSI GOMES – prvič v Sloveniji

V intimnem okolju Hribarjeve dvorane Ljubljanskega gradu vam pripravljamo večer »za Dušo«.

Datum: 16. september 2023

Lokacija: Ljubljanski grad, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

V sklopu svoje evropske turneje, v Slovenijo prvič prihaja ena najuspešnejših in svetovno priznanih glasbenic, Nessi Gomes.


Pomol okusov IIII

Izolski “street food” dogodek.

Datum: 16. september 2023

Lokacija: Severni izolski pomol

PODROBNOSTI DOGODKA

Kulinarični dogodek na slikovitem izolskem pomolu, kjer na enem mestu spoznate okuse Slovenske Istre. Privoščite si kosilo ali večerjo ali pa zgolj prigrizek na eni najlepših izolskih lokacij s pogledom na Bele skale in izolski svetilnik. Sproščeno druženje, okusna hrana in pijača ter glasba vas prepričajo, da se vračate vedno znova. 


Plesi ob Ljubljanici

Ena vodilnih slovenskih folklornih skupin, Akademska folklorna skupina France Marolt, izvaja tradicionalne plese z vseh področij slovenskega narodnostnega ozemlja.

Datum: 21. september 2023

Lokacija: Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Ena vodilnih slovenskih folklornih skupin, Akademska folklorna skupina France Marolt, ki že od leta 1948 uspešno predstavlja dediščino slovenskih ljudskih plesov doma in na tujem, na pričujočih nastopih izvaja tradicionalne plese z vseh področij slovenskega narodnostnega ozemlja. Skoraj vsakega med plesi odplešejo v tradicionalni noši pokrajine, od koder izhaja.

Ob 18.00 se na Prešernovem trgu začne povorka po ljubljanskih ulicah, ki ji sledi nastop na Mesarskem mostu.

Skupina bo tokrat predstavila svojo najbolj ikonično koreografijo “Plesi ljubljanskega predmestja”, ki jo je sestavil nekdanji umetniški vodja Mirko Ramovš v svojih najproduktivnejših letih delovanja. Koreografija prikazuje plese, ki so jih na prelomu 19. v 20. stoletje plesali po okoliških vaseh Ljubljane. Koreografijo krasijo tudi ročno narejeni folklorni kostumi, ki prikazujejo oblačilno dediščino tedanjega časa. Predvsem so izstopajoči kostumi, ki jih nosijo dekleta. Narejeni so iz temne vzorčaste svile po vzorcih meščanske mode, dekleta pa na glavi nosijo bele vezene peče z čipkastim robom, ki so bile s posebnim načinom zavezovanja “petelinčka” nekoč značilne le za področje Ljubljane in njeno bližnjo okolico.

Kot drugo koreografijo pa bo skupina predstavila splet “Prekmurski plesi”, ki jo Maroltovci pogosto imenujejo kar “Delovno prekmurje”. Koreografija predstavlja nekatere najznačilnejše prekmurske plese, ki so se v preteklosti plesali po opravljenem delu. Nekateri izmed teh plesov, so se med ljudmi ohranili vse do danes. Avtor postavitve je prav tako nekdanji umetniški vodja skupine, Mirko Ramovš, ki je izbrane plese povezal v živahno postavitev, v kateri najbolj izstopa ples Tkalečka, kjer fantje tekmujejo s podajanjem robca pod nogami. Kostumi prestavljajo enostavno, a značilno oblačilno podobo Prekmurja vse do prve svetovne vojne, ki so jo kasneje zamenjala industrijsko narejena oblačila.


Jan Plestenjak v Križankah

Jan Plestenjak v Križankah

Datum: 22. september 2023

Lokacija: Križanke, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Jan Plestenjak bo 22. septembra 2023 zopet napolnil Križanke.


Al Bano v Cankarjevem domu

Priložnost tako edinstvena, da je preprosto ne gre zamuditi!

Datum: 26. september 2023

Lokacija: Cankarjev dom, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Albano Antonio Carrisi, bolj znan kot Al Bano, je tenorist, igralec in vinar. Njegova zavidljiva glasbena kariera, ki traja že več kot pol stoletja, ne pozna padcev. Svetovno prepoznavnost si je pridobil s štiri in pol oktavnim vokalnim razponom in prodal več kot 165 milijonov plošč.

Debitiral je leta 1966 kot pevec na Festivalu delle Rose in na televiziji. Zmagal je na italijanskem pevskem tekmovanju Disco per l’Estate, s pesmijo »Pensando a te«. V svoji bogati karieri je poleg solista skoraj 30 let nastopal v duetu, Al Bano & Romina Power, skupaj s takratno partnerico in požel velik uspeh. Med drugim sta zmagala tudi na festivalu Sanremo s pesmijo »Ci sarà«.

Kot supergost je letos nastopil na festivalskem večeru svetovno znanega festivala Sanremo, ki si ga je ogledalo rekordno število gledalcev.

Al Bano bo v maju dopolnil 80 let in ob njegovem jubileju bo italijanska televizija RAI posnela posebno oddajo o njem. Je eden najprepoznavnejših glasbenih produktov Italije, poleg Andree Bocellija in Erosa Ramazzottija.


Prljavo Kazalište v Križankah

Prljavo Kazalište pripravlja koncert v ljubljanskih Križankah.

Datum: 30. september 2023

Lokacija: Križanke, Ljubljana

PODROBNOSTI DOGODKA

Prljavo Kazalište pripravlja koncert v ljubljanskih Križankah.