Vprašanja bivanja na razstavi slikarke Maruše Šuštar

0
491
Član uprave Generali zavarovalnice Matija Šenk, slikarka Maruša Šuštar in kustosinja razstave Petra Bizilj Silva

Današnja civilizacija je kot razvajen otrok, ki tava od enega malega užitka do drugega. Planet Zemlja, ki obstaja že milijarde let, pa je nekaj svetlega in nedotakljivega. To je le majhen košček sporočilnosti del akademske slikarke Maruše Šuštar, ki se trenutno predstavlja v Generali galeriji.

Na ogled so olja na platnu velikih formatov, ki so nastala med letoma 2010 in 2022. Naslov razstave Človek, kje si? ponazarja slikarkino aktualno ustvarjanje in hkrati naslov njene najnovejše slike. Razstava bo na ogled do 2. decembra 2022.

Maruša Šuštar v klasični slikarski tehniki, oljem na platnu, raziskuje neogibno usodo človeka kot planetarnega bitja in odpira temeljna vprašanja človeškega življenja, bivanja in obstoja na Zemlji. Kot sporočilnost njenih del povzema kustosinja razstave Petra Bizilj Silva, slikarki naš planet pomeni nekaj svetlega in nedotakljivega, civilizacijo pa primerja z razvajenim otrokom. Vendar morda planet ni v takšni nevarnosti, kot si mislimo in je človeška rasa tista, ki pluje proti točki izumrtja. Kustosinja poudarja tudi umetničin poseben pogled, ki je »pogled iz ptičje perspektive, pogled iznad, od zgoraj k tlom, kot bi gledali oziroma preleteli slike, tako da stvari vidimo jasnejše in bolj povezane.«

Druga perspektiva pokaže pozicijo slikarkine izjeme in izjemnosti. Njene slike prebujajo misli in postavljajo vprašanja, so skrivnostne in obenem angažirane ter odprte. »Slikarka ves čas tematizira zgodovinska gibanja množic na planetu, kar bi lahko povezovali z angažiranostjo, po drugi strani pa je njena pozicija nasprotna, saj zastavlja vprašanja, katere sile vodijo in obvladujejo te množice,« je ob odprtju razstave poudaril umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj.

Član uprave zavarovalnice Generali Matija Šenk pa je ob tem izpostavil: »Ponosni smo, da v Generali galeriji gostimo umetnico, s katero si delimo idejo in prizadevanja za trajnost, za planet in za človeka.«

GENERALI, d. d., je v Sloveniji prisotna od leta 1997 in letos obeležuje 25-letnico uspešnega poslovanja. Je vodilna mednarodna zavarovalnica v Sloveniji in del Skupine Generali. Skupina Generali je eden največjih svetovnih ponudnikov zavarovanj in upravljanja premoženja. Ustanovljena je bila leta 1831, prisotna je v 50 državah sveta, s skupnim prihodkom od premij, ki je leta 2021 obsegal 75,8 milijard evrov. S skoraj 75.000 zaposlenimi po vsem svetu in 67 milijoni strank ima Skupina vodilni položaj v Evropi in vedno bolj pomembno pozicijo na trgih Azije in Latinske Amerike. V 12 državah je ena izmed treh glavnih zavarovalnic. Generalijeva ambicija je postati vseživljenjski partner svojim strankam, ki ob skrbi za trajnostno poslovanje ponuja inovativne in prilagojene rešitve v edinstveni prodajni mreži. Skupina Generali je vključila trajnostni razvoj v vse svoje strateške usmeritve, s ciljem ustvarjati vrednost za vse deležnike in hkrati graditi pravičnejšo in odpornejšo družbo.